Saskia Harkema- Alles is terloops- Recensie

Recensie

Titel: Alles is terloops
Auteur: Saskia Harkema
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Genre:Roman
Uitgave: 2020

Allereerst dank aan Futuro Uitgevers, voor dit mooie boek.
Beste lezers,

Wat een bijzonder boek, dat begon al met de cover. Kijk mee!

De auteur 

Saskia is wetenschapper, trainer, coach, projectmanager en mensenrechtenactiviste. Schrijven is haar passie. Ze heeft veel programma's ontwikkeld voor vluchtelingen en werkt ook voor Vluchtelingenwerk Nederland en andere NGO's. In het voorjaar van 2018 verscheen haar eerste non-fictie boek "Blijven of gaan? In het voetspoor van Syrische vrijheidsstrijders" bij Futuro Uitgevers.

Over de inhoud

Johanna is een ogenschijnlijk succesvolle vrouw die op haar negenenveertigste in een psychiatrische kliniek belandt. Via flashbacks vertelt ze ons over haar leven en komen we te weten hoe ze daar terecht is gekomen. Ze heeft een turbulent leven gehad van reizen, afscheid nemen en weer beginnen. Na heel veel omzwervingen, hoogte- en dieptepunten en bijzondere ontmoetingen beseft ze dat ze ontworteld is en zich altijd een buitenbeentje heeft gevoeld.

Er is een steeds terugkerende vraag in haar leven ontdekt ze: wie ben je als je niet opgroeit waar je geboren bent, steeds weggaat, daardoor niet echt een thuis hebt en steeds de vraag krijgt ongeacht waar je bent, waar je vandaan komt? 

De elementen

De cover toont paarse bloesem met een vergezicht. een berg is zichtbaar in de verte, met wolken en een stukje blauwe lucht. Wat geeft het verhaal? Het is best een algemene cover, die nog niets verraadt. De titel is in paars, met sierlijke letters geschreven. 

Alles is terloops, draait om Johanna. Zij is 49 jaar, succesvol en in een psychische kliniek beland. Ze heeft een combi van Q-koorts, burn-out en depressie. Uit verveling houdt ze lange gesprekken een spin die aan het plafond hangt. Hij krijgt ook een naam en tijdens de lange monologen houdt hij zich stil en hangt in zijn web. 

Door de flashbacks krijg je een beter beeld van het turbulente leven van Johanna. De schrijfstijl is prettig, al blijft het personage Johanna wel op afstand. Sommige stukken zijn hartverwarmend, zoals het gedeelte over het zusje. Er is ook een broertje, maar die wordt niet met naam genoemd. Haar huidige situatie met haar gezin wordt niet zozeer uitgediept. De kleine Johanna staat centraal. Het gezin van Johanna moet veel verhuizen, vanwege werk. Zo komen ze in Brazilië en Argentinië terecht. Het is erg wennen en zodra ze gewend zijn, zo lijkt het, gaan ze weer naar een ander land voor het werk van haar vader. Mogelijk hierdoor voelt Johanna zich niet echt thuis. Maar wat is eigenlijk "thuis"? 

De stukken over vroeger zijn in schuine schrift. Dit is voor mij niet prettig te lezen, gezien het ook een klein lettertype is. 

Het thema is bijzonder en zal meer mensen bezig houden: je ergens thuis voelen. Een ware zoektocht naar de betekenis van je Thuis. Waar ligt je thuis? Is dat waar je hart ligt? Maar als je zoveel bent verhuisd en je de lieve vrienden moest achterlaten, ja wat is dan echt je thuis? Dat is de vraag.

Conclusie

Alles is terloops, is een bijzondere titel.  Wat betekent eigenlijk -terloops-? Ik zocht het op. Het is zijdelings, vluchtig, en passant, onopvallend tussen andere dingen, alsof het er niet toe doet. Betekent het dan voor Johanna, alsof ze er niet toe doet. Dat ze nergens een thuis heeft? dat is een groot inzicht. Een groot besef. Mogelijk raakte ze zichtzelf een beetje kwijt ook.

Ales is terloops is geïnspireerd op het leven van de auteur zelf. Het is een mooi verhaal. de illustraties maken het af. Het verhaal van Johanna maakt dat je er over gaat nadenken. Dat is mooi gedaan.

Waardering  3,5 sterren. Een dikke 7. 

Het was mooi, vol emotie. Soms wat langdradig en soms wat warrig aan het einde. Ze ging terug, maar was dat nu voor of naar haar opname? Ik zocht het even op.

Alles is terloops, is hartverwarmend met veel emoties en inzichten.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

             

 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie