Marjan Kamali- De boekhandel van Teheran


Recensie


Titel: De boekhandel van Teheran
Auteur: Marjan Kamali
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Roman/ feelgood
Uitgave: Februari 2020 



Birdy's Boeken



Beste lezers,

Een heerlijk boek, een mooi verhaal. Voor de liefhebbers van The Notebook. Kijk je mee?

De auteur


Marjan Kamali werd in Turkije geboren; haar ouders zijn afkomstig uit Iran. Haar kindertijd bracht ze door in Kenia, Duitsland, Turkije, Iran en de Verenigde Staten. Ze studeerde aan Berkley, Columbia en New York University. Tegenwoordig woont Marjan met haar gezin in Boston. Werk van haar werd eerder uitgezonden door de bbc en ze werd genomineerd voor de Pushcart Prize. 

De inhoud

Teheran 1953. Roya brengt graag tijd door in de boekhandel van de heer Fakhri De wanden staan vol boeken, schrijfgerei en mooi vulpennen. Literatuur en poëzie zijn magisch voor haar. De heer Fakhri heeft de mooiste boeken voor haar, met name gedichten van Rummi. Dan ziet ze de jonge Bahman regelmatig in de winkel verschijnen. Haar hart maakt een flink sprongetje, ze zien elkaar steeds vaker en raken verliefd. Op de dag dat ze samen naar het huwelijksloket willen stappen, breekt er politieke chaos uit. Een staatsgreep. Beide wachten op elkaar, maar helaas door de chaos raken ze elkaar kwijt. Roya hoort daarna niets meer van Bahman. 

Nu het 2013 is, denkt Roya aan hem terug. Zo zou hem graag nog eens willen zien.

De elementen

De mooie cover van het boek spreekt aan. Een dame staat met de rug naar ons toe. Met een boek op de rug. Ze kijkt uit op het mooie Teheran. Zoekt ze iemand, of denkt ze ergens aan? 

Marjan Kamali, afkomstig uit Turkije, maar via familie afkomstig uit Iran, schreef hiermee een bijzonder mooi familieverhaal. Dat ze ervaring heeft met schrijven is flink te merken. 

Het is levensecht, alsof je er zelf bij bent

Ze schrijft vanuit de perspectief van de 3e persoon. De flashbacks geven een mooi beeld van het land in 1953. Naast een liefdesverhaal, is het ook een levensverhaal, het verhaal van Roya. Stap voor stap lezen we over haar leven dat voorbij trekt. Totdat we in 2013 zijn beland. Toch voel je je als lezer heel dichtbij en zeer betrokken bij Roya, als ook bij het verhaal van haar geliefde Bahman. Beide verhaallijnen worden levensecht neergezet. Bijna ben je dichtbij als Roya de boekhandel bezoekt. En bijna ben je er bij als ze heerlijke Iraanse gerechten maakt. 

Het is proeven aan een andere cultuur, dan die van het westen of uit Amerika. In Iran gelden strikte omgangsvormen en vaak ben je bij de geboorte  al uitgehuwelijkt. Tenminste die sfeer krijgen we mee in 1953. Het jaar dat de liefde tussen Bahman en Roya zeer onder druk staat. 

Conclusie

De boekhandel van Teheran is meer dan een mooie roman, over een boekhandel. Het is een soort levensboom, een zoektocht naar liefde, naar geborgenheid, het is ook veel teleurstelling, maar ook kracht en doorgaan. Het is prachtig en zit mooi in elkaar.

De boodschap die Marjan Kamali wil meegeven is, dat de liefde zal blijven voortbestaan, de strijd voor democratie zal niet worden stopgezet door boeken of woorden. Aan hoop zal nooit een einde komen. Ook niet aan de liefde.

De boekhandel van Teheran is een krachtig liefdesverhaal, met veel tegenslagen, zoeken naar je bestemming en dan mooi thuiskomen!


Waardering 4 sterren

Mooi verhaal, genoten. Ik lees niet veel verhalen over de verre landen en heb bijna een traantje moeten laten. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

* Dit is een recensieboek, dit heeft geen invloed op mijn mening over het boek.















Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Simone van der Vlugt- Schilderslief