Gert-Jan van den Bemd- Na de Val


Recensie


Titel: Na de val
Auteur: Gert-Jan van den Bemd
Uitgeverij: Manteau
Genre: Roman
Uitgave: September 2019 

Allereerst dank voor dit mooie boek, Gert-Jan van den Bemd! 

~Van den Bemd behoort tot de betere auteurs. Genoten van dit zeer mooie boek. Een dikke aanrader. ~Birdy's Boeken  


Birdy's BoekenBeste lezers,

In deze boekenweek zet ik 2 auteurs in het zonnetje: Bertina Mulder en Gert-Jan van den Bemd. Beide auteurs van mooie boeken. Van de week postte ik een interview van beide. Je krijgt dan als lezer een andere blik op de auteur en je komt meer te weten over de achtergrond. Erg mooi. 

Hierbij de recensie van Na de val. Deze hadden jullie nog te goed. 

De auteur

Gert-Jan van den Bemd publiceerde tot nu toe twee romans: De Verkeerde Vriend (2018) Na De Val (2019) Zijn korte verhalen en gedichten verschenen onder andere in Tirade, Balustrada, Extaze, Op Ruwe Planken en Den Hopsack. www.grandfoulard.com.  
Dit uitzicht, van boven de diepte in, leek me wel gepast. Vogelperspectief, dat staat toch anoniem voor de dingen in verhouding zien. Voor een objectief standpunt? Dat heb ik nodig om alles eerlijk op papier te krijgen. Ik ben alleen niet zo goed met woorden.

De inhoud

Als de vader van Sofie Nauta, 26 jaar,  volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn leven woonde. Een klus die ze alleen moet klaren, want Max steekt geen vinger uit om haar te helpen. Een verontrustende ontdekking tussen haar vaders bezittingen plaatst de band van Sofie met haar vader en haar broer in een ander daglicht.

In Na de val vindt Gert-Jan van den Bemd opnieuw inspiratie in menselijk gedrag, en vooral in de onhandigheid waarmee mensen omgaan met door henzelf opgelegde regels, normen en waarden.

Op JFK vroeg Laura naar de complete waarheid, the whole truth, maar ik weet niet of daar na 26 jaar leugens veel van over is. 

De pentekeningen van Sofie zijn mooie elementen

De cover is geheel in de kleur geel gestoken. De titel en de details op de cover, wordt pas geheel duidelijk aan het einde van het boek. Gert-Jan van den Bemd stelt zijn lezers daarmee erg op de proef, qua geduld, maar het is het waard.

In de vertelperspectief van de 1e persoon lezen we over Sofie. De onverwachte dood van haar vader, laat een flinke schok achter. Haar moeder Hilde overleed al eerder. Ze groeide op zonder moeder. Het overlijden van vader Ward was voor Sofie een totale verrassing. Sofie is een mooi en ook wel gecompliceerd personage. Bovenaan de trap neemt zij plaats en vertelt zij met haar tekeningen haar verhaal. Ze heeft minder met woorden. 

Veel verrassingen & een familie-mysterie

Er komen meer verrassingen tevoorschijn, als Sofie de boekverzameling van Ward doneert aan de faculteit. Er is iets met de boeken. Dat zorgt ervoor dat ze met Olivier te maken krijgt in het depot. Tevens zorgt dit voor een zoektocht naar antwoorden, die Ward niet meer kan geven. 

Olivier is een bijzonder karakter, met zijn korte Hawai-broek. In begin lijkt zijn rol flinterdun. Echter ook hier verrast Van den Bemd de lezer. De acties die dan volgen moeten Sofie meer antwoorden geven, Want hoe zit het met die boeken? En Ward was toch geheel gezond? En wat vindt haar broer Max hier van? Haar grote broer, die in Amerika woont.

Broer Max is een meer gesloten type, die zijn eigen gang gaat, zijn studie koos, en daarna naar Amerika vertrok. Erg betrokken is hij niet. Dit moment met Ward's overlijden is een mooi moment om broer en zus dichter naar elkaar te brengen zou je denken. Of dat lukt is de grote vraag.

De personages zijn fijntjes uitgewerkt

Gert-Jan van den Bemd, bekend van zijn eerdere roman De verkeerde vriend, heeft opnieuw zijn passie voor schrijven van mooie verhalen ten toon gespreid. Dit is meer dan goed gelukt. Personages zijn fijntjes uitgewerkt, worden zeer mooi beschreven, als ook de andere details. De spanning trekt aan zodra Sofie een bijzondere ontdekking doet. Wat opvalt is het vrouwelijke karakter Sofie, die nu de hoofdrol heeft. In De verkeerde vriend, was dit een man. Daarnaast valt op dat Sofie haar verhaal uiteen zet met pentekeningen, zoals de auteur zelf ook doet op Facebook. Een mooi detail.   

Dacht ik nog aan het begin: waar gaat dit verhaal naar toe?, dan is het enige antwoord daarop: doorlezen. Het is een geheel ander verhaal, dan de vorige en ik moest even de weg vinden in dit ei-gele verrassende boek. Thema's als gemis, verdriet, de dood, nieuwe vriendschappen, en verborgen familiegeheimen sluimerende door het boek.  

Waardering  5 sterren.

Na de val is anders dan de vorige roman. De vorige was stoer en had een ander verhaal verhaal, meer actie, wat logisch is. Nu gingen we mee in de gedachten van Sofie, wat zij voelt en meemaakt. Welke vragen ze heeft. Een heel ander avontuur, maar een heel mooi avontuur. Over familiezaken en onuitgesproken dingen. Met prachtige literaire zinnen en een prachtig einde.


Van den Bemd behoort tot de betere auteurs. Genoten van dit zeer mooie boek. Een dikke aanrader.   

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde   


Birdy's Boeken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie