Blog over Schilderslief - Simone van der Vlugt

Schilderslief: Hoe Rembrandt, Saskia, Geertje en Hendrickje uit Bredevoort bij elkaar kwamen!
Beste lezers,

Bij het lezen van dit mooie boek, maakte mijn hart een sprongetje. Lees verder, hoe dit kwam!


Zoals Simone van der Vlugt in haar nawoord schrijft -de naam Geertje Dicx zal niet iedereen direct iets zeggen. Saskia, Rembrandt  En Hendrickje daarentegen zijn meer bekend. Zeker ook als je in Boekenstadje Bredevoort bent geweest, waar ik al 10 jaar kom in de zomervakantie. Want overal staan boekenkastjes, met in de maand juli een mooie boekenmarkt op het grote plein. Helaas is er veel veranderd daar, gedurende de 10 jaar. De boekenmarkt is niet meer op het plein, de leuke boekwinkeltjes in de oude school ook niet. Er staat nu een bierbrouwerij, wat ook leuk is. Maar toch anders. Gelukkig is café Bertram is er nog, in oud middeleeuwse stijl. Wat superleuk is. 

Hendrickje en Maurits in Bredevoort

Wie wel in Bredevoort is geweest, weet mogelijk dat je een rondleiding kan bijwonen met Hendrickje Stoffels of Prins Maurits. Zie bovenaan voor de foto's. Natuurlijk verkleed in de oude mooie kostuums van toen, vertellen zij over de oude tijd in Bredevoort. Hendrickje Stoffels, wij noemde haar "Stoffeltje" vonden we het leukst. Zij had iets gehad met Rembrandt van Rijn. Lovebirds? Echt waar? Hoe bijzonder was dat toch? In onze gedachten gingen wij jaren terug, en dachten aan hoe dat er uit moet hebben gezien. Die statige Rembrandt, met Stoffeltje er dan bij. 

Bijzondere ontdekkingen in de archieven

Het is een opmerkelijk verhaal en de auteur ontdekte tijdens haar research ook bijzondere details. Pas in 1965 mogen alle documenten ingekeken worden. In de jaren daarvoor is Geertje dan ook zeer negatief neergezet. Ze zou een opportuniste zijn. De waarheid ligt mogelijk in het midden. Maar de feiten zijn nu openbaar. En eea ligt toch anders. Zo blijkt uit de archieven.    

Naar bericht over Hendrickje

Afgelopen februari kwam er een naar bericht voorbij. Lidy Gijsbers alias Hendrickje Stoffels was overleden. Zo jammer en verdrietig is dit. Zij kon zo mooi vertellen over de oude tijd. Op bovenstaande fotocollage is zij nog te zien. ( Lieve Lidy alias ons Stoffeltje, R.I.P.) 

Klik hier, voor de recensie, over het boek Schilderslief. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie