Dorothea Born-Mijn indianennaam was Blanke Appel

Recensie


juli-summer-readings

Titel: Mijn Indianennaam is Blanke Appel
Auteur: Dorothea Born
Uitgeverij: Nizhoni
Genre: Waargebeurd
Uitgave: oktober 2018

Allereerst bedankt, auteur Dorothea Born, voor aanbieden van dit mooie boek. Birdy's Boeken        


Beste lezers,

In de zomervakantie las ik een hele stapel mooie verhalen. Deze gaat over het leven bij de Navajo-indianen. De auteur vertelt haar eigen ervaringen, hoe mooi is dat! Kijk je mee?

De auteur 

Dorothea Born studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Tijdens haar studie kreeg ze de kans om een aantal maanden in het Amerikaanse Boston te gaan werken. Van daaruit maakte zij haar reis naar Arizona. Na haar terugkomst studeert ze af op de weefkunst van de Navajo vrouwen, een combinatie van kunstgeschiedenis, vrouwenstudies en antropologie. In de jaren daarop volgend geeft ze lezingen over de weefkunst en organiseert en begeleidt ze reizen naar en door het gebied van de Navajo indianen in Arizona. Zij woont momenteel in Nederland, maar ze zal altijd verbonden blijven met de Navajo cultuur en Monument Valley in het bijzonder.

¶ Dit is het verhaal van mijn reis. Dit is mijn verhaal. Een zeer persoonlijk verhaal.... Vooral geïnspireerd op en uitstaan uit een bijzondere liefde tussen mij en een indiaan in het bijzonder. ¶

Het liefdesverhaal bij de Navajo-indianen

De cover ziet er bijzonder mooi uit. Een vrouw met een indianenhoed kijkt ver uit over het landschap. De zon geeft een rode gloed. De foto loopt door ind e achterflap. Dat is mooi gedaan. 

Dorothea Born bezocht in 1990 voor de eerste keer Monument Valley en wist dat ze deze bijzondere plek nooit meer echt zou kunnen verlaten. In de vertelperspectief van de 1e persoon, lezen we over de bijzondere reis en het verblijf bij de traditionele Navajo-indianen. Met name de ontmoeting met Jamison maakt grote indruk. Is het mogelijk dat 2 mensen uit totaal andere culturen samen een bestaan opbouwen bij de Navajo-indianen? Voor Dorothea en Jamison ligt daar een grote uitdaging.De taal blijkt toch een flinke barrière en daarnaast zijn er veel gebruiken en rituelen. 

Passie voor het bijzondere volk

In dit mooie verhaal vertelt de auteur over haar passie voor het bijzondere volk en over Jamison. Over de reis die haar grote inzichten gaf. In een makkelijk te lezen schrijfstijl, zonder dialogen, kom je hier als lezer meer over te weten. Het verhaal is helder geschreven, maar blijft redelijk vlak en had wat meer diepgang mogen hebben. 

Met dit boek wil Dorothea Born veel lezers inspireren tot het volgen van je grote droom. -To walk in beauty-. Wat mij betreft prima gelukt is.

Waardering
: 3 sterren!

Genoten van dit mooie verhaal. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken#summerreadings #levensverhaal #waargebeurd #Indianenvolk #liefde


   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie