Joanne Carlton- Stof

Recensie

#Blogtour #Blogtour #Blogtour #Blogtour 

Titel: Stof
Auteur: Joanne Carlton 
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Thrillers en Spanning
Uitgave: september 2019 
Gelezen voor de blogtour.


Allereerst, bedankt, uitgeverij Hamley Books, voor dit mooie boek. Een waar kadootje om te ontvangen! 
Birdy's Boeken


Beste lezers,

Het mooie verhaal "Stof" is een vertaling vanuit het Engelse "Dust" en verscheen eerder. Nu dan in het Nederlands. Oh, wat was ik nieuwsgierig, toen die grote doos werd bezorgd. Eerst een blauw papier, dan een tijdschrift over The X-files. Twee tapes met geheimzinnige berichten, een wereldbol. En daar .. helemaal onderin ..het mooie boek. En wat voor een boek, op deze vrijdag de 13e vertel ik je er alles over, kijk je mee?

De auteur die veel stof doet opwaaien


Joanne Carlton debuteerde in 2017 met Heart-Beat (vertaald als Hart-Slag), waarmee zij internationaal hoge ogen scoorde. Dit boek werd samen met haar tweede Engelstalige boek Kill Me Again geselecteerd voor de prestigieuze London Book Fair. Dust is haar derde Engelstalige boek, vertaald als Stof. Zij schrijft ook Nederlandstalige fictie onder de naam Sandra J. Paul.

Het aangrijpende verhaal over een vreselijke gifwolk 

San Francisco, het is 1996 en nog voor de komst stofwolk. 
Simon James heeft het goed voor elkaar. Hij heeft een lieve vrouw Lisa, een mooie zoon Charlie en om het gezin compleet te maken namen ze Max, de hond. Hij heeft een goede baan en is erg gelukkig. Maar opeens veranderd zijn mooie wereld, met de komst van een grote stofwolk. De schrik zit er goed in, maar de overheid geeft aan, dat het de volgende dag wel minder zal zijn. Maar die informatie is niet juist en een tweede stofwolk maakt zijn entree. De wereld van Simon stort in. Hij telt zijn dagen.   

Na de stofwolk:
Er is niet veel tijd meer en er staan mannen voor de deur. Ze willen naar binnen, maar wat willen ze eigenlijk? En wil Simon dit zelf ook? Of blijft hij liever Simon staat voor een groot dilemma wat hem bijna innerlijk verscheurt. Hoe loopt dit af? Je leest het allemaal in het spannende boek "Stof".

De vertwijfeling en innerlijke strijd zijn mooie elementen

De cover is zeer indrukwekkend. Een mooie man siert de voorkant. Hij is wel een beetje bedekt met een laagje vuil. Hij kijkt met enige twijfel naar rechts. Wat gaat er in dat kopje allemaal rond? De titel is kort en bondig: Stof is alles waar het om draait.

Simon woont in Amerika en heeft een fijn leven. Althans zo lijkt het. Dolgelukkig met Lisa, Charlie en hond Max bouwt hij zijn bestaan op. Na een gifwolk stort zijn mooie leventje letterlijk voor zijn ogen in. Het verdriet is groot. De wereld is in gevaar. Joanne Carlton heeft het magische talent, deze emoties zo levensecht neer te zetten, dat je direct kippenvel krijgt en meeleeft met Simon. Want Simon heeft het zwaar met het maken van afwegingen en beslissingen. Ook zijn innerlijke strijd is bijna voelbaar. 

In Stof lezen we over een zeer dreigende periode die voor de deur staat en dit is verdeelt over meerdere periodes. Over een gedeelte "voor het stof" en een gedeelte "na het stof". Waarom je zo heen en weer dient te lezen, wordt helemaal duidelijk aan het einde. Het vergt enig geduld, want deze vloeiende zinnen en fijne schrijfstijl..wil je alleen maar behouden en dus is doorlezen een ware must.

Wat je als lezer zo diep raakt is de kijk van Simon op dingen, zijn gevoel, zijn innerlijke worsteling en zijn gedachtegang. Zijn keuze houdt hem lang bezig. Er hangt namelijk veel vanaf. Wat opvalt is het thema dat is gekozen. De auteur is getriggerd door de huidige klimaatverandering en internet. Als je houdt van spannende SF-films, over een wereld die in groot gevaar is, (Oftewel:zijn we dat niet al??) dan zit je helemaal goed met de setting van dit spannende meeslepende relaas. Is het alleen maar Science Fiction? Of komt dit wel erg dichtbij? Dat vraag je je als lezer ook echt af. Het is gelijk al stof tot nadenken en het blijft nog heel lang bij je! 

Conclusie

Joanne Carlton schreef met "Stof" opnieuw een briljant verhaal. Zo ver weg, maar ook dichtbij en levensecht. Het is een verhaal over liefde en verdriet, verlies en over keuzes maken die uiteindelijk hartverscheurend zijn. Want de impact is enorm. Daarnaast gaat het om een maatschappelijk thema, wat dagelijks de aandacht heeft, namelijk -het klimaat-. Tenslotte komt het internet ook in de spotlights. Wie houdt wie in de gaten? Want alles is tegenwoordig te volgen. 

Stof laat je als lezer nadenken, met de vraag: hoever staan we hier nog van af? 

Waardering: 5 sterren.

Bij het lezen van Stof, waande ik mij weer in dat fijne emotievolle bad, waarin Heart-Beat ook zo fijn gewikkeld is. 

Stof geeft je kippenvel, van begin tot het bittere einde!  

Ik geef het stokje van de blogtour door aan @boeklovers.
https://boeklovers.wordpress.com/

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken     

      

  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie