Amy Giles- De scherven

Recensie

Titel: De scherven
Auteur: Amy Giles
Uitgeverij: Z&K , Zomer & Keuning
Genre: Roman/ YA/Feelgood
Uitgave: September 2020

Allereerst dank aan de uitgeverij Z&K & Hebban, voor dit mooie leesclub-boekBeste lezers,

Wat een leuke Hebban leesclub is dit. Een mooi boek, over 2 jonge mensen, die beide hun dierbare hebben verloren. Hoe gaan ze hiermee om? Kijk verder!

De auteur

Amy Giles is copywriter by day en YA-auteur by night. Ze studeerde Engelse literatuur en werkte onder andere voor verschillende uitgeverijen. Haar debuutroman 'Alles is nu' verscheen in het Nederlands bij Zomer & Keuning.

Het verhaal

De scherven gaat over 2 jonge mensen, Jess en Lucas die beide hun verdriet een plekje moeten geven na het verlies van hun dierbaren, na een schietpartij. Dit gaat met horten en stoten. Brengen scherven geluk? Of juist meer beschadigingen. 

De elementen

De cover is bijzonder en sprak mij direct aan. Een mooie ondertitel: Hoe kun je je openstellen voor de liefde als alles pijn doet? 

Jess, 17 jaar, en Lucas, 18 jaar, zijn beide jonde mensen die bij een schietpartij een dierbare hebben verloren. Achttien personen zullen het niet meer navertellen. Jess en Lucas kunnen er niet over vertellen. Het geeft teveel pijn. In de vertelperspectief van de ik-persoon lezen we in wisselende hoofdstukken over hun verdriet en de manier hoe ze hiermee omgaan. Met dit grote verdriet. 

Twee scherven staan centraal

Lucas verloor zijn oudere broer en daarmee ook eens tukje van zichzelf. Hij heeft last van paniekaanvallen. Zijn ouders en ook zijn arts proberen hem te ondersteunen waar nodig. Hij vindt zijn uitlaatklep in de sport.

Jess verloor haar broer. Sindsdien woont ze met haar moeder, die de dagen moeilijk doorkomt. Ze kan het niet altijd aan en zit depressief thuis. Naast het verlies van haar broer heeft Jess nu ook de zorg voor haar moeder. 

Amy Giles laat zien hoe beide jongeren omgaan met dit verlies. Op totaal andere wijze proberen zij ermee te dealen., het weg te stoppen. totdat iets hen triggert en het trauma weer komt bovendrijven. 

Mensen denken dat wij geluk hebben, omdat we het overleefden, omdat je onze littekens niet kunt zien. Maar we voelen ze elke dag. We zijn de lopende gewonden.

De scherven is geschreven in een prettige schrijfstijl. Naast Jess en Lucas, die de hoofdkarakters zijn, leren we ook hun ouders en vrienden kennen. Beide jonge mensen zijn net twee stekelvarkens. Voor veel "gevaar" gaan hu stekels (lees: masker) op. Voordat zij eindelijk met elkaar praten en ook Jess dit toelaat zijn we alweer een flink stuk verder in het boek.

Beide karakters maken een ontwikkeling door, wat heel fijn is om te lezen. De stukken met Jees lezen soms beklemmend, gezien haar thuis situatie. Als ze zich stap voor stap voor elkaar open stellen, komt er licht aan de horizon. 

Conclusie  3,5 sterren

De scherven is een mooi en ook triest verhaal. een actueel thema gestoken in een fijne schrijfstijl. Zo vertelt Amy Giles het verhaal over Jess en Lucas, die allebei een broer verliezen aan een schietpartij. De geheugen van de lezer gaat direct naar Parijs en ook in Amerika gebeurt het op scholen. Zo triest. Te erg. 

Verdriet, pijn en een leegte blijft er achter. Soms ook schuldgevoel. Als 2 scherven moeten zij verder. Brengen scherven geluk? Of meer verwondingen? Dat is de vraag.

Waardering  3,5, een dikke 7! 

De scherven is een aangrijpend YA-verhaal, boordevol pijn en verdriet. Maar ook tederheid en liefde geven mooie momenten!


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie