Jet van Vuuren- Gifspoor

Recensie

Titel: Gifspoor
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgeverij: Ambo Anthos Uitgeverij
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Juli 2020 

Met dank aan uitgeverij Ambo Anthos, voor dit ebook.
Beste lezers,

De boeken van Jet van Vuuren staan voor spanning en verknipte dames. Gifspoor is dit keer uitgebracht door Ambo Anthos. Is het anders dan anders? Of zelfs beter? Ik begon enthousiast aan dit boek en toen...kijk mee!

De auteur

Sinds 2011 schrijft Jet van Vuuren oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig maar toch nog herkenbaar. Jet woont met huisgenoot F. en hond Duuk in Almere.

Het verhaal

In Gifspoor van Jet van Vuuren wordt een onschuldige hobby een gevaarlijke obsessie… In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een naakte, vermoorde vrouw gevonden. Ze is zwaar verminkt. De politie staat voor een raadsel: geen dader en zelfs na zorgvuldig politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Iemand moet haar toch missen? Na drie maanden wordt het dossier wordt gesloten. Noor den Braber is eind veertig, single en rechercheur in Middelburg. Ze is getrouwd met haar werk en gaat in haar eentje op onderzoek uit. In de 2e verhaallijn lezen we over een damesclub die van tuinieren houdt. Wat hebben zij met elkaar gemeen naast hun voorliefde voor tuinieren? 

De elementen

De cover is echt in "Jet van Vuuren"-stijl. De laatste covers hebben een vrouw op de cover, met de rug naar de kijker. Ze lijken wel op elkaar. Persoonlijk vind ik de cover van "Bed & Breakfast" ook wel veel spanning weergeven. En mysterieus. De vrouwencovers hebben dit minder. 

In Gifspoor lezen we 2 verhaallijnen. In een vlotte schrijfstijl die we gewend zijn van Jet, maken we kennis met rechercheur Noor den Braber. Zij is al 15 jaar werkzaam als rechercheur in Middelburg-Zeeland en is nu een tijd bezig met de zaak Nemo. Er is een vrouw gevonden tussen het riet, in een gebied tussen België en Nederland. Het onderzoek loopt helemaal dood. De vrouw wordt begraven. Noor kan het niet verkroppen dat ze de identiteit niet kunnen achterhalen. Er moet toch iemand zijn die haar mist? Ze besluit zelf op onderzoek te gaan.

Dan maken we kennis met 3 tuinvriendinnen, Lizzy & Olga die samen met Kate en een reisje gaan maken naar Engeland. Felix de tuinman, is de bestuurder en rijdt het busje. De tuinvriendinnen Lizzy en Olga gaan Kate helpen met haar nieuwe huis in Kent. Het verblijf in het huis begint al spannend. Als Kate naar binnen stapt en direct door de planken vloer zakt is de toon gezet. Wat gaat er nog meer gebeuren? Of is het gewoon ouderdom?

De Nederlandse schrijfster Jet van Vuuren schrijft verhalen waarin vrouwen het podium betreden die een tikje verknipt zijn of gewoon moordlustig. Gewone, normale mensen, veelal dames, spelen de hoofdrol in haar boeken, die vaak dingen veroorzaken het daglicht niet kunnen verdragen. Zo ook in Gifspoor, waar de voorliefde voor tuinieren een rode draad is. Met al zijn bijzondere kanten. Je moet er maar op komen, een groepje tuinvriendinnen een tuinman en ook de rechercheur houdt van tuinieren. Wauw! 

In wisselperspectief lezen we over Noor en over de dames. Wat opvalt is dat de echte hoge spanning pas laat in het verhaal binnenkomt. Daarnaast worden sommige zaken al vrij snel bekend, zo lijkt het. Het verrassingselement is hierdoor minder aanwezig. (In plaats van een whodunnit wordt het dan een whydunnit.) Rechercheur Noor krijgt aan het eind pas een groot podium en alles komt heel mooi samen. De passie voor het tuinieren is bij ieder personage aanwezig, en is dan ook de rode draad en verbindende factor. Heel mooi!

Conclusie

Gifspoor beloofde heel wat, als de covertekst bekend wordt. Noor heeft niet alleen een grote rol, die is echt voor de tuinclub weggelegd. Qua opzet vond ik het een anders dan de eerdere boeken. Doordat er elke keer al wat bekend werd. Een goede puzzelaar komt er al snel achter hoe de zaak in grote lijnen elkaar steekt, wat echt jammer is. Maar net als bij Agatha Christie heeft het muisje nog een staartje. Top! 

Waardering  3,5 sterren, dat is een dikke 7. Een goed boek dus. 

Mooi verhaal, leuk thema ook. Ik zou het bijna de Gifplanten-club gaan noemen.  Omdat er veel wordt gegeten aan de grote tafel kreeg het verhaal de sfeer van een moordweekend. Dat was wel leuk. (Dit is geen spoiler, want het leek erop... ) Mijn fantasie ging gelijk op de loop, naar de Agatha Christie boeken. Ik miste de verrassingselementen van een echte thriller. Toch genoten van het mysterie-gehalte.  

Gifspoor is een whydunnit en heeft alle elementen voor een Agatha-moordmysterie.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog  


**Dit is versie 2, in verband met evt spoilers. Zie je nog een, meld het dan even in een pb. Soms kan ik mijn enthousiasme niet stoppen:)       

    

 

  

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie