Ellen de Vriend- Blond op Bonaire

Recensie


Titel: Blond op Bonaire
Auteur: Ellen de Vriend
Uitgeverij: Karakter
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 11 Mei 2020




Birdy's Boeken




Beste lezers,

Zon, strand en een blauwe lucht. Dat is genieten. Een heerlijke vakantie op Bonaire staat voor de deur. Behalve als je daar de vriendin van je dochter zoek raakt. de ergste nachtmerrie voor een moeder.

De auteur

Ellen De Vriend (Vlissingen) werkt ruim zestien jaar als journalist & eindredacteur van dag- en weekbladen. Ze schreef in 1998 haar eerste boek ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’. Daarna verhalenbundels en reisboeken. Haar thrillerdebuut ‘Bitterzoet’ verscheen in 2013 . Daarna volgde YA-thriller ‘Crush’ in 2014. Haar eerste thriller ‘Vermist’ verscheen in juni 2016 verscheen. Daarna volgden Geruisloos en de erfgename. Pain au chocolat is een ik-vertrek-thriller. Blond op Bonaire draait om vermissing.

Over de inhoud op de flap

Journaliste Linda van Dam vertrekt met haar man Lex, dochter Luna (17) en haar vriendin Guusje (17) voor een tropische vakantie naar Bonaire. Kort voor hun vertrek verdwijnen twee jonge, blonde vrouwen spoor loos. Van de ene vrouw ontbreekt elk spoor, van de ander worden teenslippers en een fiets gevonden. Het gerucht dat ze zijn vermoord, verspreidt zich als een lopend vuurtje over het eiland.

Wanneer Luna en Guusje met twee buurjongens naar een feest willen in een van de luxe resorts, vindt Linda dat geen probleem. Ze spreken af dat Lex hen ‘s avonds ophaalt. Stiekem verwisselen zij het saaie feest voor Karels Bar op de boulevard, waar het veel gezelliger is. Maar dan verdwijnt Guusje. Onmachtig over het corrupte politie-corps en zich schuldig voelend tegenover Guusjes moeder, gaat Linda zelf op onderzoek uit.
Een mens die een ander mens van zijn vrijheid berooft, is een gevangene van de haat, opgesloten achter de tralies van vooroordelen en kleingeestigheid. ~Ñelson Mandela~

De elementen

De cover is heerlijk blauw, een mooie lucht met zachte wolkjes. En een azur blauwe zee. Je krijgt direct zin om te gaan zwemmen of op je zonnebedje te gaan liggen. Het geeft een zeer prettige indruk. 

Bij het openslaan is die indruk even weg. Het boek is een eerbetoon aan al die vrouwen die op de verkeerde tijd, op de verkeerde plaats waren. Daarna noemt de auteur 44 vermissingen op. Aan hen en al die anderen heeft Ellen de Vriend het fictieve verhaal opgedragen. Waaronder Anne Faber. Ik ben even stil.

Het fijne gezin van hoofdkarakter Linda en Lex

Dit keer geen ik-vertrek thema met pain & chocolade, maar een  "ik-ga-op-vakantie-thriller. De veertigers Linda en Lex hebben erg veel zin in hun zonnige vakantie naar Bonaire. Dochter Luna mag haar vriendin Guusje meenemen, wel zo gezellig.  In de vertelperspectief van de 3e persoon lezen we over Linda en haar gezin. 

Bijzonder personage Reggie die van de meisjes houdt

Voordat we hen kunnen ontmoeten, wordt personage Reggie geïntroduceerd. Reggie is een jonge gast en houdt wel van mooie meisjes. Hij woont bij tante, gezien er bij zijn moeder geen ruimte meer is. Zijn moeder werkt lange dagen en heeft niet veel geld. Het leven op Bonaire is duur, voor zijn bewoners. Reggie werkt in het Plaza Resort voor een schamel loon. Hij zoekt vaak andere manieren op meer geld te vergaren.

In de wissel van personages volgen we Reggie en Linda. De spanning is al goed aanwezig in het proloog. Als Linda en gezin op het eiland komt, zakt het wat in . Zodra Guusje verdwijnt, staat iedereen op scherp en klimt de spanning weer flink op. Toch bespeur ik op de moment en daarna wat eentonigheid. Het is wachten op een doorbraak en dat duurt lang. Bijna helemaal aan het eind komt Linda in actie, zoals de backflap uitspreekt. Als Lex alweer een tijdje thuis zit. Die neemt wat afstand van het geheel.

Neemt niet weg dat ik heel erg blij ben met het einde. Ellen de Vriend gebruikt een mooie twist, wat een aha-momentje te weeg zal brengen. Erg mooi gedaan! 

Conclusie 

Blond op Bonaire is best een pittig verhaal. Het format lijkt mogelijk eenvoudig en er zijn meer boeken geschreven over vermiste meisjes op tropische eilanden. Maar er zit hier meer in verscholen, dan dat.

De personages worden zeer goed beschreven. Met name de achtergrond van Reggie, bewoner op Bonaire wordt goed in beeld gebracht. Het is hard werken voor weinig. Hij kijkt graag naar de toeristen met hun moois. Dan Linda, heerlijk haar gezin op vakantie. Wat kan er gebeuren? 

Het gevaar zit in een klein hoekje, zo blijkt wel. Ellen de Vriend kan dat alles zeer mooi beschrijven. Door beide verhaallijnen blijf je gevangen op Bonaire, tot de reis voorbij is. 

Waardering  4 sterren, een dikke 8!

Wat een eenvoudig verhaal lijkt, mondt uit in veel meer dan dat. Het begint al bij het voorwoord. De gedachten van de lezer gaat dan even uit, naar al die verdwenen meisjes en jonge vrouwen, die nooit zijn gevonden. Of helaas te laat. Het drukt gelijk een stempel. Een serieuze toon. Dat geeft meer gewicht aan het boek en is goed doordacht!

Blond op Bonaire is meer dan een spannend verhaal. Het is een fictief verhaal, waar veel achter schuil gaat. Om niet te vergeten! 

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 

**Met dank aan Karakter uitgevers, voor het recensieboek.

   
  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief