Peter Nyström & Peter Mohlin - Het laatste leven

 

Recensie

Titel: Het laatste leven
Auteurs:  Peter Nyström Peter Mohlin
Uitgeverij: Harper Collins Holland
Genre: Thriller/ Spanning/ Scandi
Uitgave: 1 september 2020


Met dank aan uitgeverij Harper Collins, voor dit mooie boek.
Beste lezers,

Het is altijd extra leuk om een boek al te mogen lezen voordat het uitkomt. De titel "Het laatste leven" vond ik op zich niet echt bijzonder. Neem daarbij een nieuw duo, waar er al veel van zijn. Maar goed, dan begin je met lezen en al die 1e opvallende zaken vallen direct weg. Want dit boek leest als een zeer spannende scandi-film. Kijk mee!  

De auteurs

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze schreven hun eerste verhaal toen ze tien jaar oud waren. Na succesvolle carrières als scenarioschrijvers en regisseurs voor theater en film besloten ze de draad weer op te pakken en samen hun eerste thriller te schrijven. Wat zeer goed gelukt is en deel 2 niet te lang op zich laat wachten.

De inhoud

2009: Heimer maakt zich zorgen om zijn dochter Emelie Bjurnwalls. Ze lijkt het slechte pad op te gaan, maar zegt dat alles goed is op school. Dan verdwijnt ze 

2019: Na een mislukte infiltratie in een drugskartel en een aanslag op zijn leven moet FBI-agent John Adderley van de radar verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt vanuit Baltimore naar zijn geboorteland Zweden. Daar krijgt hij de leiding over een piepklein politieteam en wordt hij op de zaak van een verdwenen meisje Emelie gezet. Het speurwerk gaat niet van een leien dakje, maar John doet al snel een ontdekking. Alleen moet hij om zijn "cover" denken en ook zijn Zweedse familie.  

Nieuwe talenten op scandi-thriller-gebied 

Vooraf: de cover is een heerlijke blikvanger. Het valt goed op en ja, je blijft er naar kijken. Ik zou het zeker oppakken in mijn lokale boekhandel. De auteurs ken ik nog niet, dus een geheel nieuw avontuur & pennenstreken ga ik in, leuk! 

Peter Nyström & Peter Mohlin beide talentvol als scenarioschrijver en regisseur, hebben de handen ineen geslagen om een scandi-thriller te gaan schrijven. Een echte nordic-noir, zoals ze dit noemen. Een leuk idee, maar maakt het de verwachtingen waar bij de lezer? Allereerst, de prettige schrijfstijl. De vertelperspectief is in de 3e persoon, dit leent zich perfect voor een thriller en zeker voor deze debuut-topper. De hoofdstukken zijn niet al te lang en de auteurs hebben een fijne flow qua schrijven. Het leest heel fijn weg, de story-line is een heerlijke puzzel waardoor er een super page-turner ontstaat. Het verhaal heeft meerdere lagen. De personages zijn zeer divers, wat het nog aantrekkelijker maakt. 

De ruwe Amerikaanse aanpak in Zweden

Hoofdkarakter John Adderley, geboren in Zweden en nu FBI agent in Baltimore, zit in een lastig parket. Het gevolg is, dat hij in een getuigenbeschermings-programma beland. Zijn wens om naar Zweden af te reizen wordt getolereerd. Zijn motivatie houdt hij voor hen goed geheim, de lezer is al op de hoogte en daarom gaat de spanning al onderhuids omhoog. Tevens is er in begin een wissel in tijd. We lezen over Emelie toen, en over John in het heden. Het Cold-Case-onderzoek lijkt muurvast te zitten. John daarentegen wrikt hier en daar een dekseltje open, wat meer opties geeft aan de zaak. Stap voor stap wordt meer onthult en zaken blijken anders te liggen dan ze zijn, wat natuurlijk heerlijk is voor de ThrillSeekers onder ons. Dat is genieten.

Wat mij opvalt is dat ik het boek beleef als een soort film. Ik zie John dingen lezen en ontdekken en zaken in zijn schrift schrijven zoals Sorjonen dat ook doet in de serie met zijn moodboard. Heel mooi, maar is het niet een beetje toevallig? Het verloop van het verhaal zit echt goed goed in elkaar. Helaas vond ik sommige stukken wat voorspelbaar. Andere zaken waren zeer verrassend. Dat John niet helemaal perfect was, en ook medisch ergens last van had maakte dat John heel "menselijk" over kwam naast zijn succesvolle rationele handelingen.

Conclusie

"Het laatste leven" is een zeer sterk debuut van 2 talentvolle auteurs. Het talent komt niet zomaar uit de lucht vallen gezien het beroep wat zij hebben. Vandaar dat ik het ook een heerlijke thriller vind, met filmische scenes. Het is een verhaal waar je geen genoeg van krijgt. Mocht je nog iets te vragen  hebben over het losse eindje halverwege, dat komt helemaal aan het einde aan bod:) 

Het laatste leven is een sensationele debuut-thriller van top-formaat!

Waardering  4 sterren

Originaliteit: 4, sommige details lijken op zaken uit enkele scandifilms, zoals Sorjonen, ed. Maar dit maakt de leespret er niet minder op.

Spanning: 4, de spanning loopt goed op. En is goed gedoseerd.

Psychologie: 4,5, de personen worden goed neergezet. Er is veel achtergond-info om de karakters tot leven te laten komen.

Leesplezier: 5 zeer prettig te lezen thriller, rustige opbouw en tot onderhuidse spanning.

Plot: 4, op sommige fronten wat voorspelbaar en lijkt of sommige films qua structuur. Toch erg mooi gedaan!

In afwachting van deel 2, wat snel volgt. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie