Blogtour- J.B.Ocean- Blauw


Recensie

#blogtour $blogtour #blogtour #blogtour

Titel: Blauw 
Auteur: J.B. Ocean
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Literatuur / Roman
Uitgave: Februari 2020


Blauw is een bijzonder familiedrama. En smaakt naar meer, van het duo J.B. Ocean!

Birdy's BoekenBeste lezers,

Vandaag mijn aandeel in de blogtour, voor het mooie boek "Blauw". Lees en geniet!

De auteurs

J.B. Ocean (1976) is een schrijversduo bestaande uit twee vriendinnen, Joke Vander Aa en Barbara De Smedt.Vanuit hun thuisbasis Antwerpen en recent ook Portugal genieten ze, ieder met hun gezin, van het leven.

Barbara: ‘Ik ben een echte boekenwurm, vrees ik, al van kleins af aan. Zondag was het hoogtepunt van mijn week, dan gingen we met heel het gezin naar de Antwerpse stadsbieb die ik algauw helemaal uitgelezen had. Ik zie me daar nog zitten in de leeshoek, met een kussen achter mijn rug en een stapel boeken voor me. Mijn idee van de hemel.
Joke: ‘Mijn chaotische geest leidt me al m’n hele leven naar telkens nieuwe avonturen. Toen ik jonger was beperkte zich dat voornamelijk tot dromen. Later ging ik tot actie over.

Het duo debuteerden in juni 2019 met ‘Blauw’, een roman die ze in eigen beheer uitbrachten. Het boek werd na enkele weken opgemerkt door Hamley Books en voila!

De inhoud

De Antwerpse galeriehoudster Olivia worstelt al jaren met schuldgevoelens en verdriet. Haar vriendin Ella is de enige die haar geheim kent. Wanneer Olivia geen uitweg meer ziet, vindt Ella dat het tijd wordt dat Olivia de waarheid vertelt over wat er die zomer in Normandië is gebeurd. Maar dan blijkt dat Olivia niet de enige is die dingen verzwijgt en een zoektocht naar antwoorden begint.

Blauw is een verhaal waarin vriendschap centraal staat. Het is een roman over liefde en eenzaamheid waarin familie de rode draad is, ook al is die draad gebroken.

Met een knal spat Olivia's glas in duizenden stukjes uiteen op de vloer. iedereen schrikt op en deinst achteruit, behalve Olivia zelf. zij is mentaal niet meer aanwezig in de kamer. haar gezicht is krijtwit geworden terwijl ze de jongen .... aanstaart.

De cover heeft een magische aantrekkingskracht

Je hebt schreeuwende covers en je hebt er meer ingetogen. De cover van blauw is rustig van tint. Na het lezen krijgt het meer kracht. Ook vanwege het prachtige binnenwerk. Een aantal karakters leven in een soort cocon, een soort grijs bestaan. Hun wereld heeft weinig kleur en smaak. Wat gebeurt is stoppen zij diep weg, totdat er een gaatje ontstaat dat groter wordt en de kleuren van het leven toch weer zichtbaar worden. Met name de tint blauw. En ieder opgelucht kan ademhalen. 

De roman Blauw bevat een aantal van deze cocons. Emily, het hoofdkarakter, heeft een mooie kunstgalerie en is gelukkig met Leon. Alles verloopt prima, behalve dat gevoel, dat knaagt en knaagt. Haar innerlijk verdriet verscheurt haar bijna. Als lezer leef je erg met haar mee, al weet je nog niet over het "hoe" en "waarom". Maar dan gebeurt er iets. Als twee mooie blauwe ogen haar aankijken, doet dat haar wereld even laten stilstaan. Emily krijgt op dat moment geen lucht meer. Haar cocon knap open en in een flits...is ze weer jaren terug. Een prachtig moment in het boek, een soort kantelpunt.

Mooie karakters en sprongen in de tijd

Het schrijversduo J.B. Ocean weet de karakters zeer goed neer te zetten. Ook al komen er steeds karakters bij, het is prima te volgen. Qua schrijfstijl leest Blauw in de vertelperspectief van de 3e persoon. Soms kom je dan niet dichtbij de personages. De sprongen in de tijd zorgen voor meer diepgang. Er is nogal wat aan de hand, in familieland bij Emily. Wat opvalt aan de schrijfstijl is dat het prettig is, maar ook een herhaling heeft van "hij" of "zij" die aan veel van de zinnen staan. Soms gaat dat iets irriteren. De zin iets anders formuleren kan dit oplossen.

J.B. Ocean geeft de familiegeheimen niet zomaar prijs

Naarmate het verhaal vordert komt er meer vaart in het familiedrama. Soms kabbelt het wat, als lezer wil je dan graag door met de snelheid, want de puzzel moet af. En de onthullingen moeten snel volgen, want daar zijn we voor gekomen. Helaas blijft de cocon aan familiegeheimen lang gesloten. J.B. Ocean heeft dit supergoed gedaan! Ook al proef je soms al een beetje waar de plot heen gaat. Het epiloog zorgt voor een mooi kers op de supermooie blauwe taart!   

Waardering  3,5 sterren.

Dat is een dikke 7, en een prima cijfer voor dit mooie boek. Er waren kleine kritieke puntjes, zoals het veelvoudig gebruik van "hij"of "zij" aan begin van de zinnen. Dat leest (voor mij) niet echt fijn. Ik miste soms details zoals een leeftijd. Kortgesloten: Blauw is een bijzonder familiedrama. En smaakt naar meer, van het duo J.B. Ocean! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie