Tanen Jones- De beste leugen

 Recensie

Titel: De beste leugen
Auteur: Tanen Jones
Uitgeverij: Uitgeverij Cargo
Genre: Thriller/ Spanning
Uitgave: 13 augustus 2020

Met dank aan Uitgeverij Cargo, voor het mooie boek!
Beste lezers,

Wauw, mooie cover, dat springt er uit. Ik ging er gelijk in lezen..tot het laatste blad. Kijk je mee?

De auteur

De Amerikaanse auteur TANEN JONES groeide op in Texas en North Carolina. Ze studeerde Amerikaanse geschiedenis en heeft een aantal jaren besteed aan het redigeren van wet- en strafrechtboeken.  tanen woont met haar partner in New York. Als queer* auteur schrijft ze over queer vrouwen in donkere ruimtes.  The Better Liar/ De beste leugen  is haar debuutroman. Zij noemt zelf het een mysterie-thriller. 

Het boek

Na de dood van haar vader moet Leslie op zoek naar haar zus Robin, die ze al tien jaar niet meer heeft gezien. Alleen als ze samen naar de notaris gaan, hebben ze recht op het geld dat hun vader hun naliet. Maar als Leslie haar zus eindelijk heeft getraceerd, blijkt het anders te lopen.

Wanhopig vertelt Leslie haar verhaal aan Mary, een huisgenote van Robin, en samen bedenken ze een plan om toch de erfenis te kunnen innen, waarbij Mary de rol van Robin speelt. De gelijkenis is goed genoeg, en wat kan er misgaan? Maar dan komt Mary erachter dat Leslie haar niet de volledige waarheid heeft verteld, en dat de opdracht moeilijker en gevaarlijker is dan verwacht. Vanuit het perspectief van drie vrouwen wordt langzaam duidelijk dat niemand de waarheid spreekt. Maar wie vertelt de beste leugen? 

Het duistere verleden en de leugenachtige zaken zijn mooie elementen

De beste leugen draait om familierelaties, een trauma uit het verleden, het zoeken naar liefde en vooral jezelf. De cover is donker met gele rozen. Twee halve gezichten, twee ogen kijken je dringend aan. Wat ik erg mooi vond, is het nawoord van de auteur. Dat versterkt een item uit het boek. Tevens is het een mooie boodschap, wat het boek direct meer gewicht geeft. 

Leslie is getrouwd met Dave. Samen hebben ze zoontje Eli van 1 jaar. Nu de vader van Leslie is overleden, moet ze op zoek naar Robin haar zus. Zij verliet het ouderlijk huis op haar 16e verjaardag. Nu 10 jaar later moet Leslie haar terugvinden om samen de erfenis te kunnen ontvangen. Dit is een voorwaarde. Ze ontmoet Mary en maakt een ingenieus (wissel)plan, om toch de erfenis in handen te krijgen. Mary is actrice en kan best doorgaan als Robin. Een superplan zou je denken, eind goed, al goed. Natuurlijk ook best spannend, want als lezer zit je op het puntje van je stoel als ze bij de notaris zijn aangekomen. Komen ze er dan niet achter? De spanning kruipt langzaam onder je huid, ook door andere details die gebeuren krijg je de kriebels. 

Zeer indrukwekkende thriller

Tanen Jones heeft een zeer indrukwekkende thriller neer gezet. met thema's om het koud van te krijgen. In de vertelperspectief van de ik-persoon wisselen de hoofdstukken tussen Leslie, Robin en Mary. Mary is actrice, het theatrale en het liegen gaat haar goed af. Naarmate het verhaal vordert, blijkt ook Leslie dingen te verzwijgen. Er is iets met haar aan de hand. De waarheid verdraaien blijkt ook voor haar een talent te zijn. Dit geeft een nieuwe swung aan het geheel.

Conclusie: kippenvel

Wie vertelt de beste leugen van de drie vrouwen? Wat is er allemaal gebeurt, voordat Leslie haar vader overleed? Ik vertel geen spoilers, maar naarmate het einde in beeld komt, grijpt het verhaal je steeds meer aan. Tanen Jones heeft haar innerlijke gevoel en angst verweven in de drie vrouwelijke karakters. Ik kan alleen maar zeggen: KIPPENVEL!  

De beste leugen gaat over meer dan liegen en bedriegen. Maar om iets "deep down" in het hart van een vrouw. Het verhaal er om heen geeft meer lucht en ook wat verdrietige stukjes. De kern is schokkend. 

De beste leugen is een zeer geslepen thrillerdebuut, leugenachtig en heerlijk mysterieus!

Waardering  4 dikke sterren!

Originaliteit: 5 
Spanning: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Plot: 4,5
Cover: 4
Einde: 4,5 

Gemiddeld: 4,21 

Al eerder gaf ik aan dat ik een nawoord in een boek heel fijn vindt. Want de auteur voegt nog iets toe. Tanen Jones heeft dit ook gedaan en juist dit persoonlijke tintje het heeft mij ontroerd. Zodat het geen thrillertje-voor- tussendoor wordt!  

Noteer deze auteur maar, want dit is een super en mysterieus debuut.
Tanen Jones schrijft boeken met een boodschap.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


*Queer is zowel een identiteit op zichzelf als een overkoepelende term die de LGBTQIA2S + regenboog omvat. Queer-auteur: betekent elke auteur die op deze regenboog valt. Of dat nu transseksueel, interseksueel, aseksueel, homo of een mooie mix van al die dingen is.                                                                                                                              


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie