Arnaldur Indridason- Boven water- Recensie

 Recensie

Titel: Boven water
Auteur: Arnaldur Indridason
Uitgeverij: Volt  
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 15 Oktober 2020

Met dank aan de uitgeverij & Facebookgroep De perfecte buren, voor dit mooie leesclub-boek.
Beste lezers,

Al jaren ben ik groot fan van de thrillers van Arnaldur Indridason . Wat heerlijk spannend is dit nieuwste boek van Arnaldur Indridason. Kijk je mee?

De auteur

Arnaldur Indriðason (1961) is een IJslandse schrijver van literaire detectives met een maatschappijkritische ondertoon. Vanaf 1981 werkte hij als journalist voor de IJslandse krant Morgunbladid, eerst in dienstverband, en na twee jaar als freelancer. Van 1986 tot 2001 was hij de vaste fimcriticus bij deze krant.

Eigen samenvatting

Boven water is het vervolg op Smeltend ijs. In smeltend ijs nam Konrad afscheid als politieman. Zijn vrouw Erna is overleden. In Boven water wordt de gepensioneerde Konrad om hulp gevraagd. Al is hij niet meer in dienst van de politie, zijn speurders-instinct is er nog steeds. Hij krijgt te maken met 3 zaken. Een ouder echtpaar en bekenden van zijn overleden vrouw, hebben zijn hulp nodig. Hun kleindochter Danni is al een tijd vermist. Waar kan ze toch zijn?  Tijdens zijn zoektocht neemt Eyglo met hem contact op. Ze is een kennis van hem en de dochter van de vriend van zijn overleden vader.  Ze heeft nieuwe informatie over de toedracht van zijn vader, die jaren geleden overleden is. Hij denkt terug aan zijn nare jeugd, een tijd die hij liever vergeet. Zij vertelt hem ook over een overleden meisje, die jaren geleden is overleden. Er blijkt meer aan de hand te zijn, dan werd gedacht. Konrad krijgt het erg druk, om alle vragen te beantwoorden van het echtpaar, maar ook die van Eyglo. Er komt heel wat “ boven water”. Zo blijkt. Ook over de tijd dat zijn vader nog leefde. 

De koele IJslandse sfeer is een mooi element

De cover is licht van tint. De eerder uitgegeven boeken van Indridason waren veelal donker en soms onheilspellend. Een mooie lichtblauwe kleur siert dit kaft van Boven water. Een water partij is zichtbaar en een geknakte bloem. Met sneeuwvlokjes en ijspegels. Het lijkt een mooi tafereel,  maar de bloem is wel beschadigd en de sfeer doet ijzig aan.


Auteur Arnaldur Indridason is historicus en schrijver. Hij schrijft veelal in de vertelperspectief van de 3e persoon. Dit schept in het begin wat afstand, qua verhaal en lezer. Noem het typisch “ IJslands”, dat koele sfeertje. Toch heeft hij het talent om de situaties en personages zo te beschrijven, dat je het bijna voor je ogen ziet gebeuren. Daarnaast grijpt het verhaal je steeds meer vast en ga je langzaam aan ook van de personages houden. Zo ook hier. Ik vond Eyglo een bijzonder personage. Ik volgde graag haar verhaallijn.

Drie belangrijke zaken, waarbij heel wat boven water komt! 

Boven water is deel 2 met Konrad in de hoofdrol en draait zoals gezegd om 3 zaken. Bij het eerste hoofdstuk zit je direct rechtop. Een jonge dichter vindt eerst een pop in het water en ziet dan ook nog iets anders drijven: een jong meisje. Het is  dan 1961 en het meisje heet Nanna. In hoofdstuk 2 leren we Eyglo kennen. Zij is een belangrijk, wat ouder, personage, naast hoofdkarakter Konrad. In hoofdstuk 3 lezen we over het oudere echtpaar, die hun kleindochter zoeken. Ze zijn flink in paniek en vragen Konrad op zoek te gaan naar Danni. 

De karakters worden goed beschreven. Door de fijne schrijfstijl die Indridason hanteert, leer je ze stuk voor stuk goed kennen. Zo wisselen de personages in verschillende tijdsperiodes zich af. Van toen naar nu en terug. Elke keer worden er kleine puzzelstukjes vrijgegeven, die soms ook weer extra vragen op roepen. Dat is mooi gedaan.

Gedoseerde spanning & een indrukwekkend thema


De spanning is al vanaf het begin aanwezig en heeft een bepaalde cadans en blijft gedurende het hele boek aanwezig. De IJslandse koelheid enerzijds en de betrokkenheid anderzijds zorgen er voor dat de aandacht tijdens het lezen niet verslapt. Het is een echte Indridason-thriller, zoals ik ze graag lees. Al miste ik personage Erlendur toch een beetje, die in de eerdere boeken voorkwam.

De Indridason- thrillers karakteriseren zich door de maatschappelijke thema’s. Zo ook in dit boek. Zonder te spoileren heeft het te maken met jonge kinderen. De lijntjes van de beide vermiste meisjes komen mooi samen. Het verhaal is één lange en koude IJslandse lange route naar de finish. Zeer mooi gedaan. Ik heb genoten.

Waardering.  4,5 sterren

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie