Simone van der Vlugt- Schilderslief

Recensie


Titel: Schilderslief
Auteur: Simone van der Vlugt 
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Historische roman
Uitgave: Oktober 2019Birdy's BoekenBeste lezers,

Wat een heerlijk boek is dit. Simone van der Vlugt kan alles zo mooi beschrijven, kijk je mee?

De auteur 

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Ze studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Voor de jeugd schreef ze meer dan tien succesvolle historische romans. Haar thrillerdebuut voor volwassenen, De reünie, verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden Schaduwzuster, en veel meer. 

Vanaf 2009 begon Van der Vlugt met het schrijven van historische romans voor volwassenen, onder andere Jacoba, dochter van Holland  en Rode sneeuw in december, De lege stad en Nachtblauw. In 2012 volgde een thrillerreeks met rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol. 

Van Van der Vlugts thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. 

De inhoud

Een meeslepende roman over de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.

Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Mooie historische elementen

De cover ziet er echt prachtig uit. Net een schilderij. De titel Schilderslief is mooi gekozen. Het verhaal over Geertje en Rembrandt leest heerlijk weg. Het is de prettige en heldere schrijfstijl van Simone van der Vlugt waar ik zo fan van ben. In de vertelperspectief van de ik-persoon neem Van der Vlugt ons mee naar het jaar 1650. Geertje wordt dan opgepakt en moet voor jaren naar het tuchthuis. 

Dan blikt ze terug op de jaren met Rembrandt. Je ziet de details voor je ogen verschijnen en je voelt de emotie opborrelen. Wauw, wat een prachtig verhaal. Jan Six komt voorbij, Saskia, Rembrandt van Rijn, Hendrickje Stoffel en nog veel meer. 

Even lijkt het erop dat auteur Simone van der Vlugt de lezer terug flitst in de tijd en je daar even van mag meegenieten. Al gebeuren er ook nare dingen. In die tijd stierven er veel mensen op jonge leeftijd aan nare ziektes. Saskia de vrouw van Rembrandt, was nog geen dertig toen ze stierf. En liet de jonge Titus achter. 

Conclusie

Schilderslief is een heerlijke historische roman. De fijne schrijfstijl zorgt er voor, dat je graag wil blijven doorlezen. Geertje is een fijn personage, al was de publieke opinie vroeger mogelijk anders. Ook de aardige Rembrandt had mogelijk twee gezichten. Simone van der Vlugt heeft met haar speurwerk en research de feiten een erg mooi verhaal neergezet. Het nawoord, de bijlagen en bronvermeldingen maken het boek compleet. Ik hou er van!

Waardering  5 dikke sterren! 

Schilderslief is een heerlijke historische roman. De fijne schrijfstijl zorgt er voor, dat je graag wil blijven doorlezen. Het is alsof je er zelf bij bent. 

Klik hier, over mijn aparte blog, over dit boek. Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie