Recensie: Herstart- Annemarie Snels voor de blogtour

 Recensie

Titel: Herstart

Auteur: Annemarie Snels

Uitgeverij: Kabook Publishers

Genre: Spanning/ Thriller

Uitgave: 15 april 2022


Met dank aan: Kabook Publishers voor dit exemplaar.
Auteur Annemarie Snels is met name bekend door haar thriller WATERVAL, wat zij schreef in 2020. Het werd genomineerd voor de Bronzen Vleermuis 2020. Nu is HERSTART uitgekomen. Kijk je mee?

Het verhaal

De 35-jarige Maud probeert na de dood van haar man en haar twee kinderen een nieuw leven op te bouwen. Ze is daarom Bed & Breakfast Libje! begonnen, prachtig gelegen aan het water Keesjes Killeke in de Brabantse Biesbosch.

Maud verheugt zich op een gezellige week met nieuwe gasten. Maar direct na hun aankomst hangt er een gespannen sfeer in de B&B. De geheimen en problemen van de vijf gasten lijken een zorgeloze vakantie in de weg te staan. Als de 11-jarige Fleur, dochter van een van de gasten, verdwijnt, stijgt de spanning nog verder. Maud, de politie en de directe familie proberen te achterhalen wat er met Fleur is gebeurd. De andere B&B’ers doen hun best afleiding te vinden in de prachtige natuur rondom Libje!.

De sluimerende geheimen laten zich echter niet naar de achtergrond drukken. Ze komen steeds dichter naar de oppervlakte, klaar om de levens van Maud en haar gasten overhoop te gooien. Daardoor merkt niemand de schimmige figuur op die hen, verscholen tussen het riet, scherp in de gaten houdt…


De elementen


De cover ziet er grimmig uit. Een donkere kleur, een bootje in het riet, op een water. Wat geeft dit boek?


In Herstart probeert hoofdkarakter Maud Postma haar leven een nieuw leven in te blazen. Ze is nu 35 jaar en moet verder zonder man en 2 kinderen. Het verdriet doet haar nog veel. Haar nieuwe stek in de Biesbosch, de B&B Libje, moet haar leven weer een boost geven.


Het is spannend, want er komen nieuwe gasten. De drie gastenkamers worden weer gevuld. Wie zullen het zijn? Maud weet graag de beroepen vooraf zodat ze met hen een gesprekje kan aanknopen, bij een kopje koffie of een kopje thee. Dit is van regenwater gemaakt en verwarmd op het butagas kookstel. Er is geen elektriciteit in de Biesbosch. Maud vind dit wel prettig eigenlijk en is het na 4 maanden wel gewend.


Toevallige ontmoetingen in een B&B.


De thriller Herstart draait met name om Maud. Daarnaast zijn er meer personages die een grote rol spelen. Zo maken we kennis met de nieuwe gasten: Sebas, Rik en Merel. Door de wisselperspectief maken we met hen kennis en leren we deze personages steeds beter kennen. Wat in begin lijkt op toevallige ontmoetingen, mondt uit in wel heel bijzondere situaties.


Als eerste lijkt er niets aan de hand. Dan gebeurt er van alles met de nieuwe gasten in de B&B. Maud maakt van alles mee met haar gasten, maar blijft op het eerste oog nog op low profile. Dan raakt er een kind zoekt en kantelt het verhaal. De nadruk komt dan steeds meer op Maud te liggen. Op sommige momenten vind ik haar best naïef. Andere momenten is zij erg met zichzelf bezig of met haar gasten. Ze vind het nodig ze beter te leren kennen. De vraag is: willen zij dit zelf ook?


Herstart draait om nieuwe kansen na een nare periode. Maar soms moet het verleden eerst worden afgerond of afgesloten. Dat blijkt ook zo te zijn voor Maud. De thema's in het boek zijn met name: verleden, verdriet, pesten en genoegdoening.


Conclusie


Herstart heeft mij positief verrast. Allereerst maken we kennis met Maud, maar al gauw wordt duidelijk dat meer verhaallijnen de bladen zullen vullen. Die lijntjes blijven lange tijd los bengelen, maar natuurlijk heeft auteur Annemarie Snels de "samensmelting" zeker wel bedacht. Wat later in het boek samenkomt tot een verrassend geheel.


Waardering 4 sterren


Spanning: 4 , Originaliteit: 5 zeer goed bedacht verhaal. Personages: 4. Mooie diversiteit aan karakters. Schrijfstijl: 4. Fijne schrijfwijze. Zodat je graag doorleest. Leespret: 4. Mooi verhaal, fijne stijl Op sommige momenten denk je: hoe loopt dit af? De twisten zorgen voor goede afwisseling.


Tip van mij: het gedeelte over pesten vond ik teveel van het goede. Wat zou het fijn zijn, om eens te lezen dat mensen voor elkaar gaan opkomen. Tegenwoordig gaan ouders toch wel anders met de kids om, zou je denken.


Herstart is heel spannend en laat zien dat je het verleden eerst moet afronden, zodat je verder kan.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken#pesten #familie #transgender #biesbosch #B&B #vakantie #verdwijning #verleden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie