Max van Olden- Het zwarte dossier

Recensie

Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Juni 2020

Met dank aan uitgeverij Ambo-Anthos voor dit spannende boek.
Beste lezers,

Wat een heerlijk spannende thriller is dit.  Daar wil ik wel meer van lezen, wauw. Kijk je mee!

De auteur

Max van Olden is een literaire alleseter: leest literatuur, thrillers en non-fictie. In oktober 2015 debuteerde hij met 'Lieve edelachtbare', een met de Schaduwprijs bekroonde legal thriller over een advocate die een affaire begint met een oudere man. In 2017 volgde De juiste man, een psychologische thriller over een ingenieus opgezette wraakactie. 

In juni 2020 kwam de thriller Het zwarte dossier uit, dat gaat over advocaat-stagiaire Riemke die aan een ultieme test wordt onderworpen waarmee ze haar carrière kan redden. In het dagelijks leven werkt Max als advocaat.  

Het leek alsof de jongen sliep. Zijn ogen waren gesloten, de spieren van zijn gezicht waren vlak en ontspannen. Zijn armen hingen langs zijn lichaam en an het voeteneind van de tandartsstoel wezen zijn witte sneakers omhoog, iets naar buiten vallend door de zwaartekracht. 

De spanning en snelle acties zijn zeer mooie elementen

De cover is een ware blikvanger, in mooi roodbruine tinten. En een jongen met een rode trui die in de verte kijkt en van ons weg loopt. Wat is er aan de hand?

Max van Olden gebruikt een fijne schrijfstijl: Niet te moeilijk en niet te simpel, je zit zo in het verhaal. Zeker na de stevige proloog. In de vertelperspectief van de 3e persoon lezen we over Riemke. Zij is advocate bij een advocatenkantoor op de Zuidas. Zij is onlangs gescheiden van Martijn en zorgt nu alleen voor haar zoontje Nils, die 5 jaar is. Op kantoor moet Riemke zich flink bewijzen. De lat ligt hoog, ook voor stagiaires zoals Riemke die moet knokken voor een vast contract. Niet alles verloopt vlekkeloos. Daarom krijgt zij een zwaar dossier aangereikt. Er is dan al een spanningsveld te bespeuren. Wat opvalt is dat de baas van Riemke, Robert genaamd, haar werk niet volgt van dit zware en zwarte dossier. Zij staat er voor deze "test" alleen voor, zo blijkt. Riemke bijt zich in de zaak, als het eenmaal misloopt is het al te laat en is de spanningsboog direct hoog gespannen. 

De ultieme test voor Riemke op meerdere fronten

Het zwarte dossier draait om een ultieme test voor Riemke en is tevens een groot leermoment voor haar leidinggevende Robert. Hij laat de touwtjes te los vieren. Met alle gevolgen van dien. Thema's die voorkomen zijn: criminaliteit, machtsmisbruik en vooral veel leugens om er zelf beter van te worden. De wereld van de advocatuur gaat niet altijd over rozen. Zo blijkt.

Halverwege zit een mega-plottwist. Het verhaal kantelt enorm en even lijkt het of Riemke in een gehaal ander verhaal is beland. Dat is erg mooi gedaan door Max van Olden. 

Riemke verrast menig "tegenspeler"

Het zwarte dossier bevat mooie personages. Het zijn er niet teveel, waardoor het verhaal zeer goed te volgen is. Riemke is de hoofdpersoon. In begin wordt haar een beetje verweten om geen vechtertje ze zijn. Dat ligt aan het einde wel anders. Zij ontwikkelt zich als een ware vechters-raads-vrouw. Door haar moed en kennis verrast ze menig "tegenspeler". Geweldig.    

Conclusie

Het zwarte dossier geschreven door Max van Olden gaat over de ultieme test, zware vergrijpen en stoere daden. Het is een ware mustread, deze auteur komt op mijn lijstje!

Waardering: 4,5

Zeker genoten van dit verhaal wat zeer goed in elkaar zit. En deze keer hoeven we niet van "toen naar nu". Wat soms toch vermoeiend leest. Bij 2 situaties dacht ik: oef, wel erg toevallig, maar daarna las ik snel weer verder. Super spannend en een dikke aanrader. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie