Norman Jansen- Een gemakkelijke prooi

 

Recensie

Titel: Een gemakkelijke prooi
Auteur: Norman Jansen
Uitgeverij: Futuro
Genre: Roman 
Uitgave: 3 juli 2020


Allereerst dank aan Futuro Uitgevers voor dit mooie boek.
Beste lezers,

Tijdens mijn vakantie ging er weer een flinke stapel boeken mee. Helaas gingen niet al de 10 boeken geheel uit. Dit kwam ook door de hittegolf, die het leesbrein bijna over kookte. Zodat de focus er niet helemaal meer was in de 2e vakantieweek. Lees hier meer over het mooie boek van Norman Jansen!

De auteur

Auteur Norman Jansen is al 30 jaar werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee. Vanuit zijn kennis en ervaring bij het expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel schrijft hij (non) fictie. Zijn ervaringen staan hierbij centraal. 

De inhoud:

"Een gemakkelijke prooi" draait om 2 verhaallijnen. We lezen over Youssef, 15 jaar en afkomstig uit Mali. De 2e hoofdpersoon is Thiemo, afkomstig uit Nederland en ook 15 jaar. Beide komen in aanraking met de verkeerde personen die hen willen helpen, alleen van de regen in de drup. Mensenhandel en misbruik zijn de belangrijkste thema's uit het boek. Als hun levens elkaar kruisen, is er herkenning. Beide hebben dan een keuze: wat kiezen wij, welk pad gaan zij op? Zijn zij een makkelijke prooi?

De elementen zijn beklemmend en mooi tegelijk

In de vertelperspectief van de 3e persoon en door een wissel van beide personages, neemt auteur Noman Jansen de lezer mee naar 2 werelden. In beide is er een keuze in goed en kwaad. Alleen de omstandigheden dwingen sommigen naar een kant, waarbij ze mogelijk al weten dat het mooier is dan de werkelijkheid is. 

Neem nu Thiemo, 15 jaar, met een gemiddeld lager IQ. Op school gaat het slecht. Thuis kan hij zijn ei niet kwijt bij zijn moeder, die veel werkt. Hij schreeuwt om aandacht, maar eventuele hulp of een luisterend oor komt veel te laat. Youssef opgegroeid in Mali, wil maar 1 ding; een beter leven in Europa. Maar dacht hij nu werkelijk dat ze hem "gratis" naar Europa brachten? Hoe naïef. Daar wil men iets voor terug.

Alles wordt zeer mooi beschreven 

Norman Jansen beschrijft alles zeer helder en duidelijk. Twee jonge mensen uit compleet andere uithoeken van de wereld. Maar toch verbonden door de omstandigheden waarin zij terecht zijn gekomen. En een makkelijke prooi zijn, door naïef te handelen of erg goedgelovig te zijn en verleidingen niet kunnen weerstaan op hun pad naar geluk.

Mooi, triest en gruwelijk tegelijk

Het is een erg mooi en fijn geschreven verhaal met trieste en ook gruwelmomenten, Terwijl je leest wil je beide jongens behoeden voor het kwaad. Er is geen reikende hand die hen meetrekt. Maar wel een zuigende kracht, naar behulpzame handen die alleen maar geld aan ze verdienen. 

Conclusie

Een gemakkelijke prooi is een zeer indrukwekkend verhaal, over misbruik, manipulatie, dwang en chantage. Een zoektocht naar geluk met alleen alleen maar verliezers, of toch niet?

Waardering  4 sterren

Na dit verhaal ga je nadenken over de materie en vraag je je tevens af, waar toch die helpende handjes zijn, voor jongeren die in nood verkeren. Of extra hulp en vooral aandacht nodig hebben. Kijk om je heen, zorg voor je medemens, laat hen niet in nood verkeren. Geef wat aandacht en een glimlach. 

Het boek is een dikke aanrader en laat je nadenken over de materie die human trafficking heet.

Hartelijke groeten, 

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken  
 


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie