Het boekenjaar 2020- deel 2

Birdy's Boeken Jaaroverzicht #2: Wat gebeurde er zoal?
Beste lezers,

Bijna is het jaar 2020 voorbij. Het was best een vreemd jaar, niet qua lezen en misschien toch wel. Niet het lezen an sich, maar de boekenfeestjes waren nu online, geen ontmoetingen met boekenvrienden, alles op afstand. Afijn, het is niet anders. 

Het jaar 2020 deel 2

In juli aangekomen viel het mij op, dat bij het lezen van Bonuskind je de emotie bijna kan voelen. Saskia Noort weet toch steeds te boeien met een actueel thema, Ik ben fan van het eerste uur. Ze weet mij steeds in te pakken met de verhalen. Bonuskind vond ik heel bijzonder. 

In augustus kwam Lydia van Houten weer voorbij, met Schim,. Zij raakte mij met haar boek: Het vervloekte huis. Een beetje spookachtig, goede opgebouwde spanning, tegen de achtergrond van Canada en dat van een NL-auteur. Ik zat er helemaal in. Wauw. De thriller Schim is ook zo opgebouwd. Ik hou er van. Een beetje anders dan anders! 

Komt boontje om zijn loontje? 

September kwam in aantocht. Ik las 9 mooie boeken. er waren zeer mooie boeken bij. Het verhaal dat ik nog precies kan terughalen is De uitweg, van Ilona van Hilst. Ik zelf heb iets met liften, sinds ik in Turkije bleef hangen in een donkere lift, ga ik daar liever niet in. Dat opeens het licht uitgaat in een kleine ruimte, dat maakte de gasten uit "De uitweg" ook mee. Stel je gaat een weekje op cursus. Je gaat met een groepje, heerlijke gezellig. Maar dan..floep, gaat opeens het licht uit. Deur op slot. Afijn, de toon is gezet, de spanning kan beginnen. 

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel! 

De waarheid sprong er uit en kwam aan het licht, in de maand oktober. En ja, weer een NL/BE auteur. Sandra J. Paul kwam met een boek, dat je aan twee kanten kan lezen. Dus je hebt de voorzijde, met het verhaal van Nathan. Draai het boek en je hebt de versie van het verhaal van Elias. Persoonlijk kan ik er niet tegen als mensen in je gezicht een verhaal vertellen dat gewoon niet kan kloppen. Waarvan je gewoon weet, dat het een efteling-sprookje is. Bij dit boek, mag je zelf kiezen. De waarheid zit in het midden van het boek. Prachtig gedaan!

Het loket leugen & bedrog

November gaf echt mooie boeken. Welk boek sprong er uit? Soms is het moeilijk een keuze te maken. De meeste indruk maakte het verhaal van Loes den Hollander: Wacht maar af.  Deze auteur staat altijd veel in de belangstelling vanwege haar oeuvre aan thrillers, maar wat zij meemaakte gun je niemand. Een herseninfarct. Dat is zeer heftig. Het nare voorval inspireerde haar tot het schrijven van haar 26e thriller. Als hoofdkarakter Franka wakker wordt, kan ze zich niets meer herinneren. Hoe erg moet dat zijn. Haar echtgenoot gedraagt zich vreemd en haar moeder blijkt te zijn overleden. Hoe bizar.

De druppel die de emmer van 2020 deed overlopen: Chapeau. 

Langzaam gleden we december in. De laatste maand van het jaar. De hekkensluiter is Frederik Baas, met De druppel. Natuurlijk vertelt iedere auteur zijn verhaal op eigen manier. Maar je hebt er echte verhalenvertellers bij. Waarbij het lijkt alsof het zo de pen uit loopt. Dat heb ik met Gert-Jan van den Bemt, Monica Haak, Lara Reims, en meer. Er is nog veel meer te ontdekken. Frederik Baas is de alias van Jan van Mersbergen. Waarom een alias , zou je denken?. Persoonlijk denk ik omdat hij nu dan thrillers uitbrengt. Zonder dat het zijn naam zal schaden. Sinds het Dagboek uit de rivier, staat deze auteur op mijn "lijstje". Als ik een Mersbergen-boek tegenkom, ga ik gelijk kijken. Dat heb ik met Thomese ook. Na het lezen van de Onderwaterzwemmer, was ik 2 dagen van de leg af. Nog nooit bracht een boek mij zo van zijn stuk. Dat einde..oef. Afijn, ik dwaal wat af.

Het verhaal van De druppel, daar zit gewoon veel in verscholen. De hoofdpersoon kan niet langer tegen de troep die zijn vrouw maakt. Terwijl hij zo opgeruimd type is. De enige oplossing is vertrekken en dat doet hij ook. Alles goed zou je denken. Maar zo is Frederik Baas niet. Die heeft nog veel meer in petto. En hoe. Bij het horen van de geluiden van zijn bovenbuurman, dacht ik terug aan het boek Het appartement, van Tatiana De Rosnay. Hoe loopt dit af, dacht ik nog? Wel nu...Baas pakt laagje voor laagje beet, om de lezer te shockeren met het stuk richting einde Het finalestuk. Of het de normaalste zaak van de wereld is. Petje af, voor Baas!  

Heb jij ook een auteur waar je helemaal van onder de indruk bent, en na het lezen even moet bijkomen? Laat het mij weten. Dan ga ik er een stukje over schrijven.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  

**Mocht dit het laatste stukje zijn op Birdy's Boeken blog van het jaar? Dan wens ik je een fijne jaarwisseling toe!     

         


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie