De overlevenden- Jane Harper- De recensie voor de leesclub

Recensie

Titel: De overlevenden
Auteur: Jane Harper
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Mei 2021

Met speciale dank aan de Leesclub van Vrouwenthrillers.nl

Jane Harper is een auteur om te onthouden. Langzame opbouw, slepende kwesties en dan wham. Volgt de ontknoping. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar haar volgende boek, als ik het laatste blad omsla. Dus ook bij deze. Kijk mee.

De inhoud

Het leven van Kieran Elliott veranderde voorgoed op de dag dat een enkel, roekeloos besluit een dramatisch gevolg kreeg.

Het schuldgevoel dat hem nog altijd achtervolgt, speelt op tijdens een familiebezoek aan de kleine kustplaats waar hij opgroeide. Kierans ouders hebben het niet makkelijk in deze stad, waar ieders geluk afhankelijk is van de genadeloze zee.

Wanneer er een lichaam wordt gevonden op het strand, komen lang verborgen geheimen bovendrijven. Een gezonken boot, een vermist meisje, en alle vragen die nooit zijn weggespoeld…

De elementen

De cover is mooi gedaan. Rotsen en een wilde zee. Een diepe kloof is zichtbaar. De witte kopjes op het water voorspellen niet veel goeds. 

Voor degenen die de thrillers van Jane Harper kennen, was het even wachten op boek 4. Hier is hij dan eindelijk. De overlevenden. Jane Harper kenmerkt zich door de verhalen vol emoties als angst, ongemakkelijke momenten, en diep verborgen geheimen. Je voelt dat er iets moet zijn, maar je kan je vinger er niet op leggen. 

De schrijfstijl die ze hanteert is prettig. Geen moeilijke woorden en ook geen duizendmaal beeldspraak. In de vertelperspectief van de 3e persoon is ook thriller 4 geschreven.

Hoofdpersoon Kieran, in de dertig,  gaat met partner Mia en dochtertje Audrey vanuit zijn woonplaats Sydney bij zijn ouders op bezoek. Zij wonen in het plaatsje Evelyn Bay. Dichtbij de zee, de klif en de grotten. Kieran had ooit een broer Finn. In de storm van meer dan 10 jaar geleden zijn een aantal mensen omgekomen. Niemand wil daar nog over praten.

De gebeurtenis druk een grote stempel op de bewoners van Evelyn Bay. Ze stoppen het liever weg, zeker moeder Verity. Ook Kieran heeft hier een rugzakje aan over gehouden. 

Ook in dit 4e Harperboek is de onderhuidse spanning voelbaar. Maar niet direct. In het begin leest het boek als een feelgoodstory Even lijkt het alsof je in de serie Virgin River bent beland. Een kleine gemeenschap, iedereen kent elkaar, die is verliefd op die en die heeft ruzie met de ander. Het leest dan nog niet als een thriller. Even vraag ik mij dan ook af: waar gaat dit heen?

Terwijl je leest in het "nu", kom je ook terecht in "toen" een tweede verhaallijn waarbij Kieran teruggaat in de tijd. Dit wordt niet aangegeven, dus even opletten dus. Dit geeft het verhaal meer sterkte. Wat het zeker nodig heeft. Soms krijg je een hak-op-de-tak-gevoel. 

Wat nog meer opvalt zijn de vele personages in dit boek. Het geeft zeker een mooi palet aan karakters, maar opletten is het devies. 

De overlevenden bevat vele geheimen, die stap voor stap boven water komen. Eenmaal aan de oppervlak is er geen stoppen meer aan. Jane Harper weet de lezer goed te verrassen. Al komt de eerste helft van het boek zeer traag op gang, De tweede helft maakte het goed. Herkenbaar voor de Harper-thrillers, maar deze spant de kroon in zijn "traagheid". 

Conclusie

In een fijne schrijfstijl en een vertelperspectief van de 3e persoon, weet Harper di verhaal over Kieran en dorpsgenoten goed neer te zetten. Thema's als verlies, verdriet, geluk, familiebanden, dementie, storm en gevaarlijke grotten worden mooi verwerkt in deze meeslepende thriller. Helaas niet de beste uit het Harper-aanbod, wat erg jammer is.

Waardering  gemiddeld: 3,33 is 3 sterren. 

Spanning: 3 
In begin is er weinig spanning te bemerken. Dit komt door de traagheid. Ook in de grot, is er wel spanning, maar het bleef wat lauwtjes. 

Schrijfstijl: 3,5
Fijne schrijfstijl, geen scheldwoorden of andere gekkigheid. Gewoon mooie zinnen, mag meer pit in.

Psychologie/ Personages: 3,5
Veel personen, met allen hun eigen karakter. Ik vond het teveel van het goede. Vader Brian bleef ondergewaardeerd. Wat deed de auteur nu in het boek, wat had het voor toegevoegde waarde? 

Leesplezier: 3,5
Erg naar uitgekeken, maar het boek viel enig sinds tegen. Het las in begin als een feelgood. De spanning kwam te laat. De spanningsboog stond niet op scherp. Sommige stukken waren onduidelijk. De aandacht verslapte daardoor.  

Plot: 3,5
De plot zit goed in elkaar, maar ík viel niet van mijn stoel. Door de traagheid, was het bijna voorspelbaar geworden.

Einde: 3
Prima einde. Niet bijzonder.

De overlevenden is het 4e boek van Jane Harper, maar kan de eerste twee niet overtreffen!

met vriendelijke groeten,


Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie