Ilja Gort- Godendrank- HebbanBuzz


Recensie


Titel: Godendrank
Auteur: Ilja Gort
Uitgeverij:Slurp Publishers
Genre: Roman/ Feelgood
Uitgave: April 2020Birdy's BoekenBeste lezers,

Wat reuzeleuk een mail te krijgen, dat ik mee mocht doen met de HebbanBuzz. Oftewel een soort leesclub van Hebban, voor het leuke boek Godendrank. Ilja Gort zie ik graag op tv, zijn programma's zorgen voor goede ontspanning. Een wijntje en hapje en leuke uitleg. Met de nodige humor. Geweldig toch. Kijk mee of ik dit boek net zo leuk vind, als de serie op tv.  

De auteur

Over deze auteur is veel te vertellen. Ilja Gort (1951) is een Nederlandse musicus, componist, schrijver en wijnboer die afwisselend in Nederland en in Frankrijk woont. Gort was succesvol in het arrangeren van reclametunes - zijn tune voor Nescafé werd in 160 landen gebruikt - en later in het maken van wijn. Hij was ook een tijdlang drummer in bands als de Amersfoortse 'The Elements'. 

Gort schreef meerdere boeken, waaronder Leven als Gort in Frankrijk, Het Wijnsurvivalboek, Overleven als Gort in Frankrijk  Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie, later gepubliceerd als De geluksvogel. De vrouwenslagerij, De vulkaan en De druivenfluisteraar volgden.
Godendrank is de laatste uitgebracht in april 2020 en heeft biografische proeverij-tjes.

‘Daar!’ wees Blaaskaak. ‘Dat is het. Hier moeten we eraf.’
‘Merde!’ Abel trapte op de rem en wist met een ruk aan het stuur op het laatste moment de afrit in te schieten.
Tijdens het dagelijkse telefoontje waarin hij Angela een update gaf, was hij deze parmantige huizenverkoper ‘Blaaskaak’ gaan noemen, omdat die steevast gekleed ging in een tomaatrode pantalon, roze polo en rode instappers.

Het verhaal van Godendrank


Abel, al jaren gelukkig met Angela, heeft al lange tijd een grote droom. Een wijnboerderij in Frankrijk. Daar wil hij zijn winkeltje in de Jordaan wel voor weg doen. Nu de mogelijkheid zich voordoet, laat hij het zeker niet schieten. Na een lange zoektocht, met de makelaar die hij Blaaskaak noemt, vindt hij zijn stek in de Chaude (Languedoc). Angela en Abel vertrekken naar Zuid-Frankrijk. Ze hebben het er heerlijk naar de zin. Maar niet alles gaat de richting op, die ze zouden verwachten. Komt zijn Godendrank er wel?

De elementen

De mooie cover valt direct op. Helder blauw, de naam van de auteur in grote letters. Het geeft al direct een goed gevoel. 
Ilja Gort auteur en tevens wijnboer, of is het andersom, heeft met Godendrank een zeer vermakelijk verhaal neergezet. In de vertelperspectief van de 3e persoon lezen we zijn ik-vertrek-verhaal. Samen met zijn Angela stappen zij in een geheel nieuw avontuur. Die van wijn maken in Frankrijk.

De personages zijn zeer divers 


De personages zijn divers, maar hebben niet veel diepgang. Het verhaal gaat echt over het "nu". In Abel zie je Gort, hoe hij dingen onderneemt en beleeft. Angela, ook wel poekie genoemd,  probeert hem bij te staan, wat haar goed af gaat. Abel is een positieveling. Alles komt goed, is zijn credo. De dochters van Abel maken zich wel een beetje zorgen, wat niet nodig is want de burgemeester is degene die alles goed regelt. Hij zorgt voor de nodige inside info van de streek en een adres van een lief vrouwtje voor een wapen. Wat heel gewoon is in de Chaude.

Zeer spannend proloog wekt de nieuwsgierigheid

De proloog geeft het enige spanning weer. Feitelijk is het bijna tot het einde, voordat het terugkomt. Maar wat voor een laatste hoofdstuk! Prachtig gedaan.  Abel heeft na de grandioze aankoop een beetje pech onderweg. Helaas lopen de de zaken niet zoals gepland. Erg jammer, maar zorgt voor een spannende ontknoping. Waar de lezer smachtend naar uitkijkt, na de "roadtrip" aan belevenissen van Abel.  

‘Tussen het goed en het kwaadhangt de waarheid aan een zijden draad.’– Jules Deelder


Conclusie

Godendrank is een heerlijke feelgood en past qua thema in de lijn van Gort zijn eerdere boeken. Een verhaal over vertrekken, acclimatiseren, tegenslag en ook flink aanpakken.

Ilja Gort heeft hiermee een zeer vermakelijk verhaal geschreven. Met de nodige humor en hilarische scenes. Met tevens de boodschap "Als je doorzet komt alles gewoon goed."

Waardering: 4 sterren.

Boordevol humor en ook wat spanning, ben je bijna bij Gort in Frankrijk. Zo levensecht. Ik heb genoten!

Ilja Gort: we nemen een Slurpje op jouw mooie boek! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's BoekenReacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie