Rene Appel - Overschot- Recensie

Recensie

Titel: Geheugenspel
Auteur: René Appel

Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 24 September 2020

Met dank aan Ambo Anthos, voor dit mooie boek.Beste lezers,

Ik heb hier een mooie thriller voor jullie. Hoge verwachtingen had ik, vanwege de status van de auteur. Werd dit waargemaakt? Kijk mee!

De auteur

René Appel (Hoogkarspel, 1945) behoort al meer dan 25 jaar bij de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Hij won de Gouden Strop twee keer – met De derde persoon en Zinloos geweld – en werd talloze malen voor deze prijs genomineerd. Bij Anthos/ Literaire thrillers verschenen Schone handen, Weerzin, Van twee kanten, Goede vrienden en De advocaat. 

In totaal heeft René Appel bijna een kwart miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland.

De elementen

De cover is een ware blikvanger. In een mooie tint blauw is de achtergrond gekleurd. Op de voorgrond een berg aarde met een schop. De titel "Overschot" kan ik helaas niet duiden. Gezien de cover, titel en ook de auteur verwacht ik een spannend drama. Dat spannende drama is er gekomen, maar toch had ik er na het lezen, meer van verwacht.

Hoofdkarakter is Arend Meulenbroek. Hij is 59 jaar, getrouwd met Maud en makelaar van beroep. Het kan best zwaar zijn in deze branche. Zeker als er een koppel is, dat maar huizen blijft bezoeken zonder enige actie tot aankoop. Arend wordt daar niet echt vrolijk van. Zijn geduld wordt zeer op de proef gesteld.

Mooie karakters & sluimerende spanning

Waar Arend ook niet vrolijk van wordt, is van zijn zoon Ferry. Het leven van Ferry gaat niet over rozen, wat hij veelal aan zichzelf te danken heeft. Nog minder blij wordt Arend van de aanhoudende schuldeiser die een grote som geld eist. De telefoontjes worden steeds dreigender. Dit heeft alles met Ferry te maken en schimmige zaakjes. Tot overmaat van ramp rijdt Arend een fietser aan, die zo voor zijn neus de weg oversteekt. Het leven van Arend ligt flink overhoop en bleef het daar maar bij.

De karakters worden voldoende uitgediept. Door de fijne schrijfstijl ga je snel mee in wat zij meemaken. Ferry is een "probleemkind". Hoewel hij al 27 jaar is, komt moeder Maud geregeld met de mantel der liefde, zijn misstappen weer recht zetten. Voor zover mogelijk. Vraag is of Ferry dit niet zelf moet kunnen. Door Ferry zijn acties, broeit er een kleine spanning op. Een benauwde spanning die sluimert. Onder het mom van "Ferry" gebeurt er veel. Tevens blijft het verhaal wel een zijd daarop hangen. Op "zielige ferry".

De mantel der liefde 

Het zijn en blijven kalme golfjes aan spanning die voorbij komen. Als lezer zou je inmiddels wel een uitbarsting verwachten, van een van de personages. Ferry haalt werkelijk het bloed onder de nagels vandaan. Maar nee, dat gebeurt niet. 

Ook als er plots een omslag plaats vindt, voelt het nog liefjes aan. De grote kaboom blijft uit. Mogelijk is de liefdesmantel van Maud zo puur en blue als het kaft zelf. Qua emoties blijft het mild.  De liefde voor elkaar blijft, ondanks alles. 

Conclusie

Overschot geschreven van René Appel begint al spannend. Helaas is er geen echte hoogspanning, wel sluimert het door het gehele verhaal. Het is een meeslepend familie-drama, met al zijn aspecten. De drama's stapelen zich op. Zowel thuis als op het werk van Arend. Zo knap dat hij nog gewoon doorgaat. Met steun van zijn Maud, die alles doet voor de liefde. Geweldig mooi. Het einde is te snappen, maar ook wel een beetje jammer. Gezien het verloop van het boek, is het ook wel een echte René Appel-einde. 

Waardering  gemiddeld 3,75 dus nipt 4 sterren. 

Originaliteit: 4
Spanning: 3,5
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Einde: 3
Psychologie: 4  

Overschot is een meeslepend familiedrama met sluimerende spanning.

Hartelijke groet,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog     

  

    

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.