Svea Ersson- Hej Denemarken

Recensie

Titel: Hej Denemarken
Auteur: Svea Ersson
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: November 2020

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor dit vooruitlees-exemplaar.
Beste kijkers,

Ik keek erg uit naar dit verhaal. Het deed mij denken aan de zomer van 2007 toen ik met gezin in Denemarken op vakantie was. Svea Ersson gebruikt een fijne schrijfstijl, je zit zo in het verhaal. Kijk mee!

De inhoud

Als Merels vriend Robin voor zijn werk naar Denemarken vertrekt, besluit zij mee te gaan en daar haar droom van een eigen speelgoedwinkel te verwezenlijken. Helaas verloopt de start maar moeizaam en Robin begint zich steeds vreemder te gedragen. Ook gebeuren er gekke dingen. Dan wordt Robin gearresteerd op verdenking van moord. Merel ontdekt iets wat haar wereld op zijn kop zet....

De auteur

Svea Ersson (1965) is een Nederlandse schrijfster, geboren in Heemskerk. Haar familienaam dankt ze aan haar opa, een Zweedse zeeman die met een Nederlands meisje trouwde. Svea begon al op jonge leeftijd met het schrijven van kortverhalen. Svea won in 2008 de manuscriptenwedstrijd uitgeschreven door Verbum Crime. De jury was onder de indruk van haar beeldende schrijfstijl en enorme fantasie. Uiteraard werd dit winnende manuscript uitgegeven: Alleen Eva, haar eerste thriller, was een feit.

Ik-vertrek naar ....Denemarken

De cover ziet er vrolijk uit, zelfs in een winterdecor is dat mogelijk. De ijskoude bergen zorgen voor een rilling. De oranje tint zorgt voor een warme gloed. 

Deze ik-vertrek-thriller speelt zich af in Denemarken, Blavand. Dat ligt in West-Denemarken. Net op het moment dat Merel promotie kan krijgen, komt haar vriend Robin thuis met de boodschap dat hij voor zijn werk naar Denemarken vertrekt. Het bedrijf waar hij voor werkt, Spa4U moet ook in Denemarken meer bekendheid krijgen en klanten gaan werven. Robin heeft er al echt zin in. Nu Merel nog. Het bedrijf heeft een mooie woning geregeld. Dus dat is al goed gelukt. 

Onderhuidse spanning

Het verhaal zit goed in elkaar. De auteur gebruikt een vlotte schrijfstijl, waardoor je direct in het verhaal zit. Merel wil het liefst hier blijven, maar gaat toch met Robin mee. Beide hebben zo hun achtergrond. Dit wordt goed verwoord. Wat ook goed wordt opgebouwd is de spanning. Na het lezen van de proloog, kan je niet meer rustig blijven zitten. Wat een scene! Nog meer onderhuidse spanning volgt er, zodra Merel en Robin verhuisd zijn. Met regelmaat gebeuren er rare dingen in en om het huis. Om kippenvel van te krijgen. 

Bijzondere Deense personages   

Qua personages heeft Merel de hoofdrol. In de vertelperspectief van de 1e persoon leren we haar goed kennen. Door de schrijfstijl komt ze ook dichtbij de lezer. Je ziet zo voor je ogen gebeuren wat ze mee maakt in haar nieuwe woonomgeving. Het is best even wennen, ook met de taal. Maar ze weet zich goed staande te houden met hulp van een aantal bijzondere Deense karakters. 

Zodra Robin wordt gearresteerd kantelt het verhaal, er is meer spanning en actie. De spanningsboog gaat flink omhoog. Er komt een mooie vibe in het Deense avontuur. Het einde vind ik meesterlijk en erg goed gevonden. Gedurende het boek ga je toch mee puzzelen over de toedracht en dader. Met een zucht sloeg ik het boek dicht. Zo jammer dat het nu al uit is!

Conclusie

Hej Denemarken heeft mij zeer verrast. Ik vond het een heerlijk spannend verhaal met mooie twist. Ik hou daar erg van. De stijl, het verhaal, de spanning en plottwist kwamen mooi bij elkaar. Ja, ik wil meer! 

Waardering  5 sterren, helemaal top! 

Hej Denemarken heeft mij positief verrast met die geweldige plottwist.

Genoten van het boek!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog 


* deze recensie is gedeeld op social media en boekensites.
Delen is lief.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie