Tine Bergen- Zullen we het liefde noemen

 Recensie

Titel: Zullen we het liefde noemen?
Auteur: Tine Bergen
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Genre: Roman
Uitgave: 17 juni 2020

Allereerst dank aan de ThrillZone Leesclub voor dit mooie boek!





Beste lezers,

Met groot plezier neem ik regelmatig deel aan de ThrillZone Leesclub. Tenminste als je ingeloot wordt. Deze leesclub lees het boek van Tine Bergen: "Zullen we het liefde noemen". Kijk mee!

De auteur 

De Vlaamse auteur Tine Bergen, geboren op 21 juni 1981 te Leuven,  houdt van verhalen. Als journalist vertelt ze de verhalen van anderen. Als auteur vertelt ze haar eigen verhalen. Wat haar betreft een ideale combinatie. Tine schrijft graag spannende verhalen en verhalen met een stevige psychologische ondergrond. Haar recentste boeken zijn de roman ‘Vissen praten niet’ en ‘Ondergang’'. 

Citaat uit de leesclub, naar aanleiding van een vraag aan de auteur:

"Ik vind het zelf fijn om als lezer nog wat te puzzelen, om uit te zoeken waar elk stukje van het verhaal precies past. Ik heb (mede om die reden) nog nooit hoofdstuktitels gebruikt en de overweging is bij het schrijven van dit boek ook niet in me opgekomen".

Quote: Je kan de omstandigheden niet kiezen, maar je kan wel kiezen hoe je met die omstandigheden omgaat. 

Het verhaal

Esther, psychologe van beroep, houdt van haar man Stef en van haar kinderen, uiteraard. Ze houdt van haar vader, maar houdt haar vader wel van haar? En hoeveel houdt Esther van die andere man, Jack? Wanneer ze gebeld wordt, moet ze snel thuiskomen, haar achtjarige zoon Linus heeft de overbuurman dood gereden. Een ongeluk? Dat gelooft Esther, maar is dat wel zo? Want die overbuurman is de nare leerkracht van Linus. De inspecteur die op de zaak wordt gezet doet zijn werk grondig, voor Esther aanleiding dit ook te doen en scherp naar haar situatie te kijken. 

Van hoeveel mensen kun je tegelijkertijd houden? En hoeveel doe je voor de mensen die je graag ziet?

De elementen

De cover is sober. Creme van kleur, rode grote letters en grijze vingerafdrukken die als een hartje sieren op het kaft. Ik verwacht een spannende en bijtende thriller, de cover belooft heel wat. 

Tine Bergen trekt de lezer het leven van psychologe Esther in. In de 3e persoon maal je kennis met haar gezin, haar echtgenoot, zoontje Linus van 8 jaar en dochter Annabel van 5 jaar. Daarnaast er een mysterieuze man, die Jack heet. Centraal staat de dramatische toestand rondom Linus. Als hij een ogenblik alleen zit in de auto, rijdt deze door en daar zit ook Dieter, de buurman. Mogelijk rijgt het boek de titel "thriller" door dit sterfgeval. Eigenlijk is dit verhaal een psychologische roman. 

Een zeer bijzonder thema

Het zal je maar gebeuren, je zoontje van 8 jaar zit alleen in de auto en die gaat rollen. A worst nightmare. Zeker ook voor de inspecteur die maar blijft vragen blijft stellen. Tot grote ergernis en frustratie van moeder Esther. Zij beschermt haar gezin als een echte leeuwin. Voor Linus geldt, dat hij alleen maar verdrietiger wordt. Dit terwijl het op school met meester Dieter, de buurman, helemaal niet goed ging. Het valt mij op, dat ze dit zo hebben laten "doorsukkelen". Hoe vaker hij zegt dat hij niet naar school wil, blijven ze hem maar pushen wel te gaan. Zo verkeerd. Dat arme kind. 

Qua thema's haalt Tine Bergen het volgende aan: familiebanden, het verleden wat je vormt, liefde, verdriet, ongeluk met dodelijke afloop, ongeloof, veronderstellingen, zwijgen & moederliefde. 

Verwarring & puzzelen tijdens het lezen

Terwijl Linus eigenlijk extra aandacht nodig heeft, heeft Esther veel meer aan haar hoofd als blijkt dat haar vader sinds 5 jaar weer verschijnt en haar opa in het verpleegtehuis ligt. Kan ze al die ballen wel hoog houden? Een goede vraag. Door de flashbacks komt er meer boven tafel uit de jeugd van Esther, dit geeft meer stevigheid aan het verhaal. Tevens leest het zeer verwarrend en van de hak op de tak.  Zoals auteur Tine Bergen al aangaf, houdt zij er van als de lezer een beetje moet "puzzelen" tijdens het lezen. Begrijpelijk bij een mysterie, maar het moet wel helder blijven in welke tijd het verhaal zich bevindt. De vraag is of de lezer hier op zit te wachten in dit verhaal wat als maar mistiger wordt, onduidelijk en soms wat langdradig..

Conclusie

Het verhaal begon heel spannend, kwam soms in de mist terecht en had een vreemd einde. Als Esther gebeld wordt snelt ze naar huis om haar zoon Linus in de armen te sluiten. Alleen dat in de armen sluiten en extra aandacht geven, mis ik in deze roman. Wat volgt is een ratrace van inspecteur die mogelijk de uitkomst al klaar heeft staan. Frustrerende dialogen volgen van moeder Esther, onderweg naar een bijzonder en vreemd einde. Waarbij er nog veel losse eindjes bleven hangen. 

Waardering  3 sterren.

Nogmaals goed begin, maar naarmate het vorderde verloor ik toch wel de aandacht.

Mijn score na de leesclub:

Spanning: .. 6 punten, omdat er wel zeker spanning aanwezig is in het begin, maar deze zwakt af.

Plot: .. 6 punten, omdat ik het aan de ene kant super origineel vind, en aan de andere kant wat saai en ongeloofwaardig.

Leesplezier: ..7  punten, omdat het met plezier is gelezen. Naast de eerder genoemde punten, over onduidelijke stukken. Wat het leesplezier kan verlagen.

Schrijfstijl: .. 6,5 punten, omdat het een goede schrijfstijl is. In begrijpelijke taal. Maar helaas werd het soms wat langdradig, neigend naar saai.

Originaliteit: .. 7 punten, omdat het een zeer origineel thema is. Wie bedenkt zoiets. Een kind die de buurman overrijdt, Een moeder Esther die alles maar moet gaan uitzoeken, omdat iedereen zijn mond dicht houdt. De mysterie man Jack die meer betekent dan je zou denken. En dan Linus, zeker geen dom kind. Mooi!

Psychologie: .. 7 punten, omdat het qua psychologie wel klopt met elkaar. Er zijn veel personen, met allen een ander perspectief en achtergrond. De psychologie achter dit raadsel is mooi.Gemiddelde beoordeling: ..6,58  punten. Dat is 3,28 sterren. Mooi verhaal, geen dikke klapper, maar wel genoten.

"Zullen we het liefde noemen" is een bijzondere psychologische roman over familiebanden, dramatische gebeurtenissen en opkomen voor je gezin!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken




  


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Recensie De Nomade - Anya Niewierra