In de spotlight: Alex Schulman- Station Malmo

Een voorproefje van mijn favoriet.

Titel: Station Malmo

Auteur: Alex Schulman

Uitgeverij: De Bezige Bij

Genre: Roman

Uitgave: April 2023

Exemplaar: eigen exemplaar, ebook
Na het lezen van "De overlevenden" heeft Alex Schulman mijn hart gestolen. De thema's familiebanden, verdriet en ook verdriet zullen jou als lezer aangrijpen. Jaarlijks gaat het gezin met 3 jongens op vakantie. De vakantie is voor de moeder een soort van loslaten. Ze zit met haar man aan het meertje met een flesje alcohol. En laat de 3 kinderen een beetje aan hun lot over. Een beetje huishouden van Jan Steen, zou je kunnen zeggen. Een schrijnend detail is ook, dat er autobiografische elementen zijn meegenomen in het verhaal  Het heeft ook de auteur getekend. Soms proef je het verdriet en ook  de afstand van ouder tot kind. Afijn, een dikke aanrader.

Nu verscheen er in april Station Malmo. Natuurlijk stond ik te springen toen ik het zag leggen in de boekwinkel. Een soort van... ik wil het, ik wil het-gevoel overviel mij. Dus toen het ebook de zgn dinsdagdeal werd schafte ik het aan. Zo zit er geen druk achter weet je wel. Nu ik aan de chemokuren zit, les ik minder en ook minder snel. Iets met concentratie. Toch blijf ik volhouden, want pareltjes zoals deze wil ik gewoon niet missen.

Station Malmo

 Als Harriet zes jaar oud is gaan haar ouders scheiden. Op een avond hoort ze haar vader en moeder twisten over wie welke dochter in huis mag nemen; beiden hebben een voorkeur voor haar zus Amelia. Uiteindelijk komt Harriet bij haar vader terecht, maar wanneer ze na twee jaar haar zus weer mag zien, loopt hun ontmoeting volledig uit de hand en het contact wordt rigoureus verbroken.

Twintig jaar later ontmoet Harriet tijdens een treinreis Oskar. Hij raakt volledig in de ban van de ongrijpbare en extravagante jonge vrouw tegenover hem en het duurt niet lang voordat ze samenwonen. Voor de rechtlijnige Oskar blijft Harriet echter een gesloten boek, en ondanks de geboorte van hun dochter Yana verzuurt hun relatie al snel.

Als Yana elf is, verdwijnt Harriet zonder waarschuwing uit het leven van haar dochter. Pas bij het overlijden van Oskar, twintig jaar later, gaat Yana op zoek naar antwoorden. Waarom is haar moeder verdwenen? En wat is er lang geleden gebeurd, toen beide zussen elkaar voor het laatst zagen?

In Station Malma laat Alex Schulman op aangrijpende wijze zien hoe pijn en verlies van generatie op generatie worden doorgegeven. In hoeverre staat het verleden vast, en in welke mate is de toekomst nog te beïnvloeden?

De eerste indruk

Inmiddels ben ik op bladzijde 33. Door dit boek ga je niet heel snel. Dit boek wil je hap voor hap opslurpen. Het gaat langzaam bij je naar binnen en raakt een snaar. Harriet ontmoet Oskar op een heel bijzondere manier in de trein. Of eerder andersom. Oskar zit in de trein als er een dame de coupe in stuift. Achter haar aan komt de politie, want blijkbaar heeft ze niet betaalt. Het publiek krijgt medeleven met haar en Oskar geeft haar geld voor het treinkaartje. Haar verhaal over het treinkaartje, blijkt later niet helemaal te kloppen,wat Oskar nog charmanter aan haar vindt. Binnen no-time neemt Alex Schulman je mee in een nieuw meeslepend relaas. 

Tot zover dit voorproefje!


Groetjes Annette 

Birdy's Boeken 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie