Amina Laffet- Zwarte vijvers- blogtour

Recensie

*BLOGTOUR*

Titel: Zwarte vijvers
Auteur: Amina Laffet
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Young Adult/ Fictie 15+
Uitgave: Oktober 2020Beste lezers,

Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van het boek Zwarte vijvers. Mijn aandeel om iets te vertellen over dit boek ne tevens mijn leeservaring en mening te geven. In begin van het boek dacht ik "oeps", aan het einde dacht ik "ah". Dus let's go!

De auteur

Amina Laffet is een gloednieuwe naam in de boekenwereld. Naast auteur is Amina ook copywriter en jobcoach. Ze heeft Tunesische roots, werd in Antwerpen geboren, is indrukkend vloeiend in vier talen en houdt ook van zwemmen en natuurwandelingen. Ze deelt haar woning met haar indrukwekkende boekencollectie. Haar focus ligt op hedendaagse Young Adult met een maatschappijkritische insteek. In 2021 debuteert ze ook als Jeugdauteur.

Zwarte vijvers

Het is 12 november, een belangrijke datum in het jaar 2032

Vanwege aanhoudende spanningen tussen de locale bevolking en de veiligheidsdiensten verklaart de eerste hoofdcommissaris van politie enkele zones in de stad Dombergen tot no-gozones. Waaronder de wijk Zwarte vijvers. Na de zoveelste schietpartij moet er iets gebeuren. De politie en hulpdiensten mogen de wijk Zwarte vijvers niet meer betreden, anders volgt er een boete. Het is gewoon veel te gevaarlijk geworden. Om dit wettelijk in orde te maken wordt er een plan gemaakt via een speciale wet. Wat vinden de bewoners hier van? Hoe gaan zij hiermee om? Wat is de impact? We volgen 7 personen op deze dag, ieder met hun eigen verhaal.

De elementen

De datum 12 november is belangrijk in het boek, als ook de wet die heel veel impact gaat krijgen in de mensenlevens van de wijk Zwarte vijvers. Daarnaast ga je als lezer nadenken over deze heftige materie, waar het boek mee begint. Even denk ik nog: politiek in een YA, vind ik dit wel leuk? Veel tijd tot nadenken is er niet. Amina Laffet laat de lezer eerst in een politieke en maatschappelijke beslissing ronddobberen. Voordat je kan zeggen dat het te diep gaat, neemt ze ons mee naar Nikki. Ze is vlogster en houdt haar volgers graag op de hoogte van de radicale regels die zullen volgen. Wat vinden haar volgers van de nieuwe regels? Tamara houdt haar demonstratie, ze is er tegen. Afifa zoekt haar zoon. Dan volgt er een schot. 

Ze vond het soms moeilijk om haar mening uit te spreken tegenover mensen met een migratieachtergrond, omdat ze niet wilde overkomen als een onverdraagbare nitwit. En dat was ze ook niet. Ze was trots op haar open geest en ze geloofde ook oprecht in een diverse samenleving.

Warme en strijdbare personages

In totaal volgen we 7 personages, zo niet meer. Elk hoofdstuk wisselt af. Amina gebruikt een fijne schrijfstijl. Alles wordt duidelijk beschreven. De spanning stijgt op verschillende fronten. Mocht je in het begin nog even wennen aan het boek, dan gaat het steeds beter naar mate het verhaal vordert. Afifa vond ik een strijdbare en liefdevolle moeder. Zij heeft een grote rol in het boek en is geboren en getogen in de wijk. De 13-jarige Rashad is de spil in het boek. Naarmate de hoofdstukken blijven wisselen van persoon, blijf je constant met hem verbonden. Het wordt ook zo spannend en grimmig. Er is een schot, Rashad is in gevaar, waar blijft de hulp? Wanneer komen ze?

Heftig dilemma & zware thema's voor een Young Adult

Amina Laffet heeft hiermee een dilemma aangesneden waarvoor we niet echt 12 jaar vooruit hoeven te kijken. Geweld op straat is regelmatig te zien in de media. Er zijn nu ook wijken met bendes, drugshandel en ronselaars. Er zijn probleemwijken en er is discriminatie en ongelijkheid. Een oplossing moet gezocht. In het boek Zwarte vijvers weet men geen oplossing meer te bedenken voor deze zware problemen, waarbij politie en hulpverleners steeds de targets zijn van geweld. De wijk moet zichzelf maar redden is het credo.

Dit leidt tot een gewetensvraag. Als lezer komen er vragen boven drijven, mag dit? Kan dit? Is dit menselijk? Dat heeft Amina Laffet mooi gedaan en is waarschijnlijk haar doel. 

Conclusie

Zwarte vijvers is een heftig verhaal, diepgaand qua materie. Er zijn veel personages die goed worden beschreven. Aan het begin moet je even wennen wat er allemaal op je af komt aan informatie. De personages lijken allen met andere zaken bezig te zijn, maar komen toch mooi bij elkaar. Rashad is een lief ventje van 13 en woont zijn hele leven al in Zwarte vijvers. Een schot en daar ligt hij. Zonder wetenschap van verdere ontwikkelingen. Nog zo jong en onwetend. Een dik contrast met het geweld.

Zwarte vijvers is heftig, met een thema waar je nog lang over nadenkt!

Waardering  4 dikke sterren!

Mooi verhaal, met een zwaar thema waar je nog lang over nadenkt. Ik vroeg mij alleen af, is het niet te zwaar voor een 15-plusser om een maatschappelijke issue zo te bespreken. Wat goed naar voren komt is, dat ondanks alle regels en het geweld, het mensenhart toch mag spreken. Perfect.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 

 

     


   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie