Christian White- De vrouw en de weduwe

Recensie

Titel: De vrouw en de weduwe
Auteur: Christian White
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 18 augustus 2020

Allereerst dank aan A.W. Bruna Uitgevers, voor dit mooie boek.
Beste lezers.

Wat een verhaal is dit. We reizen af naar Australië, het is winter en flink koud. Kate heeft haar man al een tijdje niet gezien. Samen met haar dochter staat ze al een hele tijd te wachten. Maar zelfs als de laatste passagier zijn koffers heeft gepakt is John nog niet verschenen. Er moet een reden voor zijn, denkt Kate en ze gaan terug naar huis. Hoe loopt dit af? Kijk mee!

De auteur

Christian White, geboren in Australië, is een Australische auteur en scenarioschrijver. Zijn debuutroman, The Nowhere Child, (In het niets) won de Victoriaanse Premier's Literary Award voor een onuitgegeven manuscript. Hij co-creëerde de televisieserie Carnivores en schreef mee aan de horrorfilm Relic. Hij heeft een passie voor echte misdaadpodcasts, Stephen King en alles wat met Bigfoot te maken heeft. De serie Lost inspireerde hem om deze plot te schrijven.

John schrok wakker en dacht: er is iemand in huis. Hij had iets gehoord, een geluid beneden, een soort smakken van droge, verweerde lippen en daarna sluipende voetstappen op de trap. 

Het verhaal

Deze thriller draait om twee vrouwen, Kate en Abby. En een duister verleden.Welk geheim verbergt het Belport-eiland?

Kate Keddie en haar dochter Mia staan te wachten op John. Het vliegveld van Melbourne loopt al aardig leeg. Maar geen John te bekennen. Waar is hij en wat is er gebeurt? Als de politie haar belt, moet ze afreizen naar het eiland Belport. Abby Gilpan is getrouwd met Ray. Ray is druk met het onderhoud van leegstaande vakantiewoningen op het vakantie-eiland Belport. De laatste tijd gedraagt hij zich vreemd. Abby wil er meer van weten en gaat op onderzoek uit. 

Wat hebben deze vrouwen met elkaar te maken? Je leest het in De vrouw en de weduwe. 

De elementen

De cover lokt je direct naar een eiland in de verte van de zee. Het creëert een spannend gevoel: wat is daar aan de hand? De titel is lang en heeft dit effect niet. De auteur is voor mij onbekend. Dus ik laat mij graag verrassen. 

De vrouw en de weduwe draait om Kate en Abby. Beide getrouwd met kids. John verdwijnt na een bezoek aan een conferentie. Ray op zijn beurt gedraagt zich anders dan anders. Op dat moment gaan er diverse scenario's door je lezersbrein. Halverwege het boek, als het erop lijkt dat de plot langzaam bekend wordt, volgt er een flinke plotwending. Auteur Christian White neemt zijn lezers dan flink te grazen. Hij wilde eerst een simpel verhaal simpel vertellen, maar koos er toch voor dit niet te doen. Geïnspireerd op de serie Lost bedacht hij een "major plottwist". Wat ervoor zorgt de ja mogelijk moet terugbladeren om te snappen hoe het nu zit. En dat is zeer goed gedaan!

Christian White houdt van een rustige opbouw en slaat dan toe. Hij gebruikt de vertelperspectief van de 3e persoon. Dat kan soms afstand scheppen tussen lezer en de karakters, maar de schrijfstijl die White gebruikt zorgt ervoor dat dat nu niet gebeurt. De situaties komen levensecht voorbij. Door de wissel van beide vrouwen per hoofdstuk leer je ze beter kennen en worden de geheimen langzaam ontrafelt. Het verloopt wat traag gezien halverwege het boek er nog niet veel is ontdekt. Dit volgt pas later in het boek.

Na de mooie beschrijvingen van het Belport-eiland zou je daar graag een kijkje willen nemen  Helaas komt het niet voor op google en blijkt het een fictieve plek in het briljante brein van White te zijn. Al wordt het zeer geloofwaardig neergezet met zijn straten en gebouwen. 

De vrouw en de weduwe gaat over duistere geheimen, verdwenen personen en vooral je familie beschermen ongeacht wat er ook gebeurt. 

Christian voegt een verrassend element toe, wat zijn lezers van de stoel blaast. Deze plottwist tilt het boek naar een hoger niveau.

Conclusie

De vrouw en de weduwe is een thriller met een bite. Met een gigantische plotwending die je niet ziet aankomen. De sterke karakters en het geheimzinnige eiland maken het verhaal compleet. De spanning loopt langzaam op. Het is niet de spanning maar de plottwist die je als lezer in de greep houdt! 

Waardering  4 sterren

Originaliteit: 5, Spanning 3,5, Karakters: 4, Leesplezier: 4, Plot: 5, Einde: 4

Met zo een verhaal zou je het al direct 5 sterren kunnen geven. Maar daarvoor is de spanning in het begin er nog niet direct. Tot halverwege het boek weet je als lezer nog niet veel, wel leef je mee met de personages. Het verborgen thema is zeer actueel.  Goed gedaan.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.