Lucia van den Brink- Niemand zoals hij

Recensie


Titel: Niemand zoals hij
Auteur: Lucia van den Brink 
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Literatuur & Romans
Uitgave: 21 januari 2020

~~Mooie roadtrip met meer dan 1 behaalde missie! ~~

Birdy's Boeken

Beste lezers,

Wat een bijzondere cover heeft deze, de vogels zijn in beweging en toch geeft het rust. Dat is mooi gedaan. Is het verhaal ook zo mooi? Kom en lees mee.

De auteur

Lucia van den Brink (1991, Zoetermeer) studeerde Japans en journalistiek aan de Universiteit van Leiden. Ze publiceerde in De Optimist, Extaze, Editio, The Tittymag en De Revisor. Ook treedt ze regelmatig op spoken word-festivals op. Lucia van den Brink beoefent Wado-ryu karate op hoog niveau.

De envelop heeft al die tijd in haar tas gezeten. Ze scheurt de envelop open en er valt een rood propje uit. Ze pakt het op weegt het in haar hand. Wanneer ze er beter naar kijk, ziet ze dat de vouwen niet willekeurig zijn. Het propje heeft vleugels, een kop en een staart. Ze friemelt aan de uiteinden..Het is een kraanvogel. 

Het verhaal is 1 grote zoektocht naar roots en kraanvogels

Als Renke, 25 jaar, vol verwachting naar kantoor vertrekt, komt ze in de avond terug met een grote desillusie. In plaats van een vast contract, staat ze nu op straat. Haar baan is ze kwijt. Haar blog en social media heeft ze nog wel. Om alles op te delen. Ze is daar volop mee bezig.

Opa Pieter, nu 70 jaar, verliest ook iets belangrijks, namelijk zijn spierkracht. Bij hem is de ziekte ALS geconstateerd. Gezien hij 3 grote wensen heeft, gaat hij naar zijn vriend in Japan. Op zoek naar karatelessen en kraanvogels. 

Renke krijgt een brief van haar opa en gaat op zoek naar hem. Voor beide tikt de tijd. 

Sterke cover & tegengestelde personages die je zullen verrassen

De cover, daar ben ik direct op "gevallen", mooi zwart met een roze cirkel. De mooie kraanvogels vliegen er doorheen. Het lettertype op de achterflap mag wat groter en is moeilijk leesbaar. Qua inhoud van het verhaal wordt er al veel weggegeven, dat is erg jammer. Want het leesavontuur moet nog beginnen.

Niemand zoals hij, draait om 2 personages: Renke, 25 jaar en opa Pieter, 70 jaar. In 2 mooie verhaallijnen komen we meer over deze karakters te weten. Doordat Renke brieven leest van Opa Pieter, in de ik-vorm, komt hij steeds een beetje meer dichterbij. Terwijl hij eigenlijk in het verre Japan zit. De brieven van opa zijn hartverwarmend om te lezen. Je sluit hem een beetje in je hart. De stukken over Renke zijn geschreven in de vertelperspectief van de 3 persoon. Dit geeft al wat afstand. Gedurende het boek, blijkt dit karakter toch op afstand van de lezer. En opa komt steeds meer naar voren op het podium. Renke haar lifestory loopt anders dan verwacht. Ook qua reisprogramma en prioriteiten. Ze is wat moeilijk te peilen, terwijl opa duidelijk zijn koers kiest. Gedurende de reis die Renke maakt, maakt ze duidelijk een ontwikkeling door. En leert doorzetten en de juiste keuzes maken.

De dosering aan thema's is wat veel 

Lucia van den Brink gebruikt een prettige schrijfstijl. Op een bepaalde manier is het rustgevend, terwijl opa toch ziek is en dit niet een fijn gegeven is. Zijn vaste patronen geven opa zelf ook rust en ritme. Qua thema's is het wel wat veel, wat voorbij komt. Het begint met het ontslag van Renke, de lastige relatie met haar moeder, ingewikkelde familiebanden, de Japanse cultuur, sociaal media, Tinder, de ziekte ALS, nieuwe vriendschappen en vooral heel veel LOSLATEN. 

Conclusie

Niemand zoals hij, is een mooi verhaal over vergeten familiebanden die weer worden aangehaald, over verdriet maar ook veel liefde. Het is een ware reis voor Renke, ook een die haar leven zal verrijken. Want niet alles is te delen, zoals op sociaal media gebeurt.  

De vele thema's zijn wat veel voor 1 boek, zonder de zijtakken was het voor mij al een prima boek en had het daarmee meer betekend. Richting einde werd het wat eentonig, terwijl het juist een knallend einde had kunnen krijgen. Kortgesloten een heel mooi verhaal met meer dan 1 missie. 

Waardering:   3,5 sterren.

Mooi verhaal, een aanrader...zeker met de leuke wisselperspectief. Van Renke en opa Pieter. Er zat vaart in en gevoel, maar ik miste wat kracht. Richting het einde zakte het wat in. Het deed erg denken aan Reisverslag van een kat, geschreven door Hirio Harikawa. Ook een mooi boek met een missie. Ook een aanrader.   

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  

     

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie