Thriller Recensie: Vinex - Bernice Berkleef

 Recensie

Titel: Vinex
Auteur: Bernice Berkleef
Uitgeverij: The House of Books
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Maart 2023

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Als eerste verscheen haar Young Adult “Flame” in 2013. Haar thrillerdebuut Cody verscheen in 2018 en was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de Gouden Strop 2021. Nu is daar Vinex.

De thriller Vinex draait om bewoners uit dezelfde straat in Amstelveen. De straat is onderdeel van een wijk met veel groen, geen gasfornuizen en geen haarden, maar meer milieuproef. Er zijn vier verhaallijnen. Zo is er Simone die met Hein samenwoont. Beide hebben een soort van gruwel-hobby. Evi en Thijs wonen er ook en hebben 2 kleine kinderen. Thijs werkt bij een advocatenkantoor en is weinig thuis. Evi zorgt voor de kids en mist regelmatig die arm om haar heen. Joyce is politieagente en woont er ook. Zij is herstellende van een ongeval en zit nu thuis in de ziektewet. Vanaf haar balkon houdt ze alles scherp in de gaten. Tenslotte is daar Lina, een pubermeisje woonachtig in een pleeggezin. Zij werkt als hulp in de huishouding bij Simone en Hein. Mocht zij echter weten wat hun hobby is, dan zou ze hard weglopen. De levens van de 4 bewoners vlechten zich door elkaar, tot dat ene moment op het buurtfeest. 

Bernice Berkleef weet 4 verhaallijnen in elkaar te vouwen. De eerste kennismaking is met Hein en Simone. Ze zijn al tien jaar bij elkaar en verhuizen nu naar een Vinexwijk. Al hebben deze personages een zeer verknipte hobby, toch houdt de wat vlakke schrijfstijl de lezer niet voldoende vast. Het vertelperspectief is de derde persoon, wat soms ook leest als de alwetende verteller. Het schept afstand tussen de lezer en het verhaal. 

Het hoofdkarakter is Simone, maar een aantal lezers zal Joyce ook opmerken als een soort van underdog. Ze staat niet centraal maar bemerkt veel op. Haar politieneus laat haar zeker niet in de steek. Zeker niet als er kleine geheime achterafjes plaats vinden in een steegje, als het donker is. Wie lopen daar? Joyce pakt haar zaklamp en gaat er direct achteraan. Zodra deze speurneus op het toneel verschijnt, wordt het een beetje spannend. Het geeft een extra laag. Joyce ontpopt zich tot een leuk karakter, een ware heldin. Richting einde volgt de ontknoping, maar enige hoogspanning is er niet. 

Door de traagheid van het verhaal en het feit dat het niet echt hoogtepunten geeft, is het einde wat toevallig en zeer plots te noemen. 

Waardering  2,5 sterren.

De personages zijn niet boeiend genoeg, om de aandacht vast te houden. Het blijft wat vlak allemaal. erg jammer. Het verhaal blijft gewoon niet goed hangen. Ik had er veel meer van verwacht.

Vinex heeft de ingrediënten voor een mooie thriller, maar helaas bleef het allemaal wat vlak met weinig spanning 


Groetjes, Annette
Birdy's Boeken
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie