Recensie Eric Richmen (Bakker) - De Paarse Engel - voor de Hebban Buzz

 

Recensie

Titel: De Paarse Engel
Auteur: Eric Richmen 
Uitgeverij: Letterrijn
Genre: Thriller/ Spionage/Spanning
Uitgave: April 2021

Met dank aan @Hebban.nl en @uitgeverijletterrijn. 
De cover lijkt niet-Hollands. Of zeer spannend met Fantasy-aspecten. Zo het lijkt, nee, dit is de 2e thriller met Jim Matteo in de hoofdrol en is van Nederlandse bodem. Wauw, kijk je mee? 

Wie schuilt er achter Era Richmen?

Achter het pseudoniem Era Richmen gaat (nu) Eric Bakker schuil. Na het gymnasium te hebben afgerond is hij een loopbaan in de vastgoedsector gestart waar hij verschillende management- en directieposities bij gerenommeerde (internationale) organisaties heeft bekleed. In deze sector is hij, inmiddels met zijn eigen onderneming, nog steeds actief. Eric heeft, naast een studie aan Universiteit Nyenrode, ook zijn MBA afgerond.

Voor de eerste drie boeken van Richmen, Het Dubai ultimatum, Het Slater delict en De Saraceense samenzwering, ging achter het pseudoniem een duo schuil. Naast Eric Bakker werkte Herman Zandstra aan de boeken.

Het 2e avontuur met Jim Matteo

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Jim wordt gebeld om in actie ter komen. Zijn verlogf is direct voorbij. Met een plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira’s organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter de plannen te komen en dit stop te zetten. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden.

De elementen

De cover is bijzonder te noemen. Een zwarte achtergrond, een cirkel met blauw, en een magisch figuur in het midden. Het lijkt een soort engel. Wie is het?

In dit 2e avontuur met Jim Matteo in de hoofdrol, neemt Era Richmen ons mee naar het gevangenisleven. Jorge Herreira een grote crimineel is uitgebroken. Daarnaast heeft hij een dreiging geuit, die Amerika flink kan schaden. Jim, die op verlof is, moet onmiddellijk paraat zijn. Het land is in gevaar. Hij moet een undercover-opdracht aannemen. Zijn geliefde Soraya staat hem bij aan de zijlijn. Ook Jorge wordt bijgestaan door zijn muze: Michaela. Een vrouw die eerst doodt, dan praat. 

Hoofdkarakter Jim moet veel doorstaan om zijn doel te bereiken. Hij heeft er veel voor over.  Vraag is of zijn opdrachtgever ook door het vuur gaat voor hem. Een grote vraag voor Jim die ook nog zaken ontdekt uit het verleden. 

De Paarse Engel is een vlotgeschreven spionagethriller boordevol actie. Voor je het weet liggen de doden op de grond. De drugsbarons lijken zonder enig geweten te handelen; gaat het niet goedschiks, dan kwaadschiks. Enig geweld wordt niet gemeden. 

Door de vaart in het verhaal worden sommige processen verkort beschreven. Bijvoorbeeld de EMDR-therapie. In real life verloopt dit geheel anders. Dit knaagde enigzins aan de geloofwaardigheid.

Waardering 4 sterren.

Mooie en vlotte thriller. Boordevol actie, spionage en infiltratie-scenes. Tip: vermeldt zaken die kloppen of laat het weg. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde 
Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie