Recensie: Hannes keuze- Mascha Gesthuizen

Recensie

Titel: Hannes keuze
Auteur: Mascha Gesthuizen
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Genre: Roman
Uitgave: 26 april 2022


Met dank aan Futuro uitgevers voor dit exemplaar.

Met de schrijfstijl van Mascha Gesthuizen maakte ik kennis via haar voorgaande boek: De Stier. Hiervoor nam Mascha ons mee naar het boerenland. We volgen daar het leven op de boerderij Corneliënhoeve. Het leven daar is zwaar. In dit Boek Hannes Keuze neemt Mascha ons mee in het leven van Hanne. Zij is al op jonge leeftijd een weeskind en gaat van tehuis naar tehuis om vervolgens in een pleeggezin te belanden. Ook haar leven gaat niet over rozen. Kijk mee.

Het verhaal

Het is 1952 als een jonge ongehuwde vrouw afstand doet van haar pasgeboren baby.

Hanne is een vrolijke vrouw die al jong op eigen benen staat. Na de nodige omzwervingen komt ze Barend tegen, de man van haar dromen. Er is alleen één probleem: hij is getrouwd. Hun geheime relatie speelt zich af in het huis dat hij voor haar koopt en ze krijgen zelfs twee kinderen. Maar hoe lang kan Hanne dit leven volhouden?

Chrissie leeft een gelukkig leven als haar ouders plotseling omkomen bij een auto-ongeval. Na hun dood vindt Chrissie papieren die een afschuwelijk geheim onthullen. Samen met haar beste vriendin gaat ze op zoek naar de waarheid. De vrouwen treffen elkaar en vinden zichzelf terug in de ander. Er ontstaat een band die liefde en haat kent. Het einde van Hannes leven nadert. Hoe kan Chrissie haar helpen bij het maken van de belangrijkste keuze in haar leven?

De elementen

De cover is licht van kleur. Helderwit, met de titel in groene letters. En groot de afbeelding van een zilveren armband. De armband heeft een opening, het lijkt alsof het een stukje mist. Ook Hanne mist een stuk van een band.

Mascha Gesthuizen is de auteur van dit boek. Zij werkte tot 2014 als huisarts. Eerder verscheen Halverwege het einde (2018) en De stier (2021). Hannes keuze is haar 3e boek. Zij heeft goed begrepen hoe het kan vergaan in een mensenleven. Als huisarts maak je veel prangende zaken mee en ook moeilijke situaties. Mogelijk hebben die ertoe geleidt om Hannes keuze te schrijven. Het boek bestaat uit 4 delen in is chronologisch opgezet.

Mijn ouders hebben me al op jonge leeftijd in de steek gelaten. Bij een auto-ongeval kwamen ze om het leven. Ik had niet eens broertjes en zusjes. Niemand die me nu tot steun kan zijn, of ten minste kan zeggen wat ik het beste kan doen. 


Het is 1952, Oosterbeek. Een meisje van 16 jaar moet binnenkort bevallen. Het is Hanne die voor een onmogelijke keuze staat. Ouders omgekomen, opgegroeid in een kindertehuis en nu dan zwanger geraakt. Voor Hanne de Jaager het door had, werd haar buik steeds groter. De man die hieraan "meedeed" zette haar af bij de kliniek, nadat hij hier achter kwam. Voor Hanne breekt een zware tijd aan.

Hannes keuze zou je kunnen formuleren als een lange zoektocht naar aandacht, geborgenheid en vooral liefde.

We volgen Hanne door de jaren heen. Haar verblijf in het kindertehuis was geen mooie herinnering. Ze bleek onhandelbaar en kwam in een pleeggezin. Ook daar voltrok zich een drama en was ze uiteindelijk op zichzelf aangewezen.

In de vertelperspectief van de ik-persoon lopen we als het ware naast Hanne. Haarleven gaat zeker niet over rozen. Met vallen en opstaan, door heuvels en dalen verloopt haar levenspad. Auteur Mascha Gesthuizen, bekend van De stier, kan alles zo levensecht neerzetten. Hannes verhaal "leeft" en komt zeer geloofwaardig over. Naast Hanne lezen we ook een gedeelte over personage Christine en wat zij meemaakt. Mooi bedacht door de auteur.

Conclusie

Hannes keuze leest als een waargebeurde biografie. Gezien er geen nawoord op intro aanwezig is, is dit niet na te gaan. Neemt niet weg, dat het een prachtig levensverhaal is. Voor de liefhebbers van biografieën, levensverhalen of zeer mooie romans.

 

~Eenmaal een Mascha gelezen te hebben, vergeet je het verhaal nooit meer!~

 

Waardering  5 dikke sterren.

Mooi verhaal, zeer geloofwaardig en dus levensecht. (Maar ehh, Pijnacker..is met een -c-. Ook in de tijd van het boek. Mijn woonplaats:) )

Klik hier, voor de recensie van De stier.


Hartelijke groeten,

Annette


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie