Recensie: Marelle Boersma- Het Moezelmeisje

Recensie

Auteur: Marelle Boersma

Titel: Het Moezelmeisje

Uitgeverij: De Crime Compagnie

Genre: Spanning/ Thriller

Uitgave: September 2021

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie, voor dit exemplaar.
De nieuwste Ik-Vertrek-Thriller van Marelle Boersma ziet er prachtig uit. 

Het Moezelmeisje biedt vele uurtjes leesplezier. We vertrekken naar Cochem, ga je mee?

De auteur

Marelle Boersma is een gevierd auteur en is met name bekend van haar ik-vertrek thriller serie. De tv-serie heeft haar mogelijk getriggerd, als ook haar  plek waar ze haar schrijfcursussen geeft, eerst Portugal nu in Frankrijk. Daarnaast is zij schrijfcoach, geeft workshops en schrijfcursussen al dan niet op een zonnige plek in het buitenland. Waar ze woont.

Het verhaal over Emma

In de Moezel wordt het levenloze lichaam van een jonge vrouw gevonden.

Emma wil haar geluk beproeven in het Duitse stadje Cochem. Ze heeft bedacht dat ze op de wijnboerderij van haar familie een prachtige alcoholvrije wijn kan gaan maken. Direct na aankomst wordt ze echter met twee misdrijven geconfronteerd. Houden deze twee zaken verband met elkaar? Of misschien zelfs met haar komst?

De elementen

De cover is een ware blikvanger en mooi qua kleur. Een jonge dame zit op het grasland, kijkend in de verte waar mooie velden haar aandacht trekken. Wie is zij? Is zij het Moezelmeisje? Deze zou ik zeker oppakken in mijn lokale boekwinkel.

Hoofdpersoon Emma verhuist naar Duitsland. Na het afscheid van bekenden en vriendin Froukje, rijdt ze in haar nieuwe bolide naar Duitsland, Naar Cochem. Dichtbij de Moezel en dichtbij de wijnvelden en druivenplukkers. In de 3e persoon lezen we over Emma en haar plannen om haar alcoholvrije Blizzwijn te maken. 

Ik vertrek naar..Duitsland

Ze reist af naar Cochem, waar haar vader en broer wonen. Ze heeft ze jaren niet gezien. Na de ontmoeting met haar broer voelt Emma zich weer even dat kleine zusje van vroeger. Kippenvel volgt. Flitsen uit een duister verleden komen voorbij. 

In de 1e persoon volgen we Angelika, zij is een druivenplukster en komt uit Transylvanie, Roemenie. Druivenplukkers reizen soms per groep van stek naar stek. Nu aangekomen helpen ze op het land van de vader van Emma. Hij is een belangrijk man in de streek en heeft aanzien door zijn goede wijn. Of hij zijn plukkers ook goed behandelt is de grote vraag.

De vertelperspectief en wijze van schrijven zorgen ervoor dat Angelika heel dichtbij de lezer komt. Emma daarentegen is beschreven in de 3e persoon. We leren haar wel kennen, maar ze blijft wat op afstand. In sommige scenes vind ik dit jammer. Aan het einde komt dit weer goed.

Emma, wijn en grote geheimen

Neemt niet weg dat dit een zeer krachtige thriller is. Deze 5e ik-vertrek thriller draait om Emma, wijn en grote geheimen. De thrillers van Marelle Boersma worden steeds krachtiger. Naast het ik-vertrek thema  en de vrouwen in de hoofdrol, heeft Boersma ook een maatschappelijk thema meegenomen. Het is een blauwdruk in haar eerdere boeken. 

Het hoofdthema heeft alles te maken met macht en invloedrijk zijn. Emma komt hier al snel mee in aanraking. Het 2e thema sluimert door het boek. Als een kleine gifslang. Zonder teveel te verklappen heeft dit veel te doen met machtsmisbruik. Triest maar ook mooi dat dit wordt aangehaald. 

Het Moezelmeisje is een ode aan sterke vrouwen, die vechten tegen onrecht en onderdrukking.

Waardering 4 sterren

Al vond ik de inzet naar het einde wat vroeg en soms wat langdradig, geef ik het  spannende Moezelboek 4 dikke sterren.
Marelle Boersma groeit in haar verhalen, maakt het steeds een stukje bijtender, meeslepender, zodat je op het puntje van je stoel zit.

Chapeau!

Hartelijke groetjes 
Annette šŸŒ¹
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie