Denise Mina- Alibi


Recensie


Titel: Alibi
Auteur: Denise Mina
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Thriller/ Spanning
Uitgave: April 2020

Allereerst dank aan: Ambo Anthos, voor dit mooie boek! 

Alibi is een ware pageturner, boordevol actie, achtervolgingen en plottwisten. Hier wil ik graag meer van lezen. 


Birdys Boeken
Beste lezers,

Worden de boeken steeds beter..of de auteurs? Dat vraag je je wel eens af. Wat een klapper van een boek is dit. En hoe verzin je het om met een podcast aan te komen, en die door het verhaal heen weven. Prachtig gedaan. Ik kreeg gelijk meer zin in spannende podcasts. Maar nu eerst Alibi. Kijk mee!  

De auteur

Denise Mina (1966) is een Schotse auteur, televisie-presentator, dramaturg en stripboekschrijver (van bijvoorbeeld het eerste deel van de Millennium-trilogie en Hellblazer). Ze studeerde rechten en psychologie aan de universiteit van Glasgow en schreef uitgebreide studies over de medische behandeling van vrouwen met afwijkend gedrag. Ze heeft een heel scala aan crime novels op haar naam staan en wordt de Schotse Queen of crime genoemd.  


"Ik heb mijn hele leven verpest door de waarheid te spreken. Ik was heel jong. Mijn moeder was net overleden...Iemand spijkerde uit protest een dode kat op mijn voordeur. Een man drong mijn huis binnen en probeerde mij te vermoorden zodat ik niets meer kon zeggen"

Over het boek

In Alibi van Denise Mina, luistert Anna McDonald tijdens het klaarzetten van de schoolspullen van haar kinderen naar een truecrime-podcast. Lezen is haar grote hobby. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter. Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin, met een vleugje corruptie en machtsmisbruik. Dan ontdekt Anna dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent en raakt ze ervan overtuigd dat ze weet wat er is gebeurd. Dat betekent dat ze haar verleden niet langer verborgen kan houden. Ze besluit op jacht te gaan naar de waarheid, maar ze beseft niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis zal instorten. 

Met Alibi heeft Denise Mina een weergaloze thriller geschreven waarin al haar kwaliteiten samenkomen: razendsnel, messcherp, met briljante dialogen en personages van vlees en bloed. Voor de fans van Killing Eve.

De elementen

Denise Mina is verteller van een super spannend verhaal. In de vertelperspectief van de -ik-, neemt ze de lezer direct mee, in de speurtocht van Anna. Hoofdkarakter Anna, verlaten door partner en kids, is naarstig op zoek naar de ware toedracht van een podcast-verhaal. Over een gezonken schip met een aantal mensen erin. Het personage Anna wordt zeer goed neergezet. Als ook Finn, die met haar mee reist. Je leert ze goed kennen, naarmate het verhaal vordert. 

De podcast brengt veel te weeg bij Anna. Oude herinneringen komen bovendrijven. Gevaarlijke situaties van toen verblinden haar zicht. Ze moet en zal er meer van weten. Ze neemt Finn mee op sleeptouw. Maar dan komt haar eerdere leven te voorschijn, die ze zo goed verborgen hield. Is ze nog wel veilig met Finn? Ze moeten goed uitkijken, waar ze zich bevinden.  

Onderhuidse trillende spanning

Auteur Denise Mina, die geen onbekende is, in de thrillerwereld, heeft een vlotte schrijfstijl. Je ziet de details bijna voor je neus voorbij komen. Mina laat de lezer eerst flinke stukken mee lezen van de podcast. Anna luistert daar graag naar, maar terwijl ze luistert gaat er een luikje open. Ze herkent iemand en de spanning komt onderhuids binnen. Zonder er erg in te hebben trekt Mina je als een magneet mee, dieper het duistere leven in van Anna. Haar partner vertrekt met de kids, maar zij moet en zal het verhaal afluisteren. Na de podcast gaat Anna samen met Finn, een bekende musicus die aan boulimia lijdt, een ware roadtrip tegemoet. De overgang van passief luisteren en overgaan tot snelle actie is geweldig gedaan. Je blijft op het puntje van je stoel zitten, tot het laatste blad. Een saai momentje is er zeker niet bij.

Gevaarlijke zoektocht wordt een ware roadtrip 

Er moeten flink wat "stationnetjes" worden genomen tot het werkelijke eindpunt. De plottwist is geweldig gevonden. Onderweg proef je wel iets, van een smaakje naar het verhaal naar toe zal gaan. Maar dan weet je als lezer nog niets van wat echt daadwerkelijk gebeurd is. Gelukkig maar.

Conclusie

Alibi heeft veel in zich. Verhaallijnen van nu en vroeger komen samen. Heeft iedereen wel een alibi, en klopt dat wel? Denise Mina heeft hiermee een superthriller geschreven. Alles wat vast staat, komt op losse groeven. Stalkers worden vrienden, lieve echtgenoten lopen weg. En boulimia-Finn, gaat weer eten. 


Hoe krijg je dit voor elkaar, Denise Mina? Petje af! 

Waardering   5 sterren.

Niets is wat het lijkt in deze mustread. Wat een mooie page-turner. Daar wil ik er wel heel veel van lezen. De ware thrillerfan komt zo waar hij voor gekomen is: spanning, twisten, achtervolgingen, moorddadige acties en nog veel meer. 

Hoe je van een podcast te beluisteren en snelle actiethriller in komt? Vraag het aan Denise Mina!  

Geweldig!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie