Esther van der Ham- Carrousel- Recensie

Recensie

Titel: Carrousel
Auteur: Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei 
Genre: Roman 
Uitgave: November 2020

Allereerst dank aan uitgeverij Droomvallei voor het mooie boek! 


Carrousel gaat over familiebanden, tegenslag en liefde voor elkaar!Beste lezers,

Dit is deel 5 alweer van de C-serie. Deze serie gaat over 1 familie, met al haar eigenaardigheden, familieleden en partners en kinderen. Een soort familieboom. Het begon met Marjolein en haar zus Emma. Die hebben nu kinderen. Wat vliegt de tijd. Lees nu in deel 5 hoe het allemaal verder gaat!

De auteur

Esther van der Ham is uitgever van fijne boeken, die ook over ingewikkelde onderwerpen gaan. Zij is tevens auteur van de C-serie, waar dit boek deel van uit maakt. De delen uit de serie zijn: Controle, Contact, Confrontatie en Censuur. Psychologische romans over familie en intriges.  Kernwoorden: schrijfboeken, kinderboeken en illustrator. Neem eens een kijkje op de website van Droomvallei

Het verhaal over Mel en Sven

Na de scheiding van Mel en Sven is Mel succesvol als fotograaf en Sven heeft een drukke baan als leidinggevende. Voor de duidelijkheid: hij is de zoon van Emma. Voor beiden is hun werk lastig combineren met de zorg voor hun tienertweeling. Svens nieuwe vriendin is voor Mel reden om de kinderen bij hem weg te halen, waar Sven erg onder lijdt. Ze gaat zo ver in haar strijd tegen hem dat hun tweeling een dramatisch besluit neemt. Zullen ze de kinderen nog terugzien of zijn ze hun kinderen voor altijd kwijt?

De elementen

De cover past mooi bij de serie. Wat opvalt is dat er nu twee personen op de voorkant staan. Het verhaal gaat over Sven, de zoon van Emma, en Melanie. Zij hebben samen een tweeling van 15 jaar. Best een moeilijke leeftijd.

Esther van der Ham, bekend als eigenaresse van uitgeverij Droomvallei, heeft opnieuw een boeiend en meeslepend verhaal geschreven. Het is knap om steeds geïnspireerd te raken voor nieuwe verhaallijnen van 1 familie, met verschillende generaties. De Carrousel van het leven draait maar door. Ondertussen gebeuren er spannende en soms ook verdrietige dingen.

In de prettige vertelperspectief van de 3e persoon, lezen we het verhaal van Sven en Mel. Zij zijn inmiddels gescheiden en de huidige relatie is niet echt positief te noemen. Nu ze uit elkaar zijn, zou je denken dat het met name de kinderen meer rust geeft, maar niets is minder waar. Ze maken er samen nog steeds een potje van. Elk gesprek mondt uit in ongemak en verwijten, zo lijkt het.

De personages gaan op avontuur

Mel is nu voor zichzelf begonnen als fotograaf. Haar gedrag is er niet beter op geworden. Zodra ze met Sven te maken heeft ontpopt ze zich als zeer irritant mens. Een zeer gefrustreerde ex van Sven. Het is mooi te lezen, hoe de karakters zich ontwikkelen gedurende het boek. Het karakter Mel is echt irritant.

Nu Mel haar eigen pad kiest, zou alles op rolletjes moeten lopen. Maar monsters uit het verleden komen terug. Sven is druk met zijn werk, een ware doorn in het oog van Mel. Zijn baas neemt een onverwachte beslissing in het nadeel van Sven. De afstand wordt groter tussen Sven en Mel. Mel moet opgelucht zijn, maar is ze dit dan echt? Haar kinderen gaan op schoolreis. Zowel Mel als Sven hebben een weekje rust. Alleen...waar is Lidy gebleven? Een spannend stuk breekt aan. Met soms wat ongeloofwaardige details aan het einde.

Conclusie

De zoon van Emma maakt in dit 5e deel ontzettend veel mee, zo blijkt wel. De carrousel van het leven draait door, en leert ons goed op elkaar te passen. Anders lopen zaken geheel uit de hand. In de eerdere delen hebben we al kunnen lezen, dat hier niet veel voor nodig is.   

De thema's die Esther van der Ham heeft gebruikt, zijn: op eigen benen staan, echtscheiding, de impact bij kinderen, familiebanden, intriges, gevaar dat lokt, puberkids, machtsmisbruik en ook een sprankje liefde. En dat is opnieuw heel mooi gedaan.

Waardering 3,5 sterren. 

Schrijfstijl: 3,5, het verhaal leest fijn weg. Geen tekstuele hoogstandjes, maar helder verhaal. Dat heerlijk weg leest.
Leesplezier: 4, de tekst is in een eenvoudige stijl opgemaakt.
Originaliteit: 4, zeer mooi gevonden.  

Personages: 3,5 , mooie karakters. Alleen als je de eerdere delen niet hebt gelezen, is het mogelijk wat lastig. Een korte info aan het begin kan dit oplossen.
Spanning: 3,5, het is een roman, met een spannend tintje. Goed qua verloop.
Verhaallijnen: 3,5, duidelijke lijnen ,met Sven, Mel en Lidy.
Einde: 3. Dubbele gevoelens bij het einde. Een goede climax, maar ook stukken die ongeloofwaardig of erg toevallig zijn. Richting einde zijn we in een dikke thriller beland. Vraag is: past dit bij het familieverhaal? Ik twijfel nog. 

Vervolg C-serie?

Ik ben nieuwsgierig, of er nog een vervolg komt. We wachten met spanning af, of dit een echte thriller zal zijn. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog


   

   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie