Latoya Morris- Gebroken Adem- blogtour


Recensie


Titel: Gebroken adem
Auteur: Latoya Morris
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Young Adult
Uitgave: 9 maart 2020


Birdy's BoekenBeste lezers,

Het is weer tijd voor een leuke Blogtour. En dit boek Gebroken adem verdient het ook. Wat een mooie cover en wat een verhaal. Wie van mythen en legenden houdt, zit helemaal goed. 

De auteur

Latoya Morris, de synoniem van Latoya Meuris en geboren in Sittard, is afgestudeerd als vertaler aan de Vertaalacademie Maastricht en ook al jaren werkzaam in dat beroep. Ze komt oorspronkelijk uit Sittard, maar woont al een tijdje in Rijswijk. Naast schrijven heeft Latoya nog veel meer passies en hobby's, waaronder: tekenen, schilderen, koken en bakken, zingen en gitaar spelen. Ze kijkt ook graag naar sport en doet zelf aan tennis, badminton, squash en fitness.

In 2009 won Latoya een schrijfwedstrijd met Yougian: het nest van de Harpij. De prijs bestond uit het uitgeven van het winnende manuscript boek. Later zijn ook deel 2 en 3 van deze YA-Fantasyserie uitgekomen. Een vierde boek van haar hand, De slang in het paradijs, omschrijft ze zelf als een roman met thriller-elementen. Bij Letterrijn is Indigo verschenen, nu bij Hamley Books is Gebroken Adem uitgebracht. Een prachtige Young Adult.

De inhoud

De 19-jarige Patrick gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Judith met vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Hij heeft totaal geen zin in de vakantie, totdat de mysterieuze Morgayne plots in het hotel opduikt. Hij valt meteen voor haar, maar zij lijkt onbereikbaar voor hem. Ondertussen breekt er aan de zuidwestkust van Ierland grote chaos uit. Het weer slaat om, er spoelen zeedieren aan op de stranden. Terwijl de storm alsmaar heftiger wordt, zoekt Morgayne plots toenadering tot Patrick. Hij geraakt al snel onder de invloed van haar charmes, maar wanneer hij ontdekt dat zij iets met het stormweer te maken heeft, begint hij te beseffen dat zij geen gewone jonge vrouw is. Maar is hij dan nog in staat om zichzelf te redden?

De legenden uit Ierland en het mooie Baltimore 

De cover is adembenemend mooi en valt dus direct op qua kleur. Een mooie vrouw kijkt achterom, voor haar is een woeste zee zichtbaar. In Gebroken adem neemt Latoya ons mee naar één van haar favorieten vakantieplekjes, namelijk Baltimore. Ierland is het land van de sagen en legenden, Het verblijf daar heeft de auteur geïnspireerd tot het schrijven van dit verhaal. Het verhaal over Patrick en zijn Morgayne. 

Als Patrick 19 jaar is, gaat hij met zijn ouders en zus Judith op vakantie naar Ierland. Zijn oom en tante wonen daar en runnen een hotel in Baltimore. In dit hotel ziet hij een mooie verschijning, Morgayne heet ze. Het lijkt erop dat Patrick direct betovert wordt door haar schoonheid. Dat geeft direct een mooie sfeer.

De personages komen zeer dichtbij

Deze betovering geldt niet alleen voor Patrick, want menig lezer zal betoverd raken door dit prachtige verhaal. Het boek ziet er erg mooi uit zowel aan de buitenzijde als ook de binnenzijde. Er is met zorg aandacht aan besteed. Elk hoofdstuk begint met een zwart-wit afbeelding van de zee, de opkomende zon en  2 schepen. Elk nieuw paragraaf begint met een klein dolfijntje, mooi gedaan.

En mooi is het boek zeker, van begin tot het einde. Latoya Morris heeft een zeer fijne en meeslepende schrijfstijl. Het verhaal komt zeer dichtbij, ook al is het in de 3e persoon geschreven. Het proloog trekt je direct mee, naar een woeste zee. Hoe komt dat woeste weer er dan toch zo plotseling? De antwoorden liggen bij Patrick. Die maakt de vakantie van zijn leven mee. De mooie Mogayne zorgt er voor dat zijn adem stokt en zijn hartje harder gaat kloppen. Hij raakt helemaal in de ban van haar.  


Een heerlijke meeslepende Young Adult

Gebroken adem is een zeer meeslepende Young Adult met Patrick in de hoofdrol. De personages worden zeer goed neergezet. De onderhuidse spanning bekruipt je direct zodra Morgayne in de buurt komt. Wat is er toch met haar, dat Patrick direct kippenvel krijgt.   

De liefhebbers van mythen en legenden zullen smullen van deze feelgood-story. 


Waardering  5 dikke sterren!

Eerder las ik Indigo, ook een YA en ook geschreven door Latoya. Ik was onder de indruk van haar schrijftalent. Nu heb ik erg genoten van Gebroken adem, een heerlijke Young Adult, zoals deze hoort te zijn. Met een superfijn en verrassend einde. Na dit boek weet ik het gewoon zeker: ik ben een Latoya-fan! 


Gebroken adem is een heerlijke sprookjesachtige Young Adult zoals deze hoort te zijn.  

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde


Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie