Frederik Baas- De druppel- Recensie

Recensie

Titel: De druppel
Auteur: Frederik Baas
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Thriller
Uitgave: September 2020

Allereerst dank aan uitgeverij Ambo Anthos, voor dit recensieboek.

"De druppel is een meeslepend verhaal, vol waanzin en bizarre situaties. Te gek!" Birdy's Boeken blog.   Beste lezers,

Onthoud deze naam: Frederik Baas. Het is een alias, maar de schrijfstijl is zo geweldig. Toen ik de Onderwaterzwemmer van Thomese uit had.. was ik onder de indruk. Toen ik de eerste thriller van Baas uit had, was ik ook onder de indruk. Die momenten vergeet je gewoon niet. Die magische woorden, dat literaire...met een onderlaagje, dat is gewoon genieten. Het verhaal houd je gewoon in zijn greep tot het einde. Kijk je mee?

De auteur

Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen. Met Dagboek uit de rivier debuteerde Van Mersbergen als thrillerschrijver. Jan van Mersbergen debuteerde in 2001 met zijn roman De Grasbijter. Voor zijn roman Naar de overkant van de nacht (2011) kreeg hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Het boek wordt in 2014 verfilmd. Van Mersbergens romans verschijnen onder andere in Engelse, Franse, Spaanse, Duitse, Turkse vertaling. In februari 2014 verscheen zijn roman De laatste ontsnapping. In februari 2017 verscheen zijn eerste thriller onder pseudoniem Frederik Baas: Dagboek uit de rivier. 

De metafoor van de druppel

In De druppel van Frederik Baas leidt een burenruzie tot waanzin: Frederik Baas op z’n best! Er is een martelmethode waarbij je vastgebonden wordt en er om de paar seconden een druppel water op je hoofd valt. Klein, nauwelijks voelbaar, zichzelf herhalend, je tergend met de verwachting van de volgende, en weer de volgende. En steeds hoop je dat het zal ophouden, maar het stopt niet. Het gaat maar door. Vervolgens ga je uitkijken naar de druppels, dan ga je het geluid missen als het opeens verdwenen is. En na verloop van tijd word je gek. 

Het verhaal 

Tom ging weg bij zijn ex omdat hij niet tegen haar troep kon en schreef vervolgens een bestseller over opruimen, rust en regelmaat. Hij leeft zijn leven in zijn kleine appartement met een ijzeren regelmaat: hij eet iedere dag om zes uur een vast gerecht voor die specifieke dag en kiest om halfnegen een film die rust en voorspelbaarheid biedt. Hij wordt knettergek als zijn bovenbuurman hem gaat stalken en zijn ritme onregelmatig verstoort, als de martelmethode van de druppel. Zo gek dat hij de bovenbuurman van de trap duwt. Hij moet van het lijk af, opruimen. Hij wil zijn leven terug. De druppel van Frederik Baas is een beklemmende thriller met obsessieve trekjes: Baas houdt je in zijn greep.

De elementen

De cover valt direct goed op. Ik zou het direct oppakken in de winkel. Mocht die open zijn. De titel siert met grote letters op de voorkant, met een man in een trapgat. Wat gebeurde daar? 

"De druppel" draait om een burenruzie, die totaal uit de hand loopt. Net als een lekkende kraan, kan je dat tot grote waanzin drijven. Tenminste bij hoofdkarakter Tom is dat dus het geval. Hij is een gescheiden man, en kon niet langer tegen de "troep" van zijn ex. Hij werd er bijna gek van. Nu is hij helemaal gelukkig in zijn bijna lege woning. Geordend en opgeruimd, zo hoort het. Hij heeft hier ook een heel mooi boek over geschreven. Zodat anderen ook kunnen "ontspullen" en een opgeruimd en georganiseerd leven kunnen krijgen. Tom vertelt het je graag. Voordat je bij hem binnen bent, gaat er ook nog een trap naar boven. daar woont zijn boven buurman. Hij deelt zijn voordeur met deze buurman. Alles loopt gesmeerd in het leven van Tom, behalve die buurman. Die wordt lastig. Als een lekkende druppel. Tik, Tik.

Baas kan het prachtig mooi verwoorden

Frederik Baas kan het als geen ander zo prachtig verwoorden. Wat eerst nog lijkt op een normaal verhaal, veranderd geleidelijk aan in iets bizar's. Er ontstaat waanzin aan de kant van Tom. De bovenbuurman veranderd zijn gedrag, volgens Tom. Er is iets vreselijks met hem. 

De fijne schrijfstijl zorg er voor dat je met plezier meegaat in Tom zijn beleving. Zijn grote fantasie. De spanning is onderhuids steeds sterker aanwezig. De bizarre gedachten en dito gebeurtenissen stapelen zich op. A la Alfred Hitchcock. Tot een geweldig en verbluffend einde.   

Conclusie: Baas kan niet stuk

Tja, als fan van Baas, kan ik alleen maar zeggen: ik heb opnieuw genoten. De druppel is een meeslepend verhaal, vol waanzin en bizarre situaties. Te gek!   

Waardering  5 sterren

Ik heb genoten, op naar de volgende Baas! 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie