Winterwater- Susanne Jansson

Recensie

Titel: Winterwater
Auteur: Susanne Jansson
Uitgeverij: Cargo
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Oktober 2020
Beste lezers,

De laatste Indridason had als titel: Boven water, deze heet Winterwater. En gaat inderdaad ook over water, de magische zee die zo zijn aantrekkingskracht op iedereen heeft. het is soms alsof het water je roept. Dan moet je er gewoon naar toe. 

De auteur

Winterwater is de 2e thriller geschreven door Susanne Jansson (1972). Zij werkte in Goteborg en New York als journalist en fotograaf. Ze debuteerde in 2017 met "Offerveen". Winterwater is haar 2e thriller en is op haar sterfbed afgeschreven. Ze stierf in 2019 en is 47 jaar geworden.

Mysterieus eiland en magische zee

De thriller Winterwater speelt zich af in Zweden, op het eiland Orust. Het bijzondere verhaal draait om mysterieuze verdwijningen en een magische zee. Hoofdkarakter Martin verhuist met zijn gezin naar de vakantiewoning van zijn ouders. Op het eiland Orust hoopt hij meer rust te krijgen. Hij start een eigen mosselkwekerij. Het kost hem veel moeite om het succesvol te laten zijn. De buren zijn niet erg blij en of dat nog niet genoeg is, verdwijnt zijn zoontje Adam in een momentje van onoplettendheid. 

Het tweede belangrijke personage uit het boek is Maya. Zij is fotografe en is tijdelijk op het eiland. Van haar vrienden (waar Robert de vriend van Martin toebehoort) hoort zij wat Martin heeft meegemaakt. Het gaat nu niet goed met Martin en ze is bezorgd. Ze begint met korte bezoekjes om hem op te beuren. Tevens is ze als een mini-miss-Marple-in-spe zo nieuwsgierig naar het drama. Voordat Adam verdween had hij zoveel interesse voor de mooie zee, bij hun woning. Maya en ook Martin ontdekken iets wat erg hun aandacht trekt. Is er een mysterieus geheim wat ontdekt moet worden?

Zeer mooie personages

In Winterwater worden de personages zeer mooi neergezet. We lezen over Martin en ook over Maya en wat zij meemaakt. Het is fijn en vloeiend en niet van de hak op de tak. Dat maakt het dat je er graag in wil lezen. De hoofdstukken zijn voldoende lang en hebben geen namen of nummering. Wel is het boek opgedeeld in 6 stukken. In elk stuk gebeurt er iets belangrijks. 

Speuren naar een ontknoping

De spanning komt rustig op gang, dit past heel goed bij het verloop van het verhaal. Zodra Adam verdwijnt krijg je de kriebels. Is het die magische zee? Of niet? De gebeurtenissen houden je constant gevangen. Maya ontpopt zich als een soort Jessica Fletcher, een nieuwsgierige tante die weet wat ze wil. Met het hart op de goede plek. Dat is een superleuk aspect in het verhaal. Het geeft dat extra tintje.

Conclusie

Winterwater heeft mij zeer positief verrast. Het is een verhaal zoals ik het graag lees. Geen 3d-puzzel met wisselende hoofdstukken. Gewoon starten en gaan lezen en je laten meeslepen door de zeer fijne schrijfstijl van Susanne Jansson. Het verdrietige is, dat er geen boeken meer zullen verschijnen van deze auteur. 

Winterwater is een thriller zoals ik ze graag lees. Geweldig mooi mysterieus met een mystiek tintje.

Waardering  5 sterren.  


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog     

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie