Elle van Rijn- Maud 1: Als je moeder de weg kwijt raakt

 

Recensie

Titel: Als je moeder de weg kwijt raakt
Auteur: Elle van Rijn
Uitgeverij: Loft Books
Genre: Feelgood
Uitgave: Januari 2022
Gelezen in mei 2022

Met dank aan e-only uitgeverij Loft Books
Elle van Rijn kennen de meeste van ons van tv en toneel. Ze is een talent op meerdere vlakken, zo blijkt. Kijk mee.

De auteur

Elle van Rijn (Odiliapeel, 1967) is een Nederlandse auteur, actrice en columniste. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en aan de Weense Toneelschool, het Max Reinhardt Seminar. Na haar studie werd Elle gecontracteerd door het Noord Nederlands Toneel en stond ze met grote regelmaat op de planken. Het grote publiek kent haar onder meer als de comédienne uit Sam Sam, de film Liever verliefd en als drama-actrice in GTST. Van Rijn schreef ook zelf mee aan televisieseries.

In 2007 debuteerde ze met de roman De tragische geschiedenis van mijn succes. Daarna volgde er meer, zoals de spannende roman De hartbewaakster  (2008).

De inhoud van het 1e boek over Maud

In de roman Maud van Elle van Rijn, wordt Maud mantelzorger voor haar dementerende moeder. De kinderen zijn net het huis uit en zij en haar man Koen hadden gerekend op broodnodige quality time. De komst van haar moeder zorgt dan ook voor de nodige spanningen.

De zorg voor haar moeder valt Maud zwaar en op hulp van Koen hoeft ze niet te rekenen. Wie wel voor haar klaarstaat is haar vroegere jeugdliefde Bruno, een knappe Fransman die net gescheiden is. Door hem raakt ze in de war en gaat twijfelen aan haar eigen geluk.

Wanneer Mauds moeder een heldere dag heeft, deelt ze haar grootste geheim. Hierdoor ligt Maud haar hele wereld overhoop. Samen met haar zus gaat ze op onderzoek uit om erachter te komen wat de waarheid is.

De elementen

Als je moeder de weg kwijt raakt-draait om Maud. Ze is bijna 50 jaar en is getrouwd met Koen. Samen hebben ze 2 kinderen Rosa en Julian. Beide wonen inmiddels op kamers. Naast het feit dat de kinderen nu elders wonen, maakt Maud veel mee op dit moment. Haar moeder is dementerend, de relatie met Koen loopt niet zo lekker en ze mist haar kids elke dag. 

"Sorry dat ik zo cynisch ben over mijn zus, maar ik baal er gewoon van dat alles op mij neerkomt. "

In de vertelperspectief van de 1e persoon kijken we tijdje mee met Maud en wat zij zoal meemaakt. Dementie, lege nestsyndroom & relatieproblemen vullen de dagen van Maud. Ze probeert naast haar werk alle ballen omhoog te houden, wat soms best lastig is. Met weemoed denkt ze terug aan haar tienerjaren die zij in Frankrijk heeft doorgebracht. 

Naast de cliche's die sommige vijftigers kunnen meemaken, zijn er ook raadsels verscholen in dit verhaal. Vooral in het hoofd van moeder Babs. Is het waar wat zij allemaal beweert, of zit het in haar verwarde dementerende hoofd? Door de fijne schrijfstijl van Elle van Rijn, zit je direct in het verhaal. Het is het 1e deel over Maud. 

De structuur is een combi van RomCom & feelgood-story. Het verhaal is leuk & hilarisch, Na 120 pagina's is het erg jammer, dat het einde van het boek is genaderd.

Het smaakt dus naar meer, veel meer van Maud!

Waardering: 3,5 

Superleuk, ik heb genoten. Niet veel diepgang, maar wel met leuke thema's. Zou een leuke film kunnen zijn, op een Lady's Night.    


Groetjes, Annette 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie