Jacky Durand- De recepten van mijn vader


Recensie


Titel: De recepten van mijn vader
Auteur: Jacky Durand
Uitgeverij: Cargo Uitgevers
Genre: Roman/ Feelgood
Uitgave: 16 april 2020

met dank aan Cargo Uitgevers voor dit recensieboek.


Beste lezers,

Van Cargo uitgevers lees ik vaak mooie thrillers, precies zoals ik ze graag lees. Toen ik dit boekbericht in mijn mailbox kreeg, was ik verrast. Bij het opzoeken naar de achtergrondinfo van de auteur, wat ik altijd doe, zeker ook. Ik vond geen geboortedatum. Maar wel heerlijke recppeten. En mooie stukjes van de auteur. Dat gaf een wauw-momentje. Kijk mee naar dit pareltje.

De auteur

Jacky Durand is culinair journalist voor Liberation en en schrijft elke zaterdag columns in de "Matins des France Culture', die over gastronomie gaan en koken. Zeer populair in Frankrijk. In 2010 schreef hij "Cuisiner, un Sentiment" Koken met gevoel. De recepten van mijn vader is zijn debuutroman en zal in meer dan twintig landen verschijnen.

Voor mij ben je de meester van het vuur; een tovenaar wanneer je de brioche laat zwellen; een brandkastkraker wanneer je de oesters openmaakt,; een wijze magiër wanneer je slagroom klopt en pure chocolade voor mij laat smelten"

Het intens verhaal over vader en zoon 

Chef Henri wordt gezien als een van de beste koks van Frankrijk en zijn bistro Le Relais Fleuri is zeer geliefd vanwege de bijzondere gerechten die er worden geserveerd. Henri’s zoon Julien lijkt zich niet te interesseren voor het restaurant en Henri heeft zich erbij neergelegd dat hij Le Relais Fleuri na zijn pensioen zal moeten sluiten. Dan raakt Henri onverwacht in coma. Julien zit terug te denken en gaat op zoek naar het kookschrift van zijn vader, wat leidt tot veel inzichten en ontdekkingen. 

De elementen

De cover met omslag is erg mooi, misschien eenvoudig maar daardoor komt het echt bij je binnen. Dat moment wordt versterkt aan het einde als je boek dicht slaat. In de ik-stijl vertelt Julien over zijn vader. De kok van Le Relais Fleuri. Het gehele boek van 207 pagina's lijkt een ode aan zijn vader, het koken en aan de letterkunde. En de liefde voor elkaar. 

Het begint als een brief, het is als lezer even schakelen. Eenmaal op dreef wordt je gevangen door de pennenstreken van Jacky Durand en treed je binnen de magische wereld van het koken. De heerlijkste verrassingen van de menukaart van Le Relais Fleuri komen voorbij. 

De levensechte situaties geven een meeslepend verhaal

Door de mooie terugblikken in het nog jonge leven van Julien, komen er beelden voorbij van zijn vader. Hoe hij was en wat hij deed. De personages en details worden levensecht, zoals Durand alles beschrijft. De honger die ontstaat is niet alleen naar eten, maar naar het verdere verloop van het zeer meeslepende verhaal. Hapje voor hapje leer je de personages beter kennen, krijgt het meer diepgang en gevoel. 

Een ware roadtrip en mooie contrasten

De recepten van mijn vader is een ware roadtrip naar volwassenheid, voor Julien. Wat hij allemaal meekrijgt van zijn vader is zoveel meer dan hij in begin kan bevatten. Gevormd door verleden en oorlog is zijn vader zeer gesloten. Aan het eind van het boek gebeurt er iets moois. De geslotenheid bloeit open. Lucien en zijn vader komen dichter bij elkaar. Een mooier contrast en daarbij het eind van het verhaal, kan eigenlijk niet. 

Zeer mooi en ontroerend.

Een intense zoektocht naar recepten en liefde voor elkaar!

Waardering  5 sterren. 

Als een verhaal mij tot ontroering weet te brengen, komt het in aanmerking voor 5 sterren. Daarnaast zijn er andere factoren die meespelen. Niet alles kan 5 sterren krijgen, maar deze meeslepende en levensechte tour naar receptuur en liefde zeker wel!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie