Nanda Roep- Leugens in de lente


Recensie


Titel: Leugens in de lente
Auteur: Nanda Roep
Uitgeverij: Nanda, Uitgeverij
Genre: Roman
Uitgave: 20 Februari 2020

Allereerst bedank ik de auteur, Nanda Roep, voor dit mooie boek! Birdy;s BoekenBeste lezers,

Hier een mooie feelgood-story met een spannend tintje. Ik kende deze auteur nog niet, dus dit was mijn eerste kennismaking met haar boeken. Ik zou je graag alles hierover willen vertellen, maar ja..natuurlijk geen spoilers, dat kan niet. Kijk je mee? 

De korte inhoud

Drie vrouwen, één ongeluk Manja is vroeg weduwe geworden en keert terug naar haar roots met haar jonge zoon. Ilya’s huwelijk blijkt niet te zijn wat ze dacht en die schok komt ze nauwelijks te boven... Ineke wil het liefste van alles de relatie met haar zoon en kleindochter herstellen. Op het eerste oog delen de vrouwen niets met elkaar, en toch delen ze álles.


De buurt stond bij elkaar als een kluwen slangen. Iedereen krioelde en schreeuwde door elkaar. Het was moeilijk te onderscheiden wie iets zei, in het lawaai leek iedereen maar wat te roepen.

De lichtblauwe cover & een onverwacht spannend begin

De cover is lichtblauw van tint en bloemig. Aan de titel moet ik erg wennen, als feelgood-titel, maar past bij het verhaal.

Leugens in de lente speelt zich af in het fictieve dorp Driestenen, waar de mensen betrokken zijn in wat er allemaal speelt. Het begin van het boek begint met een dramatisch ongeluk. Er is flinke paniek. Zijn we dan in een thriller beland? Of niet?  Het is even zoeken naar de weg door het boek, voor het antwoord. Mondjesmaat krijg je als lezer door, dat er veel geheimen zijn. Deze losse eindjes komen mooi bij elkaar richting einde. 

Drie verhaallijnen van vrouwen met teleurstellingen en geheimen

Er zijn 3 vrouwen in de hoofdrol. Maar ook jongeren hebben een kleine rol in dit leugen-verhaal. Drie verhaallijnen komen bij elkaar. We maken kennis met 3 karakters:
Manja, 33 jaar. Zij is sinds kort weer woonachtig in haar jeugddorp Driestenen. Na het verlies van haar man probeert ze de draad weer op te pakken. 
Iiya, 42 jaar, is getrouwd en heeft 2 dochters, van 12 en 14 jaar. Ze heeft door de jaren heen veel te verduren gehad. De teleurstellingen stapelen zich op. Tineke is 50 plus en getrouwd met Jan, die qua gezondheid best achteruit gaat. Ze was vroeger kleuterjuf en een echte regeltante. Haar zoon Max heeft een nieuwe vriendin, waar ze erg aan moet wennen. Sommige dingen zou ze liever anders zien.Wat hebben deze dames met elkaar gemeen? Misschien meer dan ze zelf denken.

Meester Menno hoort schokkende zaken die het verhaal doen kantelen


In het begin hebben de 3 dames nog niet veel met elkaar te maken en lees je per hoofdstuk over hun leven en wat er in hun hoofd allemaal afspeelt. Maar dat veranderd, als meester Menno dingen hoort, van zijn leerlingen, die eigenlijk niet voor zijn oren bestemd zijn. Zonder het van te voren te weten krijgen de dames nu met elkaar te doen. en hoe!


Auteur Nanda Roep is auteur en selfpublischer en heeft al veel boekentitels op haar naam staan. Dit was echter de eerste kennismaking voor mij met haar schrijfsels. In een fijne en eenvoudige schrijfstijl beschrijft zij de 3 vrouwen, woonachtig in hetzelfde dorp. Waar de bewoners elkaar op positieve wijze in de gaten houdt. Hoewel de personages uitgediept worden, blijft het verhaal soms wat oppervlakkig. Toch wordt wel snel duidelijk dat het drietal moeite doet om een goede moeder te zijn. Door tegenslag en eigenwijze pubers loopt dit niet altijd zo makkelijk. De vrouwen hebben ieder behoefte aan vriendschap, een arm om hun schouder voor een lach en een traan. 

Conclusie

Leugens in de lente is een fijne feelgood met spannende verrassing. Het geeft een mooie combinatie van de thema's zoals vriendschap, liefde & verdriet, geheimen en vooral veel leugens. Dat kinderen heel gevoelig zijn in de huiselijke sfeer is mooi beschreven. Zonder dat de ouders het weten hebben zij ook verdriet en moeten zij ook hun verhaal kwijt. Een erg belangrijk item.  

Waardering  3,5 sterren/ een dikke 7 voor deze feelgood.

Originaliteit: 4, Schrijfstijl: 3,5, Personages: 3,5, Cover 3, Plot: 3,5  


Leugens in de lente is een fijne feelgood met spannende verrassing

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie