Maria Boonzaaijer- Het litteken van Vossensteyn


Recensie


Titel: Het litteken van Vossensteyn
Auteur: Maria Boonzaaijer
Uitgeverij: Uitgeverij Aspekt
Genre: Roman/ Oorlog
Uitgave: November 2020Beste lezers,


De tijd vliegt en langzaam aan komen we richting 4 en 5 mei. een mooi moment voor boeken met een oorlogsthema. Herinneringen komen weer boven bij velen en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Die we nog steeds mogen genieten. Al zitten we nu meer thuis. 
Hierbij een pracht van een verhaal. Maria Boonzaaijer stuurde haar boek. Ik las het in maart, nu rondom de herdenking, wil ik je graag meenemen naar dit mooie verhaal. Kijk mee.

De auteur

Maria Boonzaaijer is docent drama, stemcoach en chansonnière. Joodse buren is haar derde roman. Haar debuut Papa Tango verscheen in 2009. Dit schreef ze tijdens een vierjarige zeilreis rond de wereld. In 2013 verscheen haar literaire roman Het vreemde meisje, die door de pers lovend werd ontvangen.

Over de inhoud

Constance Croon torst bittere jeugdherinneringen met zich mee. Pas halverwege haar leven vindt zij de kracht om Vossensteyn, het oude familiehuis, een bezoek te brengen. Haar oma ligt daar op sterven; zij voelt zich schuldig over iets noodlottigs in de oorlog. In hun nachtelijke gesprekken blijkt dat oma lijdt onder leugens die het hele gezin hebben beschadigd. Wat voor licht werpt dat op het verstikkende milieu waarin Constance opgroeide? En op het gedrag van haar moeder? 

~Het litteken van Vossensteyn speelt zich beurtelings af in Twente en Amsterdam tijdens de Duitse bezetting.~

De elementen

De cover is een ware eyecatcher. Steeds als hij op facebook voorbij kwam, hield hij mijn blik gevangen en bleef ik er naar kijken. In mooi zwart-wit, met 2 mooie dames en een heer in eerdere tijden. Wie zijn dat? 

Maria Boonzaaijer schreef al meerdere boeken, waaronder Joodse buren. De meeste berichten daarvan zijn positief. Wat zal dit boek brengen? Nu het uit is, kan ik je zeggen: een heleboel!

Een duistere familiegeschiedenis

In de vertelperspectief van de 3e persoon lezen we over Constance, die op weg is naar haar oma Clara. Haar tante stuurde een bericht, of ze snel kon komen, want oma Clara heeft niet lang meer. Met gemengde gevoelens gaat Constance naar haar oma. Het is nu 15 jaar geleden dat ze de familiebanden heeft verbroken. Haar jeugdherinneringen zijn niet prettig. De sfeer toen was zeer verstikkend. Wat zal ze nu met haar oma gaan meemaken?

Auteur Maria Boonzaaijer heeft er een heel plan voor bedacht. Met Constance in de hoofdrol flitsen we terug naar haar jeugd van Constance maar ook naar die van oma Clara. De jaren gedurende de WOII zijn zeer cruciaal voor het verhaal en ook voor oma. Daar gebeurde iets wat erg indruk heeft gemaakt. 


Zeer prettig en beelden schrijfstijl

Het verhaal leest heel prettig. Met de fijne beeldende schrijfstijl waan je je in korte tijd in het landhuis, met zijn geheimen. De personages worden zeer levend neergezet. De karakters zijn pittig, de sfeer is soms om te snijden daar in Landhuis Vossensteyn. Stap voor stap komen er zaken aan het licht die duidelijkheid geven. Sommige familieleden zien liever dat dit in het duister blijft. 

Conclusie

Het litteken van Vossensteyn is een bijzonder en meeslepend familiedrama met markante personages. Met grote geheimen die hun oorsprong in het verleden hebben. Waar leugens en bedrog de overhand hebben. Maar waar liefde en de waarheid zijn weg toch vervolgen. Het is een prachtige familieroman.

Het litteken van Vossensteyn is een meeslepend familiedrama met pittige karakters. Het raakte mij tot in mijn ziel! 

Waardering  4,5 sterren.

Originaliteit: 4 , Spanning: 4, Leesplezier: 5, Schrijfstijl: 5, Plot: 5, Einde: 5. 
Prachtig boek, echt genoten!

Hartelijke groeten,


Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie