Meisje A- Abigail Dean- De recensie

Recensie

Titel: Meisje A.
Auteur: Abigail Dean
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Maart 2021

Met dank aan Uitgeverij Harper Collins & Bookchoice
Deze cover vond ik heel bijzonder. Wat schuilt daar wel niet achter..kijk mee.

De inhoud

Lex Gracie wil niet aan haar familie denken. Ze wil niet herinnerd worden aan haar ouderlijk huis of aan haar bijnaam: Meisje A, het kind dat ontsnapte. Wanneer haar moeder in de gevangenis overlijdt en het familiehuis nalaat aan haar kinderen, kan Lex het verleden niet langer negeren. Samen met haar zusje Evie besluit ze de horrorwoning uit hun jeugd om te toveren tot een goede plek. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar zes broers en zussen – en de jeugd die ze deelden.

In het begin - en aan het einde- Ethan en ik de enigen. Als eerste geboren en als laatste geadopteerd. waren 

De elementen

De cover is zwart met geel. Een gezicht van een jonge vrouw siert het kaft. De stijl is strak en kil. Het geeft een bepaalde indruk. De nieuwsgierigheid stijgt.

In meisje A draait het om gebeurtenissen uit het verleden. Velen waren daardoor geschokt. Een 15-jarig meisje liep weg uit een soort van Horror-huis. Wat gebeurde daar allemaal? 

Nu vele jaren later komt Alexandra, oftewel Lex, uit Amerika gevlogen. Haar moeder is overleden in de gevangenis. Haar vader was er al een tijdje niet meer.  Er moeten nu zalen geregeld worden. Mogelijk moet ze haar 6 broers en zussen hierover inlichten.  Dat zal niet meevallen. 

Het verhaal van Meisje A wordt verteld in de ik-vorm. Met regelmaat denkt Lex terug aan vroeger. Aan de jeugdjaren met haar ouders, broers en zussen. Steeds komen er weer nieuwe anekdotes bij. Het gaat soms van de hak op de tak. Gezien de lange lengte van de hoofdstukken en de plotse wisselperspectief, is het wel even opletten.

Ik las dat sommigen andere lezers niet door dit boek heen kwamen. Ik jan daar wel in meegaan. Binnen no-time kom je terecht in een moeras met veel namen en schieten we van "hier" naar "nu".  Daarnaast heb je als lezer ook wel een soort honger naar het familiedrama. Wat gebeurde daar allemaal?  het blijft vaag.

Als een soort bliksemschichten komt deze info voorbij. Op welke leeftijd gebeurde wat? Geen idee. Het blijft onduidelijk. De lezer komt mogelijk niet voor alle details, maar wel mag je als lezer zeker meer verwachten dan dit warrige relaas.
Mocht je hieraan wagen, houd dan papier en pen bij de hand. Om alles aan het einde nog te kunnen begrijpen.

Conclusie

Meisje A is een zeer onduidelijk verhaal, over een reddingsactie van kinderen uit een soort van horrorhuis. dat zegt de flaptekst. Eenmaal in het boek, wil je graag hier meer van te weten komen. Maar Lex, de hoofdpersoon kan er geen rode draad in krijgen. Dat kan gebeuren, kijk naar Ruinerwold. Daar krijg je ook de kriebels van. Vraag blijft: wat is nu de clou van het boek?

Waardering: 2,5 sterren  

Het verhaal is vaag en soms onsamenhangend. Het aanbrengen van een tijdslijn en kortere hoofdstukken zou erg helpen.  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie