Delia Owens- Daar waar de kreeften zingen


Recensie


Titel: Daar waar de kreeften zingen
Auteur: Delia Owens
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Roman
Uitgave: Januari 2020
Eerder uitgebracht als: Het moerasmeisje
Gelezen voor de #Hebbanbuzz


¶Daar waar de kreeften zingen en waar je altijd wel zou willen blijven- geweldig mooi en verrassend verhaal! Birdy's Boeken 


Birdy's BoekenBeste lezers,

Voor de leesclub van Hebban, las ik "Daar waar de kreeften zingen". Het leek mij zo mooi. Een bijzondere titel ook. En dat is het ook. Kijk je mee.

De auteur

Delia Owens schreef eerder over haar leven als wildlife biologe in Afrika en maakte documentaires voor National Geographic. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar romandebuut. In de VS zijn inmiddels meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht en stond het boek 25 weken op de eerste plek in de bestsellerlijst van de New York Times. De vertaalrechten zijn aan 41 landen verkocht.

Een verhaal in 2 delen: Moeras en Drasland

¶Moeras is niet hetzelfde als drasland. Moeras is een oord van licht, waar gras in het water groeit en het water overloopt in de lucht. Traag meanderende stroompjes voeren de bol van de zon met zich mee naar zee en langpotige vogels verheffen zich met een onverwachte gratie, alsof ze niet op vliegen zijn
Vergeleken met het moeras is het drasland stil, het kruipt soms het moeras binnen, want ontbinding is een proces op celniveau. Het leven vergaat en stinkt en keert terug tot rottende humus; een penetrant geurende omwenteling van dood naar leven. Op de ochtend van 30 oktober 1969 lag het lichaam van Chase Andrews in het drasland. 

Kya en het solitude moeras 

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
       
De eenzaamheid, het verlies en het bedrog zijn mooie elementen

De cover is mooi groen en bijzonder. Dit boek blijkt eerder uitgekomen te zijn, onder de naam -Het moerasmeisje-, wat prima past. Alleen zijn er nu meer boeken onder die titel of die erop lijken. De nieuwe kreeften-titel past prima bij het verhaal. Het klinkt wat poëtisch, zoals het verhaal ook is.

Het boek met Kya in de hoofdrol, speelt zich af in het fictiestadje Barkley Cove, North Carolina. Het heeft 2 verhaallijnen, Kya's levensverhaal en het moordmysterie van Chase. Zo lezen we, met name, over het jonge leven van Kya die probeert te overleven in het moeras. Door omstandigheden komt zij er helemaal alleen voor te staan op jonge leeftijd. Het zijn barre tijden en met name door huiselijk geweld is zij veel alleen of verstopt zich bij de lagune. 


De schrijfstijl van Delia Owens is werkelijk prachtig

In lange poëtische zinnen schetst zij haar beeld van de lagune en het moeras rond de jaren 50 en 60. We gaan dus terug in de tijd. Kya werd in 1945 geboren en groeide op in een gezin met veel broertjes en zusjes. Door toedoen van vader komen ze in het moeras terecht. De moerasmensen zijn niet echt welkom in Barkley Cove, net als de donkere bevolking. Er is een ware tweedeling, zoals dit helaas vroeger was. Kya is een vindingrijk en stoer meisje. Al vrij snel wil je haar in je armen sluiten, haar een dikke knuffel geven en haar uit haar eenzaamheid halen. 

Het thema eenzaamheid staat bovenaan dit moerasverhaal. Naast de zelfredzaamheid, de liefde van Kya voor de mooie natuur die haar nooit in de steek zal laten. De reiger, de meeuwen en de anderen rekenen op haar elke ochtend. Een fijn gevoel komt over je heen. Natuurlijk komt ook Kya in het puberjaren terecht. Als lezer leef je met haar mee en zet je al je pijlen in op Tate, die zo lief voor haar is. Echter loopt het geheel anders dan verwacht. En dat mag ook wel want al leest het verhaal erg mooi, het neigt iets naar een stukje langdradig zijn. Delia Owens had dit ook in de gaten, want oef wat een mooi einde kwam er toen aan. Met heerlijke plottwist, 

Conclusie

Dat dames op leeftijd zeker mooie verhalen kunnen schrijven dat bewijst Delia Owens. Dit boek verdient het om door iedereen gelezen te worden en lees je niet vaak, dan kleine stukjes en beetjes. De auteur neemt je dan mee het diepe moeras in. Met zijn vogels, diertjes en mooie natuur. Maar ook met tijden van weinig eten en de dagen overleven. Het zijn de mooie herinneringen aan haar moeder en deze natuur die Kya op de been houdt. Later zijn ook Tate en Chase erg belangrijk voor haar. Net als de heer Jumpin'. Langzaam-aan komen beide verhaallijnen feilloos naar elkaar toe. 

Aan het eind kan je alleen maar balen, dat het uit is. En even smilen en zuchten...dat je weer terug mag, naar je eigen wereld. 

Waardering  4,5 sterren.

Het is een prachtig boek, met lange mooie zinnen. Met poëzie en veel gedichten. Wat soms neigt naar wat langdradige stukken. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

      

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie