Carte Blanche - Anja Feliers- De recensie

Recensie

Titel: Carte Blanche
Auteur: Anja Feliers
Uitgeverij: Van Halewyck 
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Oktober 2020
Beste lezers,

Als er een nieuw boek verschijnt van Anja Feliers kan ik bijna niet wachten. De verhalen spreken erg aan. De thema's zijn veelal indrukwekkend. Zo ook in Carte Blanche. 

De auteur

De Vlaamse schrijfster Anja Feliers (1971) is geboren en opgegroeid in het Limburgse Bilzen. Toen ze elf was, overleed haar moeder aan een agressieve ziekte. Anja nam zich toen voor daar ooit een boek over te schrijven. Dat deed ze toen ze eenentwintig was.
I
n 2004 debuteerde ze met de veelgelezen jeugdroman Donkere kamers. Haar boeken zijn zeer levensecht, emotioneel, pakkend en spannend. Met Verleid me  debuteerde Anja in 2010 als schrijfster van thrillers. De serie met personage Kathleen Verlinden, startte in 2011 met: Hou van mij! Carte Blanche is boek 10 in deze serie. Daarnaast is er nog een andere serie met Caro verschenen.

Het verhaal met een ontvlambaar thema

Carte Blanche draait om een bekend maatschappelijk thema: machtsmisbruik. Het draait om huiselijk verbaal geweld, met als toetje op de taart: gaslighting. Dit is een subtiele manier van manipulatie. Je ziet het bij baas-werknemer-relaties, ouder-kind-relaties, of met andere belangrijke dierbaren die ervoor zorgen dat jij aan jezelf gaat twijfelen door hun manipulatieve uitspraken.

Carte Blanche is een verhaal uit de Kathleen Verlinden-serie en gaat over de 42-jarige Saar. Zij is getrouwd met Steven. Ze heeft 2 kinderen Ruby en Noah. Saar is een werkende moeder. Het gaat al een tijdje niet zo lekker en nu voelt het alsof alles haar teveel is. Doodmoe komt ze uit bed en zo moet ze de dag doorkomen. Haar vriendin raadt haar aan om een afspraak te maken bij psychologe Kathleen Verlinden. Ze maakt een afspraak en vindt het reuze spannend. Zal het straks beter gaan?

Mooie personages wisselen zich af

De hoofdstukken wisselen zich af tussen Saar en Kathleen. Dit laatste hoofdkarakter krijgt ook te maken met zaken uit haar privéleven. Dat is een van de leuke aspecten aan de serie. De personages worden zeer goed neergezet. Je voelt je al snel verbonden met Saar, en ook haar kinderen krijgen een plekje in je lezershart. Wat Saar allemaal meemaakt is niet van de poes en zeer akelig. Niet alleen Saar krijgt het voor de kiezen, helaas.

De fijne schrijfstijl van Anja Feliers zorgt ervoor dat je geboeid blijft lezen. De spanning gaat langzaam onder de huid zitten. Zodra de naam Saar of Noah verschijnt, staan je zintuigen op scherp. met of zonder kippenvel. Zij krijgen het zwaar te verduren. Het is een verhaal dat veel lezers zal raken. De emotie is bijna voelbaar.

Anja Feliers schrijft met Carte Blanche een triest en emotioneel beladen verhaal, met een gewaagd thema (gaslighting). Mocht Feliers een boodschap in dit boek gestoken hebben, dan is het deze: -Pas op je naasten, wees alert op de signalen en reageer op tijd- 

Waardering: 4,5 sterren.

Zeer genoten van dit bijzonder aangrijpende boek!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

 

  

Reacties

  1. Lieve Annette, wat weet je mijn boeken altijd goed psychologisch te doorgronden. En hoe fijn is het hoe je dit verwoordt zonder te spoilen maar toch te triggeren. Dank je wel hiervoor uit de grond van mijn hart. De twijfels die ik vaak heb over het schrijven van mijn boeken verdwijnen voor een heel groot stuk als ik jouw woorden lees (en herlees)en ja, dan weet ik weer waarom ik dit zo graag doe. Liefs, Anja x

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie