Mattias Edvardsson- Goede buren

 Recensie

Titel: Goede buren
Auteur: Mattias Edvardsson
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Genre: Spanning/ Psychologische thriller
Uitgave: Oktober 2020

Met dank aan de Live Leesclub van LS Amsterdam, voor dit mooie boek! 
Beste lezers,

Zo leuk, weer een leuke leesclub, en deze was heel bijzonder. Een live-event met de auteur zelf. Zo leuk. Via Team, konden we het bijwonen. Maar eerst moest het boek gelezen worden. Het verhaal trok mij erg aan. Viel het ook in de smaak?
Kijk mee!

Het verhaal over Goede Buren

Micke is leraar. Door een nare situatie op school besluit hij met zijn gezin te verhuizen naar het kleinschalige dorp Köpige in de provincie Skäne, te Zweden. Hier vinden ze een idyllische wijk met een mooi klein straatje. Daar kunnen de kinderen zeker veilig opgroeien . Maar schijn bedriegt.

De elementen

Goede buren gaat met name over buren-relaties, ruzies, jaloezie, verleiding en nog veel meer. Het draait om een aantal gezinnen en personen die dicht bij elkaar wonen. Drie personages staan centraal: Micke, Jacqueline en Fabian. In de vertelperspectief van de ik-persoon lezen we hen verhaal in 2 perspectieven. Dat is goed opletten, want je leest dus wat zij meemaken voor en na het ingeval. Dat zijn 6 verhaallijntjes. 

Mooie hoofdrolspelers

Micke of Michael is getrouwd met Bianca, zij hebben 2 kids. Jacqueline woont alleen met haar zoon Fabian, die extra zorg nodig heeft. Dan zijn er nog lieve buren die graag hun hulp aanbieden. Micke kan wel hulp gebruiken, als zijn vrouw is aangereden. Met spoed gaat hij naar het ziekenhuis. Vraag is: hoe kon dit gebeuren? 

Een puzzeltocht naar antwoorden

Om uit te vogelen hoe dit tot stand is gekomen, volgen we Micke, de buurvrouw Jacqueline en Fabian. Door de flashbacks wordt hun rol in het geheel steeds duidelijker. Qua diepgang vind ik Jacqueline en Fabian er direct uit springen. Zij heeft geen makkelijk leven met haar zoon. Als alleenstaande moeder is ze op zoek naar liefde en bevestiging. Met resultaat in een rij foute mannen. De enige man waar ze op kan terug vallen is Fabian. Zij doet alles om hem te beschermen voor de boosaardige wereld. En dat geldt ook voor Fabian, zijn moeder is zijn alles.

Het geroddel en de vooroordelen in de straat zijn niet van de poes. Dat geeft veel spanning onderling en geforceerde gesprekken. Goede bedoelingen worden direct de grond in geboord. En scheve verhoudingen ontstaan. Mattias Edvardsson heeft hiermee zijn 2e thriller geschreven met "probleemgezinnen" als thema. Hij heeft er veel van zichzelf in gestoken. Hij is ook leraar en maakte van alles mee op school. Nu is een thriller schrijven wel andere koek. Ik had helaas de plot snel door en daardoor waren sommige stukken naar de finish wat saai. Oh dear! 

Conclusie

Goede buren zit uiteindelijk goed in elkaar. In begin kwam ik nogal moeilijk in het verhaal. Je maakt dan kennis met de personen natuurlijk, Bianca raakt zwaar gewond en toen zakte de spanning. Het werd bijna saai. Of dit kwam door de stijl van de scandi noir, of niet. Dit was wel heel traag. Er had wat meer pit in gemogen. En gelukkig kwam het aan het eind gelukkig weer goed. 

Waardering  3,5 sterren

Het is een mooi verhaal op de cover. Ik hou er van, buren die niet sporen en ook nog een kind met bijzonderheden. Maar het had meer uitgediept mogen zijn. Het was voorspelbaar en soms helaas wat saai. Of het kwam doordat ik net het boek van Tine Bergen had gelezen? Ook over een auto-ongeluk? Geen idee, maar ik had snel door hoe het zat. Jacqueline en Fabian hadden veel pech. Ieder draaide de rug toe. Ze zijn de pechvogels van het boek. Maar goed, het einde had weer bite..en daar genoot ik van.

Goede buren is een vlijmscherp psychologisch drama, maar mag wat meer pit! 

Hartelijke groet,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog       

   

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie