Recensie Monica Haak- De pijn die wij verbergen -Voor de blogtour van Hamley Books

 

Recensie

Titel: De pijn die wij verbergen
Auteur: Monica Haak
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Young Adult
Uitgave: April 2022
ISBN: 9789464510164

Met dank aan uitgeverij Hamley Books, voor dit exemplaar.
Monica Haak is een deskundige op het gebied van leer- en sociaal-emotionele problematiek. Hoe mooi is het om dit te kunnen verweven in een boek voor jong volwassenen. Kijk je mee?

De inhoud

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen...

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan..

De elementen

De pijn die wij verbergen is de 2e Young Adult van auteur Monica Haak. Zij is orthopedagoog en onderzoekt in het basisonderwijs kinderen met leer- en sociaal-emotionele problematiek. Ze behandelt ook dyslexie. 

De cover is hardback. In de kleuren roze en paars. We zien twee personages op de grond zitten, met de rug naar elkaar toe. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant ziet er zeer verzorgd uit. Het is kenmerkend voor uitgeverij Hamley Books, om veel aandacht te besteden aan de uitvoering van de boeken die zij uitgeven. 

Een lach en een traan

Elk hoofdstuk van dit boek is voorzien van 2 maskers, een lach en een traan. Het spreekt de sfeer uit van het boek: zo is er euforie en zo zijn er tranen. Liefde en pijn liggen naast elkaar, zo blijkt.

In de vertelperspectief van de ik-persoon lezen we over Matt en Fleur. Ze zijn geen geliefdes maar wel dikke maatjes voor het leven. Fleur, 16 jaar, zit op de havo. Matt, 17 jaar, zit op het VWO. Als Matt een vriendin krijgt, lijken er scheurtjes te ontstaan in de vriendschap. Om de beurt lezen we over Matt en over Fleur. Deze wisselperspectief is prettig. Zo leer je beide karakters beter kennen. Ook hun achtergronden. Ze kennen elkaar van kinds af aan en ook hun zusjes kunnen het erg goed met elkaar vinden.   

De struggle van de personages zijn bijna voelbaar

De fijne schrijfstijl die Monica Haak hanteerde in boek 1 vind je ook terug in dit YA-drama. Het lijkt alsof de zinnen zo uit haar pen gekomen zijn. Niet te moeilijk taalgebruik, met een enthousiaste en vrolijke vibe. De auteur neemt je direct mee het verhaal in zodat je heel graag doorleest. 

De stemming & vrolijkheid zakt met name door personage Vanessa, de nieuwe vriendin van Matt. Ook de spanning van de schoolmusical doet een hoop. Bij Fleur stijgt de spanning tot een hoogtepunt. Ten derde is er nog een aspect wat Fleur buikpijn bezorgt. Het zijn de nare berichtjes waar ze zich zo zorgen om maakt. Naast gezelligheid, met zijn nieuwe vlam Vanessa, heeft ook Matt periodes van kopzorgen. Hij staat voor een belangrijke keuze en vinden anderen dit wel ok? Het is een pijnlijke struggle voor hem. 

Conclusie

Auteur Monica Haak kan de sfeer en ook de gevoelens van deze jonge mensen zeer goed neerzetten. Mede door de ik-stijl kom je dichtbij de karakters. Fleur is echt een lieverd en oh zo nerveus voor de musical. Door de nare voorvallen weet ze niet meer bij wie ze terecht kan. Bijna iedereen lijkt wel verdacht. Ze heeft het moeilijk en dat is bijna voelbaar door de pagina's heen.

In het leven van jongvolwassenen gebeurt er vaak veel tegelijk. Een nieuwe liefde, jaloezie, een sterfgeval of zelfs pesten op afstand. Hoe moet zo een YA-brein dit allemaal een plekje geven? Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Monica Haak heeft door haar ervaring met jeugd-problematiek zich zeer goed kunnen inleven. Dat is ook zeker merkbaar aan dit mooie YA-verhaal! 


De pijn die wij verbergen is meeslepend en emotioneel. De plottwisten geven het extra wauw-effect. 


Waardering 5 sterren. 

Een echte aanrader voor de jongeren onder ons. En een mustread voor de lezers van gevoelige mooie verhalen.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


De deelnemers aan de blogtour staan hier boven! Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie