Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Recensie

Titel: De nomade

Auteur: Anya Niewierra

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Genre: Spanning / Thriller

Uitgave: Mei 2024

Met dank aan: de uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit exemplaar.
Het was al een tijdje bekend: de nieuwste thriller van Anya Niewierra komt er aan. Een mooi paars exemplaar met heldere gele letters. En ja! Daar is hij....en ik ging er direct in lezen. De Camino was ook echt mooi, dus wat zou dit boeken mij geven? Opnieuw thema's als oorlog, identiteitsfraude en een zoektocht naar antwoorden. Dat viel mij als eerste op. Ik zag lijntjes met de Camino. Was dit leuk of jammer? kijk mee.

Ik ben opgevoed door...die me leerde om me niet te hechten aan dingen of plekken, omdat altijd het moment kan komen dat we weer verder zouden trrekken. 

De Nomade

De 39-jarige reisjournalist Olga Liebke woont met haar zonderlinge vader in het Duitse Harzgebergte. Olga heeft een innige band met haar vader. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal. Maar dan vertelt haar vader verhalen die hij nooit heeft gedeeld. Hij is dementerend en de vraag is: zijn dit herinneringen of verzinsels? Olga gaat voor een nieuwe documentaire naar het voormalige Oost-Pruisen. Ze reist naar het drielandenpunt van Polen, Litouwen en Belarus. Daar doet ze een grote ontdekking die haar wereld op de kop zet. Daarna valt ze in de ene verbazing na de andere. De vraag is: wat is waarheid en wie kan ze vertrouwen?

De elementen

Allereerst valt de cover heel goed op. Het is geheel paarstinten met grote gele letters als titel. Een groot water, een paarse lucht. Een grote boomstam ligt vooraan. Is de boomstam bedoeld als reddingsbrug, om van het water aan land te komen? Is het vergezicht bedoeld als zijnde "ver weg?". We gaan het zien.

De nomade speelt zich af in de vroegere Oostbloklanden. Anya Niewierra vroeg haar vader eens: "waar komt de naam Niewierra vandaan? " Het antwoord dat volgde was: Uit Oost-Pruisen. Aan de Oostzee, maar dan landinwaarts. Het bestaat niet meer. de oostpruisen die er woonden zijn weg. Die moesten in 1945 vluchten voor de Russen. Er wonen nu andere mensen." Haar familiegeschiedenis èn een soort van vliegtuigkaping in 2021 hebben de auteur getriggert om dit verhaal van De Nomade te gaan vertellen. Na veel research uit boeken, hoorcolleges en ook podcasts.  

Anya Niewierra neemt haar lezers mee in de rugzak van Olga Liebke. Zij heeft een innige band met haar vader, alleen nu vertelt hij de laatste tijd verhalen die ze niet kan plaatsen. Zijn dementie gaat met hem op de loop, of toch niet? Olga krijgt een unheimisch gevoel, wil graag antwoorden en boekt een vlucht naar Vilnius. De hoofdstad van Litouwen. Deze vlucht eindigt bizar en zet Olga direct aan het denken. Flarden van vroegere tijden komen voorbij: een hoge muur en witte sneeuw. Olga gaat op zoek naar het verleden en komt terecht in een spinnenweb vol intriges en leugens. 

De stijl van De nomade lijkt in het eerste gedeelte erg op De Camino: een zoektocht, identiteitsvragen en achtervolgingen. In de vertelperspectief volgen we Olga, daarnaast zijn er nog twee verhaallijnen in de derde persoon. De schrijfstijl is fijn en de details zijn soms wat erg uitgebreid. Niewierra weidt graag uit, vertelt alles graag uitgebreid en soms meerdere keren. Zo wordt alles goed duidelijk. Neemt niet weg dat de lezer soms pen en papier nodig heeft om het te blijven volgen. Dit komt door de ontdekkingen die elkaar later weer tegenspreken. Qua spanningsboog zit het zeker goed. Al in het begin is er een spannend stukje te beleven. Dit zet de toon voor het verhaal. Halverwege zakt dit weer in, om na tweederde van het boek weer te verschijnen. Niewierra weet de lezer steeds weer te verrassen met twisten of plotse gebeurtenissen die het nog spannender maken, dan het al is. Als het voor Olga steeds gevaarlijker wordt, zit je als lezer op het puntje van je stoel. Olga krijgt het zwaar, maar daar is dan de finish. Bravo!!

~Wie ben je en waar hoor je thuis? - De nomade is werkelijk prachtig! 
Birdy's Boeken. ~ 

Waardering 4,5 sterren

Heel mooi en complex verhaal. Zeer goed in elkaar gezet. Hier en daar wat langdradig of veel details. een dikke aanrader.


Groetjes, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie