Lidewij Martens- Ondergronds


Recensie


Titel: Ondergronds
Auteur: Lidewij Martens
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Thriller
Uitgave: Februari 2020
Gelezen voor: Leesclub ThrillZoneBirdy's BoekenBeste lezers,

Ontzettend nieuwsgierig was ik naar deze, de nieuwste van Lidewij Martens. Het heet Ondergronds. Het heeft een Snelle cover, zeg maar. Waar zou het over gaan? En is het net zo goed als Steigereiland? Kijk mee!

De auteur

Lidewij Martens heeft haar sporen verdiend als scenarioschrijver. Haar ervaring in de televisiewereld geeft haar romans een beeldende, filmische stijl. Van haar negentiende tot haar dertigste vocht Lidewij Martens tegen anorexia. En dat blijft ze haar leven lang doen. Haar opiniestukken die aansluiten bij deze autobiografische roman deden eerder veel stof opwaaien. Eerder publiceerde ze Een plek om te schuilen.

De inhoud

Dat Flo maar 1.56 meter lang is, maakt haar gedrevenheid als rechercheur alleen maar noodzakelijker. Maar zelfs zij tast in het duister als er op elk station van de binnenkort te openen Amsterdamse Noord/Zuidlijn een gruwelijke moord wordt gepleegd. Er lijkt een verband te bestaan, maar iedere aanwijzing leidt naar een andere dader. Kenden de slachtoffers elkaar? Flo begint te vermoeden dat iemand een heel gevaarlijk spel speelt waarbij ook zij, haar zoon en haar trouwe hond Hunter doelwit zijn…

De elementen

Hoe opvallend is deze cover. rood en wit. Rode letters triggeren je bij het kijken. Ondergronds: is het letterlijk onder de grond of duidt het op duistere geheimen? De cover hoort zeker mooi bij het verhaal.

Ondergronds is geschreven door scenarioschrijfster van mooie snelle series

Lidewij Martens is qua boeken onder andere bekend van Steigereiland, waar ook een stoere politievrouw de hoofdrol had. Lidewij is bekend van Baantjer, Spangen, Mees Kees & Flikken Maastricht. Haar thrillers bevatten veel spanning en up tempo. 
In ondergronds neemt rechercheur Flo de lezer mee, met een zaak die zich onder de grond afspeelt. Bij de nieuwe Amsterdamse metrolijn Noord-Zuid is er iets vreselijks gebeurd.Er hangt een dode vrouw aan een kabel. Het team van Flo krijgt het druk, meer slachtoffers volgen. 

Nog spannender dan Steigereiland

Auteur Lidewij Martens verraste menig lezer met Steigereiland. Ondergronds gaat een level hoger. Het is opnieuw een vlotte thriller, maar ik vind deze nog beter. Iemand heeft het op een aantal personen gemunt. Wat is de samenhang? Is die er wel? Hoofdkarakter Flo Berge stort zich met haar scherpe blik, gedrevenheid en vasthoudendheid, boven op de zaak. Soms moet het thuisfront, de zoon en dochter,  het een beetje ontgelden. Al blijkt dat puberzoon Boy een goede puzzelaar te zijn. Hij denkt graag mee naar de oplossingen. 

Sterke personages

Ondergronds is geschreven in de vertelperspectief van 3e persoon. De schrijfstijl is vlot, de zinnen lezen met een vaartje. Voor je het weet ben je in de ban van de spannende gebeurtenissen, die elkaar snel opvolgen. De sterke personages zijn voldoende beschreven. Hond Hunter geeft er een speels accent aan. Over accenten gesproken, de Engelse quotes en Amsterdams dialect geeft het een ongedwongen tintje. Flo heeft veel kenmerken van rechercheur Saga, uit de serie De Bridge. Wat heel leuk is. Zo krijgt het personage ene beetje een gezicht. 

Conclusie

Ondergronds is een heerlijk spannende en meeslepende actiethriller. Lidewij Martens heeft een vlotte stijl van schrijven. De scenes komen als een film aan je voorbij. Het boek is zeer geschikt voor verfilming. Ik kijk er al naar uit!

Waardering  4 sterren.

Mooi boek. In begin moest ik wennen aan een aantal zinnen die niet lekker liepen, maar verderop in het boek is dit niet meer het geval. Qua thema's zit er veel in. Maar er waren ook wat losse eindjes te bespeuren. 

Originaliteit: 4, Spanning: 4, heerlijke meeslepende spanning. Plot: 4, goede opbouw en mooie einde, Psychologie: 3,5, Flo is een fijn en stoer personage, maar bij sommige personages had ik wat meer willen lezen, qua diepgang. Zoals Vanessa en Brian. Schrijfstijl: 4, Leesplezier: 4.  
      

De scenes komen als een film aan je voorbij. Het boek is zeer geschikt voor verfilming, Ik kijk er al naar uit!


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie