Marieke Damen- Stilleven- recensie


Recensie


Titel: Stilleven
Auteur: Marieke Damen
Uitgeverij: Letterrijn
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 24 April 2020 

Met dank aan Letterrijn, voor dit mooie boek!


Birdy's Boeken

Beste lezers,


Het zal je maar gebeuren. In plaats van een warm nest, groei je op in een 
situatie, waarbij vader een aan alcohol verslaafde is, met een vaag beroep. Hij is vaak 's nachts weg...en overdag moet je flink uitkijken. Anders heb je zo straf te pakken. Een kort inkijkje, in "Stilleven". En vooral niet vertellen!

De auteur

Marieke Damen (Doetinchem, 1976) begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na diverse publicaties van korte verhalen en twee kinderboeken, maakt ze met Stilleven haar thrillerdebuut.

Stilleven: hoe het verleden je vormt en blijft achtervolgen

Kunstenares Monica krijgt een bericht van haar zus Manuela. Het is een opdracht voor een mooi schilderij. Ze hebben al 20 jaar geen contact gehad. Dat is een lange tijd. Ook voor Monica. Zij denkt terug aan de duistere demonen uit haar jeugd. Toen ze nog 10 jaar was en haar zus 15. Ze groeit op in een gezin met geweld, verslaving en criminaliteit. Het schilderen en haar sprookjesboek geven Monica enige afleiding. Haar zus Manuela geeft haar veiligheid. De vraag is: hoelang ze dit volhoudt. Hoelang is ze nog wel veilig?

De elementen zijn schokkend & hartbrekend tegelijk

De cover toont een meisjesgezicht met bloedspetters. Ze heeft haar vingers op haar mond. Wat mag niet verteld worden? Of moeten we juist stil zijn? Het doet wat luguber aan.

De proloog is geweldig. Een merel eet van rode bessen. Behalve de giftige pitjes. Die eet ze niet, ze weet precies hoe ze dit moet doen.

Stilleven gaat over Monica. Zij is kunstenares. Al sinds haar jeugdjaren kan zij mooi tekenen en schilderen. In de vertelperspectief van de 1e persoon lezen we over haar en haar jeugdherinneringen. Die zijn niet mals. Als zij op haar laptop een mailtje aanklikt, maakt haar hart een sprongetje. Wat een verrassing dat haar zus na zoveel jaar een bericht stuurt, met een schilder-opdracht. Het bericht triggert haar terug te gaan naar haar jeugdjaren. Monica neemt de lezer mee naar 20 jaar terug. Over haar nare tijd op school, maar zeker ook erbarmelijke tijd thuis. Haar grote zus Manuela troostte haar en was tevens haar veilige haven. Al gebeurde er thuis veel nare dingen.

Een heel palet aan bijzondere karakters

Marieke Damen weet deze beklemmende huiselijke sfeer zeer goed vast te leggen. Geleidelijk aan wordt steeds meer duidelijk gemaakt over wat Monica allemaal meemaakt, in haar jeugdjaren. En dat is heftig. De personages zijn divers en soms bruut. Of juist meelijwekkend. Vader Arie wil je liever niet tegenkomen. Zodra hij er is is, rent Monica het liefst naar boven, naar haar kamer met haar sprookjesboek. Daarin kan ze verdwalen in heel andere en liefdevolle wereld. Zo tegengesteld, als waarin ze nu opgroeit. De vraag is: hoelang is ze daar veilig.

Marieke Damen zet de personages bijzonder goed neer. Het is een heel palet aan karakters allen met hun eigenaardigheden. De spanning loopt langzaam op en begint al bij vader Arie. Als hij er is, gaan je haren al omhoog. Wat voert hij toch uit. Als je dit door hebt is de spanning onderhuids al bezig. Tot je de vuisten hebt samengeknepen. 

Conclusie

Stilleven is een duistere reis terug in de tijd van Monica, die ze liever wil vergeten. Die sfeer wil ze zeker niet meer meemaken. Ze stond voor keuzes en deed ontdekkingen die gruwelijk waren. 

Marieke Damen heeft hiermee een geweldig debuut neergezet. Het klauwt je vast, laat de spanning onderhuids binnenkomen en laat je 
daarna niet meer los!   

Dit is een zeer sterk debuut van Marieke Damen. Zo knap hoe ze dit allemaal in elkaar zet. Het verhaal, de verschillende personages en dan die plot. Het is werkelijk super-duper!   

Waardering:  4,5 sterren

Genoten van deze thriller. Het zal bij vele thrill-seeker-fans zeer in de smaak vallen. De beklemmende sfeer, de brute vader Arie, zijn duistere praktijken, en al die andere zaken die dit vormen tot een ware mustread! 

Stilleven: een sterk debuut over hoe het verleden je vormt en je blijft achtervolgen.


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie