Barbara de Smedt- Alleen

Recensie

*BLOGTOUR*BLOGTOUR*BLOGTOUR*

Titel: Alleen
Auteur: Barbara de Smedt
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Oktober 2020

Met dank aan Hamley-Books voor dit mooie recensieboek.
Beste lezers,

Vandaag is het mijn beurt om meer te vertellen over dit boek, als deelnemer aan de blogtour. De cover geeft al kippenvel, dus mijn verwachting was hoog. Kijk je mee?

De verdwijning van Julie

Na de plotselinge dood van haar moeder, besluit haar vader te verhuizen. Julie Meskens heeft het moeilijk met de plotse dood van haar moeder. Ze stort zich op haar studie Diergeneeskunde. In het uitgaansleven houdt ze het bruisend en de onenightstands wisselen ze zich af. Wanneer ze ongepland zwanger blijkt te zijn, schrikt ze nogal. Oeps. Haar ex Tom is erg blij. Het is wel even wennen. Een reeks vreemde gebeurtenissen volgt. Dan verdwijnt Julie op een hete zomerdag uit haar appartement. De politie staat voor een raadsel. Wie kan hier achter zitten? Heeft de vader van de baby Julie vermoord? Is ze weggelopen? Werd ze ontvoerd? De politie staat voor een groot raadsel en gaat aan de slag met een opsporing.


Laisse-moi devenir
L'ombre de ton ombre
L'ombre de ta main
L'ombre de ton chien
Ne me quitte pas

*Ne me quitte pas-Jacques Brel


Over de auteur

De van oorsprong Antwerpse auteur Barbara De Smedt (1976) wilde als kind al ‘schrijfster’ worden. Zoals dat echter vaak gaat met kinderdromen, belandde ook deze eerst in een donker hoekje. Om daarna samen met auteur Joke Vander Aa het schrijversduo J.B. Ocean te vormen. Zij schreven samen het boek Blauw, uitgegeven bij Hamley Books.

De elementen zijn grimmig en creepy

De cover is mooi en grimmig tegelijk. In donkergroene tinten zien we een soort ruimte met een babywiegje. Het doet akelig aan, om kippenvel van te krijgen. De titel past mooi bij het verhaal. Het kan zelfs betrekking hebben op meerdere personages.

Barbara de Smedt heeft de stoute schoenen aangetrokken om "Alleen" in plaats van als schrijversduo J.B. Ocean er voor te gaan. En hoe. In deze psychologische thriller draait het om Julie en Oscar. Zij kennen elkaar van vroeger. De hoofdstukken wisselen zich af, zodat we deze personages goed leren kennen. De karakters krijgen meer stevigheid door de flashbacks. De verhaallijn van Julie is in de ik-persoon, de anderen lezen we in de 3e persoon. Zo komt Julie heel dichtbij. Je kan bijna in haar hoofd kijken wat zij denkt en voelt.

Zij is zijn obsessie, haar baby is zijn wraak.

Als Julie hem niet in de steek had gelaten, had hij zijn diploma behaald, was hij dokter geworden en was ze nu zwanger geweest van ..

De cover geeft al een bepaalde spanning weer. Het proloog is heel zoetig vergeleken met de rest. Afgewisseld lezen we over Oscar en Julie, over hun levens. Langzaam aan komt de grimmigheid en de sluimerende spanning. Er gebeuren hele rare dingen, waar je echt kippenvel van krijgt. Dan verdwijnt Julie en een nieuw gedeelte in het verhaal is geboren. In begin is Julie een beetje een losbollig type, naarmate het verhaal vordert krijg je meer sympathie voor haar. Ze wordt meer zelfbewust. De fijne schrijfstijl van de auteur doet daar ook aan mee. Het drama komt zeer geloofwaardig over.  

Conclusie

Alleen is de soloweg van auteur Barbara de Smedt geworden. Zij heeft waargebeurde zaken verwerkt in dit mooie boeken. Voor meer details, zie achterin het boek, bij het nawoord. Het thema "Alleen" kan betrekking hebben op meerdere situaties in het boek. Dat Hamley-Books-Thrillers altijd succes verzekerd zijn, durf ik nu wel uit te spreken. Dit is een ware mustread, om koppenvel van te krijgen.

Waardering 5 sterren, is eigenlijk nog te weinig!

Originaliteit: 5 mogelijk nav een actueel thema, maar toch creepy. En origineel.

Spanning: 4 de spanning loopt op, je krijgt het er benauwd van.

Schrijfstijl: 5 het leest heerlijk weg.   

Plot: 5. Wauw, wat een plot en einde. Pfff. 

Psychologie: 5 je kan zo goed mee beleven wat de personages voelen en meemaken. 

~Alleen is een ware mustread, om kippenvel van te krijgen~


Hartelijke groetjes,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog 


**Blogtour: Morgen lezen jullie bij @decovermadam meer over het boek en wat zij er van vond!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie