Heleen Smit- Op het verkeerde moment


Recensie

#Blogtour # Blogtour #Blogtour #Blogtour

Titel: Op het verkeerde moment
Auteur: Heleen Smit
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning/ Thrillers
Uitgave: 20 februari 2020

Gelezen voor: de blogtour van VrouwenThrillers.nl dd 21 februari 2020Op het verkeerde moment is een verhaal vol actie en doorlopende spanning. Het is een ware roadtrip to hell and back. Een prachtdebuut. 


Birdy's Boeken


Beste lezers,

Weer een blogtour, dit keer op VrouwenThrillers.nl wauw, hoe leuk is dat. De Crime Compagnie geeft altijd spannende boeken uit. Deze cover ziet er al heel onheilspellend uit. Zou jij stoppen als er iets midden op de weg ligt? Tegenwoordig helpt niet iedereen elkaar meer, maar men filmt het en dan zijn ze weg. Dus de echte helpers, daar moeten we het van hebben. Behalve ...als je dan zelf gevaar loopt. Oeps! 

De auteur

Heleen Smit woont in Doetinchem en is gek op het lezen en schrijven van thrillers. Haar thrillerdebuut Op het verkeerde moment komt nu in februari 2020 uit bij uitgeverij De Crime Compagnie. Heleen studeerde journalistiek en werkt sinds 2006 als redacteur voor agrarische vakmedia. Haar kennis over het boerenleven vormde de inspiratie voor dit verhaal.

Je rijdt in een sneeuwstorm over een stille bosweg. Er ligt iets op de weg. Zou jij stoppen? 

Op het verkeerde moment gaat over Sophie Hofman. Ze is 28 jaar en journaliste. Als zij niet op dat moment in de sneeuw iets op het wegdek zag liggen en gewoon was doorgereden was er niets aan de hand geweest. Alleen dat gebeurde dus niet. Ze stopte, om hulp te bieden, want zo is Sophie. Tegen Bram, 28 jaar en met een verstandelijke beperking, zei ze "even te wachten". Want wat kon er gebeuren? Wie of wat was dat daar, dat hoopje in de sneeuw? Hoe kwam dat daar terecht?

Vrij direct komen daar de antwoorden op. Het blijkt een jonge man te zijn, die gewond is. Sophie biedt haar hulp aan, maar al snel neemt hij de regie over en dwingt haar met de auto verder te gaan. Met Bram achterin de auto rijdt het drietal hard weg. Dit is het begin van een ware roadtrip to hell and back.

Blitse cover en mooie stoere personages 

De cover is blits en eigenlijk ook best onduidelijk. Twee felle lichten, lichtstralen op een witte ondergrond. Het is een bosweg met zijn grillige bodem. Er komt een auto aan, zo blijkt. De titel valt goed op, alles bij elkaar is het een ware eyecatcher.

Heleen Smit, een voor mij nog onbekende auteur, neemt de lezer mee naar Wageningen. Met haar expertise als journaliste kan zij in dit boek zeker haar ei kwijt. In de vertelperspectief van 1e persoon maken we direct kennis met de jonge journaliste Sophie. Zij trapt hard op de rem, zodat Bram, de verstandelijke gehandicapte broer van haar ex, een stuk naar voren schiet. 
"Oepsie" zei Bram. Waarom staan we stil?" 
Sophie stapt uit. De keuzes die je maakt hebben allen zo hun gevolgen. Zo ook hier. Met Sophie. Vanaf het moment dat Sophie uitstapt, maakt ze een keuze. Daarna maakt de gewonde man, Vince, de keuzes voor haar en Sophie moet mee. Onder dwang. Bram laten ze achter bij haar vader en samen gaan ze verder. Het leven van Sophie is daarna niet meer hetzelfde als dat het was.

Op het verkeerde moment is een verhaal vol actie en doorlopende spanning. De karakters worden goed beschreven. Als Sophie met Vince mee gaat, of eigenlijk mee moet, kan zo nog niet goed beseffen in welke muizenval ze terecht zal komen. Wanneer de muizenjacht wordt opgestart en wie de muis zal krijgen. 

Snelle actie & hoge spanningsboog

Heleen Smit is niet van de rustige momentjes en is mogelijk een zeer gedreven in haar vak. Haar enthousiasme en journalistieke achtergrond geven het boek een zekere VIBE. Ze geeft het verhaal eerst een kleine opstart en geeft dan flink gas bij. De acties volgen elkaar direct op. Sophie komt al vrij snel in nare situaties terecht, vol misleiding, manipulaties en bedrog. Haar journalistieke speurneus zorgt voor wisselende situaties, wat haar bijna fataal wordt. 

De schrijfstijl is vloeiend en heel prettig. De actieradius ligt hoog, als ook de spanningsboog. Als een rollende sneeuwbal volgt alles elkaar snel op. Wat ontbreekt is soms een adempauze of wat meer tegengas door Sophie. Dat had iets meer gemogen voor mij.

Knaller van een debuut 

Heleen Smit schreef een knaller van een debuut.  Op het verkeerde moment is zo levensecht geschreven, boordevol snelle actie en misleiding. Het is een thriller zoals deze hoort ze zijn. Waar de thrillerfans voor zijn gekomen. Dat is supergoed gedaan. Chapeau! 

Heleen Smit verdient hiermee een goede plek op de ranking "best thrillers". Hou deze auteur maar in de gaten, daar we snel meer van horen.

Waardering  4,5 sterren


Genoten van dit mooie debuut. Zoals gezegd mocht er wat meer rust in. Ik kreeg het Rollercoaster gevoel, terwijl ik ook nog wilde genieten en begrijpen waar we zaten. Zeker richting einde. Zou graag nog een kleine epiloog 2 lezen, met de wraak van Sophie. Het is maar een idee.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken & Birdy's Kids blog


* Dit is een recensieboek, waarvoor dank aan De Crime Compagnie
**Dit heeft geen invloed op de comments en waardering van het boek.


  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie